Avokadolar eğer olgun değilse oda ısısında kendi başlarına 7 gün içinde olgunlaşır. 7 günden sonra yenmedikleri durumda çok hızlı bir şekilde kabuğu kararmaya başlar ve bozulur. Eğer yanında olgunlaşmasını hızlandıracak elma, muz ya da armut gibi meyve varsa bu durumda çok daha hızlı olgunlaşır.
Avokadonuzu bir kase içerinde güneş gören bir yere bırakırsanız, birkaç gün içerinde yumuşayacaktır. Avokadonuzu kese kağıdına koyarak bekletin. Avokado hasattan sonra olgunlaşmak için etilen gazı üretir. Kese kağıdı içerinde kalan avokadonun ürettiği gaz içerisinde kalacağı için olgunlaşması hızlanacaktır.
Adım: Keseye Avokado ile Elma veya Muz Ekleyin
Şimdi yeşil ve sert avokadonun olgunlaşmasını kolaylaştıracak yardımcı bir meyveye ihtiyacınız var. İhtiyacınız olan meyve elma ya da muz olabilir. Bu iki meyve etilen salınım yapmaktadır. Etilen salınım, sert ve ham meyvelerin yumuşaması için gerekli olan bir değişimdir.
Avokado buzdolabının en soğuk kısmında olgunlaşana kadar birkaç gün bekletilir.
Birinci yöntem avokadoları muz, şeftali ya da elma gibi, beklerken etilen gazı salan meyvelerle beraber, ışık geçirmeyen bir kese kağıdında bekletmektir. Bu yöntem ile avokado yaklaşık iki gün içerisinde yenilebilecek olgunluğa ve yumuşaklığa ulaşır.
İlgili 21 soru bulundu
Avokado meyvesi aynı zamanda olgunlaştığında kaşıkla da tüketilebilen bir meyvedir. Ancak olgunlaşmamış avokadoların kaşıkla veya herhangi bir yemeğe katılarak tüketilmesi oldukça zordur. Bu nedenlerden dolayı avokado meyvesi olgunlaştığında tüketilmelidir.
Avokado sapı, olgun olup olmadığını belirlemek bir ölçüdür. Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
İç rengi açık yeşil olmalıdır. İç kısmı siyah veya kahverengi ise avokado yenmemelidir.
Eğer avokadoların daha da geç olgunlaşmasını istiyorsanız her bir avokadoyu tek tek streç film ile sararak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ancak tüketmek isteyeceğiniz zamanı iyi hesaplayarak o zamandan önce buzdolabından çıkarmalı ve olgunlaşmasını beklemelisiniz.
Peki Avokado nasıl yumuşar? Avokadoyu aldıktan sonra bir kese kağıdının içine muz veya elma ile birlikte koyun. Muz veya elma gaz salınımına neden olan bir meyve olduğundan ışık geçirmeyen bir kese kağıdında saklayın. Avokadoyu yumuşatmak için en etkili meyve elmadır.
Olgunlaşmamış avokadoları saklamanın en iyi yolu onları oda ısısında muhafaza etmektir. Avokadonun hızlıca olgunlaşmasını istiyorsan, elma, muz, armut gibi meyvelerle yan yana koymalısın. Böylece avokadoların çok daha hızlı bir şekilde olgunlaşacaktır.
Henüz olgunlaşmamış avokadolar kese kağıdında muzlarla birlikte bekletilip, yumuşatılabilir.
Avokadolar soğuk ortamlarda olgunlaşmaz. Tezgahının üstünde tutmak dışında başka bir şey yapmazsan avokadonun olgunlaşması altı gün kadar sürebilir. Olgunlaşmayı geciktirmek istiyorsan avokadoyu buzdolabına koyabilirsin; orada tezgahta olduğundan daha uzun süre kalacaktır.
"Avokado" kelimesi Türkçeye İngilizce "Avocado" kelimesinden bu kelime de İspanyolca aguacate kelimesinden gelmektedir. Bu kelime de ispanyolcaya Nahuatl dilindeki ahuácatl (testis (meyvenin şeklini belirten referans bir kelime)) kelimesinden gelmektedir.
Uzmanlar gün aşırı olacak şekilde avokadoyu yarım olarak tüketmenin daha faydalı olacağı kanaatini taşıyor. Ayrıca bir orta boy avokado, içerisinde taşıdığı 2 gram şekerle kan şekeri ihtiyacınızı da karşılamış oluyor.
Yoğurdunuz cıvıksa direkt olarak, toksa bir miktar sulandırıp, püre halindeki avokadoyla karıştırın.
Avokadoyu soyup çekirdeğini çıkarın, Derin bir kapta çatalla ezin, İçine yoğurt, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve damak zevkinize göre tuz ekleyip karıştırın, Servis tabağına alıp minik doğranmış mor soğan ve ince kıyılmış yeşillikle süsleyin.
Sindirim sistemini de düzenleyen avokado, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığa karşı doğal bir önlemdir.
Avokado, proteinleri metabolize eden ve enerji veren yüksek oranda folik asit içerir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda libidoyu arttıran iki element barındırır. B6 vitamini, erkeklik hormonu üretimini artıran bir besin maddesidir. Potasyum ise, kadınlarda tiroid bezini düzenlemeye yardımcı olur.
Avokado Helal midir: Avokadonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Avokado çekirdeğinin acı bir tadı vardır. Tüketmeden önce üzerindeki kahverengi deri tabakasını çıkarın. Ardından, çekirdeği rendeleyin veya bir karıştırıcı kullanarak toz haline getirin. Avokado çekirdeği tozu salatalarda, çorbalarda veya güveçlerde garnitür olarak kullanabilir.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Ayrıca, avokadolu bir somon veya avokadolu tavukgöğsü de ayrı ayrı sağlıklı bir akşam yemeği olabilir. Akşam yemeğinde avokadoyu yoğurtla karıştırarak da yiyebilirsiniz.
Avokado ortadan ikiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir. Diğer bir yeme yöntemi ise kabuğunun bir bıçak yardımıyla soyulmasının ardından dilimlenmesi biçiminde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri