Multimetre (avometre) çok amaçlı bir ölçü aleti türüdür. Bu aletler akım (amper), gerilim (volt) ve direnç (ohm) gibi nicelikleri ölçebilirler. Aletin esas ismi multimetre olup, avometre adı bir firma tarafından, amper, volt ve ohm kelimelerinin baş harflerinden yararlanılarak oluşturulmuştur.
Multimetre için Avometre ifadesi de kullanılmaktadır.
Avometre, akım (Amper), gerilim (Volt),direnç (Ohm) ve kısa devre ölçebilen bir elektronik alet. Avometre sözcüğü, Amper, Volt ve Ohm kelimelerinin baş harflerinden yararlanılarak oluşturulmuştur.
Dijital multimetre, iki veya daha fazla elektriksel değeri [temel olarak gerilim (volt), akım (amper) ve direnç (ohm)] ölçmek için kullanılan bir test aracıdır.
Avometre olarak da bilinen multimetre, elektrik voltajını, akımı, direnci ve benzeri elektriksel ölçümleri yapmak için kullanılan test cihazıdır. Multimetreler, temel olarak analog ve dijital olmak üzere iki çeşittir. Her ikisi de elektrik devrelerinde ölçüm ve arıza tespiti yapmak için kullanılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
A.1. Avometre
Ampermetre, voltmetre ve ohmmetrenin bir gövde içinde birleştirilmesiyle üretilmiş ölçü aletine AVOmetre denir. Analog ya da dijital yapılı olarak üretilen ve en yaygın kullanım alanına sahip olan bu aygıt ile DC gerilim, AC gerilim, DC akım, AC akım ve direnç ölçülebilir.
Multimetre (avometre), gerilim, akım, direnç gibi farklı elektriksel büyüklükleri ölçmek ve test etmek için kullanılır. Multimetreler sahip olduğu teknolojiye göre analog multimetre ve dijital multimetre olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Multimetre ölçü aletinin DC Voltaj kademeleri; 200mV, 2000mV, 20V, 200V ve 500V'dur.
Voltmetreler, elektrik devresinin iki farklı bölgesi arasındaki gerilimi ölçmeye yarar. Bu nedenle bağlama şekli de parelel olacaktır. Bu durum iç direncinin yüksek olmasını gerektirir. İç direncin düşüklüğü kısa devre sebebidir.
Ohmmetrenin çalışma prensibi, iki test ucu ve bir testten oluşmasıdır. Batarya akımı, iğne sapması ile kolaylıkla kontrol edilebilir. Başlangıçta elektrik devresi, bir ölçüm cihazının direncini daha kolay bir şekilde hesaplayabilmek için ölçüm cihazının iki test ucu birbiri ile kısa devre yapılabilir.
[Pille Çalışan ve Kompakt Boyut] 2 AAA pille çalışır (dahil değildir), güç tasarrufu için otomatik kapanma.
Dijital Ölçü Aletleri: Ölçtüğü değeri dijital bir gösterge de sayılarla gösteren ölçü aletleridir. Bu ölçü aletlerinin kullanımı kolay olup özellikleri analog ölçü aletlerine göre daha fazladır.
Bir olayın frekansını ölçmek için o olayın belirli bir zaman aralığında kendini kaç kere tekrar ettiği sayılır, sonra bu sayı zaman aralığına bölünerek frekans elde edilir. SI birim sisteminde frekans, hertz (Hz) ile gösterilir. Bir Hertz, bir olayın saniyede bir tekrarlandığı anlamına gelir.
Volt metre, elektrik devrelerindeki gerilimi yani voltajı ölçmek için kullanılan bir araçtır. Gerilim, elektrik akımının bir noktadaki potansiyel enerjisini ifade eder. Voltmetre, bu enerji seviyesini ölçer ve genellikle volt göstergesi olan V birimiyle ifade eder.
Pensampermetre, temel dijital multimetre ile akım sensörünü bir araya getiren bir elektrikli test aracıdır. Pensler akımı ölçer. Problar gerilimi ölçer.
Dijital voltmetreler olarak da bilinen el tipi dijital multimetreler, elektrikçiler ve HVAC uzmanları tarafından ölçüm yapmak ve sahadaki potansiyel olarak tehlikeli sistemlerde sorun gidermek için kullanılır. Taşınabilir DMM'ler, hareketlilik gerektiğinde kullanılmalıdır.
Akımın ölçümü
Akım, ampermetre adı verilen aletin kullanılması ile ölçülebilir. Elektrik devrelerindeki akımı ölçmek için çok çeşitli teknikler vardır: Shunt dirençleri.
Ampermetre, bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alet.
Elektrik akım şiddetini ölçmede kullanılan ölçü aletlerine ampermetre denir. Ampermetrelerin elektrik devrelerindeki sembolü, daire içinde “A” ile ifade edilir. Ampermetreler devreye seri bağlanır, çünkü alıcı veya alıcılardan geçecek akımın ölçülebilmesi için akımın tamamının ampermetreden geçmesi gerekmektedir.
Amper formülü, elektrik akımının hesaplanmasında kullanılır.
prizde her iki kavramda vardır. aradaki fark, sadece gerilimi boştayken ölçebilirsin. priz tip watmetrelerle veya faz nötr kabloları ayrık uzatma ve pens ampermetre ile prize takılı cihazın çektiği akımı ölçebilirsin.(uygun düzenekle, multimetreyle de yapılabilir.)
Multimetre, voltmetre, ampermetre ve ohmmetre cihazlarının yaptığı işlemleri tek cihaz ile yapmanızı sağlayan cihazdır. Yani ayrı ayrı ölçüm cihazları yerine bir adet Multimetre ile devredeki akımı, gerilimi ve direnç büyüklüklerini hesaplayabilirsiniz.
Megger ve Unit gibi markaların multimetre cihazları kaliteli cihazlardır. Dijital avometre seçeneklerinin daha gelişmiş olanlarına multimetre denir.
Sonuç: Count değeri yüksek olan bir multimetre almanızı tavsiye ederiz. Benzer şekilde multimetrenin kademelerindeki çözünürlük ne kadar düşük basamaklı ise o kadar hassas değer elde edilecektir. Sonuç: Kademeleri çok ve çözünürlüğü yüksek olan multimetreleri tercih ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri