Çok narin ve özellikle kesildiğinde çabuk bozulabilen bir meyve türü olan avokado, doğru bir saklama tekniği uygulandığında uzun bir sürede kalitesini koruyabilir.
- Son olarak buzdolabına yerleştirilerek uzun bir süre saklanabilir. Diğer yandan saklama kabının içine bir miktar su eklemek suretiyle, kesilmiş avokadonun çekirdek kısmı suya değecek biçimde yerleştirilebilir. Bu şekilde buzdolabı içerisinde 2 ya da 3 gün kadar avokadoyu saklamak mümkün.
Saklama kabının kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 2-3 gün boyunca avokadoyu kararmadan saklayabilirsiniz.
Yalnız dikkat, avokado çok soğuğa alışık olmadığından buzdolabınızda da çok uzun süre bekletmemeli, birkaç gün içinde tüketmelisiniz. Eğer olgun avokadoyu keser ve yarısını tükettikten sonra kalanını saklamak isterseniz avokadonun çekirdekli yarısını saklamak üzere ayırıp çekirdeksiz kısmı tüketmelisiniz.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
İlgili 33 soru bulundu
Avokado'nuz kestikten veya bir kaseye koyup ezdikten sonra kahverengileşirse olan tek şey kimyasal bir reaksiyondur: Meyvenin eti havadaki oksijenle etkileşime girdiğinde melanin üretir. Aynı şey bir elmayı dilimlediğinizde de olur. Elbette, parçalar o kadar net olmayabilir ama yine de güvenle yiyebilirsiniz.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Olgun ve tüm avokadolar: Avokado plastik poşetin içine konulup havası çekilerek buzdolabında saklanabilir fakat meyve kesilmediği ve havayla bir teması olmadığı için bu işlem atlanabilir. Yine de bu yöntem avokadonun yaşam süresini birkaç gün uzatacaktır. Olgun avokadolar oda sıcaklığında saklanmamalıdır.
Taze ve olgun avokadonun iç rengi açık yeşildir. Şayet sizin kestiğiniz avokadonun içinde kahverengi lekeler varsa kesinlikle o meyveyi yemeyin çünkü bozulmuştur. Avokadonun kabuğundan ya da kestiğinizde içinden yayılan ekşi koku meyvenin bozulduğunu gösterir.
YARIM VEYA DİLİMLENMİŞ AVOKADO NASIL SAKLANIR? Yarım avokadonun çekirdekli kısmını saklayıp, çekirdeksiz kısmını tüketmek daha uygundur. Çekirdekli kısmını saklamak için açık kısımlarına limon sürüp streç film ile sarın ve buzdolabında muhafaza edin.
Yarım avokadonun iç ve dış kısmını limon suyuyla ovalayın. güne kadar kararmadan saklayabilirsiniz. sayesinde yarım kalan avokadoyu 2-3 güne kadar kararmadan saklayabilirsiniz.
Olgunluk: Sert avokado henüz olgunlaşmamıştır. Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir. Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla 2-3 gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir.
· Avokado çekirdekleri güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Çekirdekler, meyvenin tamamında bulunan antioksidanların yüzde 70'inden fazlasını içerir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. · Avokado çekirdekleri, iyi tekli doymamış yağ kaynağıdır.
Avokado ikiye kesildiğinde kahverengileşmeye başlar. Ancak yine de yarısını saklamanız gerekiyorsa çekirdeğini çıkarmayın. Kararmasını önlemek için meyvenin açıkta kalan kısmını limon veya yeşil limon suyuyla kaplayın. Böylelikle limondaki asit oksitlenmenin önüne geçecektir.
Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin.
Bebek avokadolar da diğer çekirdekli türler gibi tüketilebilir yani ikiye bölündükten sonra kabuğundan kazıyarak, püre yaparak ya da dilimleyerek yiyebilirsiniz. Bu türün güzel yanı ise kabuğuyla birlikte de tüketilebiliyor olmasıdır.
Avokado, proteinleri metabolize eden ve enerji veren yüksek oranda folik asit içerir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda libidoyu arttıran iki element barındırır. B6 vitamini, erkeklik hormonu üretimini artıran bir besin maddesidir. Potasyum ise, kadınlarda tiroid bezini düzenlemeye yardımcı olur.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Avokado Helal midir: Avokadonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Olgun avokado nasıl anlaşılır? Olgun avokado ele yumuşak gelmesinden anlaşılabilir, rengi parlak yeşilden daha koyu bir yeşile dönüşür ve sap kısmının olduğu tepeye bastırdığınızda kolaylıkla ezilir. Ham ve olgun avokadoyu dokunarak birbirinden ayıramıyorum derseniz bir bıçakla kesmeyi deneyin.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimin düzenlenmesini sağlar ve doygunluk hissi verir. Fakat kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin tüketmeleri doğru olmayabilir, tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir. Avokado yağı, kozmetik ürünlerde sıkça kullanılır.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir.. Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri