Avokado, avokado ağacının yağlı yapıya sahip meyvesidir. Meksika ve Orta Amerika dolaylarında yetişen bu meyve doymamış yağları barındırdığı için çok zengin bir meyvedir. Diğer meyvelere kıyasla yağ oranı yüksek olan bu meyve, kremsi bir yapıya sahiptir ve kolaylıkla tüketilebilir.
Avokado sebze mi meyve mi sorusu oldukça yaygındır, biyologlar tarafından avokado meyve olarak sınıflandırılıyor. Beslenme uzmanları tarafından diyetlerde ve beslenme programlarında sebze veya yağ grubunda geçebilir. Dışı kabuklu, tek çekirdekli ve yeşil renkli bir meyvedir.
Meyveler arasında yüksek yağ ve protein içeriğinin yanı sıra düşük karbonhidrat içeriği ile dikkat çekmektedir [3][8]. 100 gram avokado yaklaşık 15 gram yağ, 9 gram karbonhidrat ve 2 gram protein içerir [6]. Yağ içeriği sebebiyle avokado meyveler arasında en yüksek enerji değerine (245 cal/100 g) sahiptir [3].
Yağlar grubunda bulunsa da aslında besin grubu olarak "MEYVE GRUBU" olarak kabul görmektedir. İçerik olarak o kadar kıymetli ve zengindir ki sağlığa olan faydası da çoktur. İçerisinde kalsiyum, C vitamini, K vitamini, E vitamini, Sodyum, Magnezyum, Potasyum, A vitamini ve B vitamini açısından çok zengindir.
Faydalı Yağ Asitleri İçerir
Oleik asit denilince aklınıza ilk zeytinyağı geldiğini biliyorum ama avokado yağı da aynı zeytinyağı gibi oleik asit içerir, neredeyse %70'i kalp dostu tekli doymamış yağ asiti olan oleik asit (omega-9) 'tir. Ayrıca, yaklaşık %12'si doymuş yağ ve %13'ü çoklu doymamış yağdır.
İlgili 18 soru bulundu
Avokado, avokado ağacının yağlı yapıya sahip meyvesidir. Meksika ve Orta Amerika dolaylarında yetişen bu meyve doymamış yağları barındırdığı için çok zengin bir meyvedir. Diğer meyvelere kıyasla yağ oranı yüksek olan bu meyve, kremsi bir yapıya sahiptir ve kolaylıkla tüketilebilir.
Yağ içeriğinin dörtte üçünden fazlası kandaki kolesterolü düşürücü etkisi olan doymamış yağ asidinden (çoğunlukla oleik asit) oluşmaktadır. Avokadonun kendine özgü tadının ve aromasının oluşmasında yağının büyük önemi bulunmaktadır.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor.
Avokado yüksek lif oranı ve sağlıklı doymamış yağ asitleri içermektedir. Ayrıca lifli yapısı sayesinde tok tutan ve tokluk hissi veren avokado diyette tüketilir. Uzmanlara göre avokado tüketiminin gün aşırı olacak şekilde ve bir avokadonun yarısının tüketilmesi gerektiği yönündedir.
Avokado içerdiği lifler bakımından tok tutma özelliği sağlaması özelliği ile zayıflama diyetlerinde bir öğünlük besin olarak kullanılabilir. Çeşitli salatalarda ve tariflerde kullanılarak diyet programına eklenebilir.
Denemelisiniz! · Akşam yemeğinde; Sotelenmiş sebzeler ve tavukla kendinize bir porsiyon hazırlayın. Ayrıca, avokadolu bir somon veya avokadolu tavukgöğsü de ayrı ayrı sağlıklı bir akşam yemeği olabilir. Akşam yemeğinde avokadoyu yoğurtla karıştırarak da yiyebilirsiniz.
Avokado Kadınlarda Ne İşe Yarar? Avokado, içerdiği folik asit sayesinde hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığını destekler. Ayrıca cilt sağlığını iyileştiren E vitamini ve saç güzelliğini artıran biyotin gibi besin maddeleri içerir, bu da kadınların genel sağlığına katkı sağlar.
Soya fasulyesi, avakado ve chia yerine kullanılabilecek ikame bir besin ve doyurucu bir atıştırmalıktır. Soya fasulyesi, B1, B2, E ve K vitaminlerini içerir. Niasin ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Buna ek olarak bol miktarda fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum içerir.
Yağ Yakıcı Süper Meyve Avokado
Tam anlamıyla yağ yakıcı bir diyet ürünüdür. Doymamış yağ asitleri sayesinde çok iyi derece yağ yakan bu besleyici meyve, kolesterol seviyesini dengede tutar. Yağ yapısı sebebiyle çok iyi derecede enerji verir. Yüksek lif oranı ile de zayıflama diyetlerinin baş köşesinde yer alıyor.
orta büyüklükte 1 adet avokadonun yarısında hemen hemen 12 gr. yağ ve 130 kalori vardır. Yani buna göre 1 adet büyük boy avokado, 350-400 kcal seviyesinde enerji ihtiva etmektedir. Bu oran neredeyse günlük kalori ihtiyacınızın dörtte birine tekabül edeceğinden, dikkatli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir."
Avokado, C, E, K ve B6, B2, B3, B5 vitaminlerinin yanı sıra folat, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Ayrıca lutein, beta karoten ve omega-3 yağ asitleri içermektedir. Avokado, bir kişiye yardımcı olabilecek yüksek düzeyde sağlıklı, faydalı yağlar içermektedir.
Avokado nasıl yenir diye soranlar için en pratik tüketim şekli olan limon ve tuz ilavesinden söz etmek gerek. Üzerine limon sıkılmış ve tuz serpiştirilmiş, olgun bir avokadoyu beğenmeyen sayısı oldukça azdır. Bu basit hazırlama şekli, avokadonun tüm faydalı içeriğini de almamızı sağlıyor.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Gastrik ülser, ishal ve diğer sindirim sorunları için faydalıdır. · Pankreas, karaciğer ve safra kesesinin düzgün çalışmasına yardımcı olur. · Avokado çekirdeklerinden elde edilen yağ, ciltteki kolajeni artırır; bu da genç ve pürüzsüz bir cilt için önemlidir.
Avokado, genellikle ilkbahar mevsiminde ekilir. Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir.
Sporda Günde En Az 1 Adet Avokado Tüketin
Spor yaparken, kolay tüketilebilen yumurtanıza, sandiviçlerinize ve salatanıza avokado koyabilirsiniz. Fazla iyi yağ içerdiği için avokado, kalori bakımından zengindir. Genelde bir avokadoda 230 - 250 arası kalori bulunur.
Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir. İyi bir avokado için iri olanları seçin.
Ciltteki gözenekleri açan avokado yağı bronzlaştırıcı etkiye sahiptir. Özellikle düzenli kullanımında cilde sağlıklı bir bronzluk kattığı görülür. Avokado yağının tüylenme yaptığı konusunda ise bir bilgi yoktur.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
4) Avokado
Gaz yapmayan bu besin sayesinde pek çok anne kolayca besleyici kaseler hazırlar. E vitamini sayesinde bebek gelişimini destekleyerek sağlıklı bir gelişim süreci hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri