Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
1) Adaçayı
Adaçayı tüketmek, adet başlatıcı etkisinin yanı sıra vücut direncini yükseltir ve bedenin daha güçlü olmasına katkı sağlar. Adet döneminin başlamasından bir hafta önce içmeye başlayabilirsiniz. Gün içerisinde 1-2 bardak adaçayı tüketmeniz halinde adet döneminizin daha erken başlamasını sağlayabilirsiniz.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Yiyecekler arasında soğan suya konulup haşlandığı takdirde adet söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Ananas, incir, havuç ve papaya besinleri adet söktürücü bir etkiye sahiptir. Çaylar arasından adaçayı, kekik çayı, kantaron çayı adet söktürebilir. Adetin söktürülmesi için bol bol hareket ve spor yapılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Adet Belirtileri Var Ama Adet Olamıyorum
Adet belirtileri var ama adet olamadıysanız kanda veya idrarda gebelik testi yaptırın. Gebelik yoksa biraz daha bekleyin. Hala adet olmadıysanız kadın doğum bölümüne başvurun.
Soğan suyundan en yüksek faydayı sağlamak için en az altı ayda bir 15 gün süre ile düzenli olarak uygulanırsa istenilen durum elde edinilebilir. Soğan suyu kürü 15 gün boyunca aynı saatler ve düzende uygulanırsa kürün uygulanmasından 3 ya da 4 gün sonra adeti söktürecektir.
Stres anında vücutta stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonu salgılanır. Bu hormonun etkisiyle adet gecikmesi yaşanabilir. Dolayısıyla adet gecikmesinin kaç gün olacağı kişiye göre değişebilir. Stresin etkisiyle birkaç günlük adet gecikmesi yaşanabileceği gibi yoğun stres altında bu süre daha uzun olabilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
B6 Vitamini adet öncesi gerginliği azaltıyor
B6 vitamininden zengin bir beslenme, sinir sistemine olumlu etkisi sayesinde adet öncesi yaşanan gerginlik ve sinirlilik durumunu azaltır. Balık, tavuk, soya ürünleri, brokoli, muz, havuç, yumurta, avakado, ıspanak ve tahıllar B6 vitamininden zengin besinlerdir.
Adaçayı, kantaron çayı, zerdeçal, maydanoz kürü, rezene tohumu ya da kekik çayı bu dönemde tüketilmesi gereken içeceklerdir. Soğan kürü olarak da bilinen soğan suyu en iyi adet söktürücü olarak bilinir. Birçok adet gecikmesi yaşayan kadın soğan kürü kullanarak iyi sonuçlar elde etmiştir.
Rezene çayı, rezene bitkisinin tohumlarından yapılır. Anti-kanser özellikleri ile bilinir ve geleneksel tıpta şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu çay ayrıca, iltihabı azaltarak mide kramplarını yatıştırmaya yardımcı olur. Ve tabi ki adet söktürücü etkisi vardır.
Belirli egzersizlerin erken regl olma haline yardımcı olması söz konusu değildir. Ancak karın ve kalça kaslarını çalıştırma görevi gören bazı yoga ve pilates hareketleri, kan akışını artırıp kanamanın erken gelmesine yardımcı olabilir ve süreci kolay hale getirebilir.
Limonun adeti söktürme veya durdurma gibi bir özelliği bulunmamakla beraber, sadece sağlığı destekleyici etkileri nedeniyle tercih edilmektedir.
Yeşil çayın âdet söktürücü ya da kanamayı artırıcı etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar yoktur.
Adaçayı adet söktürür mü? Adaçayı, “emenagog” yani adet görmeyi kolaylaştıran bir bitkidir. Östrojen gibi bazı hormonları uyararak adet döngüsünü düzenler. Ayrıca adet öncesi dönemde karşılaşılan baş ağrısı, mide bulantısı, ruh hali değişiklikleri ve yorgunluk gibi durumların azaltılmasına yardımcı olur.
Eğer gecikmenin nedeni hamilelik değilse, arkada yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir.
Bir adet döneminin ilk günü ile bir sonraki adet döneminin ilk günü arasındaki süre genç kızlarda 21 ila 45 gün ve yetişkinlerde 21 ila 31 gündür. 45 günden fazla olan gecikmeler araştırılmalıdır.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Hamileliğin olmazsa olmaz belirtisi, beklenen adet döneminde gecikme yaşanmasıdır. Ancak adet dönemi düzensiz olan veya iklim değişikliği, stres gibi faktörlerin adet dönemini etkilediği kadınlarda her adet gecikmesi, hamilelik belirtisi anlamına gelmez.
Soğan suyu, kadınların bu problemini ortadan kaldıran bitkisel bir adet söktürücüdür. Aynı zamanda adet sancılarını da hafifletir. Fayda sağlaması için en az 15 gün düzenli tüketilmelidir.
Kan akışını hızlandırma gücü sayesinde adet kanamasının zamanında gerçekleşmesinde oldukça etkilidir. Adet gününüzden yaklaşık 3-4 gün önce maydanozu kaynatıp suyunu süzün. Maydanoz suyunu 30 dakika soğumaya bırakın. Günde birkaç bardak bu maydanoz suyunu içerek adetinizin hızlıca söktürülmesini sağlayabilirsiniz.
Kaynayan suyun içine bir adet ince kabukları soyulmuş soğanı dörde bölüp ekleyin. Yaklaşık 5 dakika boyunca soğanın su içinde kaynamasını sağlayın ve altını kapatın. Tencere içindeki soğanı bir süzgeç yardımı ile süzün. Süzülen soğan suyunu ılıması için bekleyin; ancak çok fazla soğutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri