Meksika mutfağının en sevilen ve en bilinen sosu. Genelde acı olarak servis edilen ve cipsin (
Avokado sosu; tüm salatalarda, makarna, et ve tavuk yemeklerinde servis edebilirsiniz.
Meksika mutfağına özgü bir sos olan guacamole dip sos, avokado, soğan ve jalapeno biberiyle hazırlanır. Genellikle mısır cipsi veya çıtır tortilla ekmekleriyle birlikte sunulur. Et yemeklerinin yanına çok yakışan bu sos, cam kavanozda saklanabilir.
Sosu için: Ezilecek kıvama kadar yumuşamış olan avokadoyu, küçük parçalar haline getirerek ayrı bir kaba koyun. Üzerine ballı hardal, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyerek çatalla iyice ezin. Kalın bir sos kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu sosla salatayı güzelce karıştırın.
İlgili 24 soru bulundu
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Avokadonun tadını çıkarmanın en basit yolu bir tutam tuz ve karabiber serpmektir. Biber, balzamik sirke veya limon suyu, zeytinyağı eklemek gibi başka tatları da deneyebilirsiniz.
Avokadoyu soyup çekirdeğini çıkarın, Derin bir kapta çatalla ezin, İçine yoğurt, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve damak zevkinize göre tuz ekleyip karıştırın, Servis tabağına alıp minik doğranmış mor soğan ve ince kıyılmış yeşillikle süsleyin.
Kaşık yardımıyla içini bir kaba boşaltın. Avokadoyu çatalla ezerek püre haline getirin. Avokado püresine limon suyu ekleyin ve kapağını hava almayacak şekilde kapatın. Bu yöntemle avokado püresini buzlukta 3-4 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.
Avokado, sağlıklı yağ ve lif kaynağıdır. Bu yüzden de bağırsakların sağlığı için oldukça önemlidir. Avokado, taze sıkılmış limon suyu ile birleştiğinde tam bir şifa deposu olarak bedeni baştan aşağı yeniler.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Avokado, diğer meyvelere kıyasla sağlıklı yağ açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçinde bulunan çok sayıda antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini destekleyici özelliğe sahiptir. Avokadoda bulunan vitaminler kanser hastalıklarına karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Çekirdeğinden ve kabuklarından arındırdığımız avokadoları bir çatal ile ya da rondodan geçirerek püre haline getirelim. Üzerine limon suyu, kekik, nane, pul biber, tuz ekleyerek güzelce karıştıralım. Sarımsak ve zeytinyağı da ekleyebilirsiniz, ben tercih etmedim. Öyle de güzel oluyor.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin. Avokadoların oda ısısında olgunlaşmalarını beklerken ise birbirlerine değdirmemelisin çünkü değdikleri noktalardan kararma yapabilir.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
😍 Hemen hemen her öğünde tüketebileceğiniz avokadonun en sağlıklı meyveler arasında yer aldığını da söyleyelim! Haliyle düzenli olarak avokado tüketmek, vücudunuza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olarak kabul ediliyor.
Avokado, bağırsakları yatıştırarak sindirime yardımcı olur. Avokado çözünür ve çözünmez lifleri sayesinde sindirim sistemini sorunsuz şekilde çalıştırır.
Uzmanlar gün aşırı olacak şekilde avokadoyu yarım olarak tüketmenin daha faydalı olacağı kanaatini taşıyor. Ayrıca bir orta boy avokado, içerisinde taşıdığı 2 gram şekerle kan şekeri ihtiyacınızı da karşılamış oluyor.
Hazırlanışı: Avokadoyu kabuklarını soyarak, ezin. Sarımsakları tuzla birlikte havanda dövün. Karışıma avokadoyu da ekleyerek, limon suyunu ilave edin. Karışımı iyice karıştırın.
İç rengi açık yeşil olmalıdır. İç kısmı siyah veya kahverengi ise avokado yenmemelidir. Küçük, izole kahverengi renk değişikliği alanları şeklinde bazı küçük morluklar varsa, o kısımlar kesilerek tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri