4. Aydan sonra ek besin takviyesine ihtiyacı olan bebeğinize havuç püresi yedirebilirsiniz.
Havuç,lahana, brokoli, ıspanak, pancar, şalgam, karalahana gibi yiyecekler kesinlikle 3 aydan küçük bebeklere verilmemeli. Eğer verilirse nitrat zehirlenmesine neden olabilir. HANGİ BEBEKLER İÇİN NİTRAT TEHLİKELİ? Bu yiyecekler 3 aylık civarındaki bebeklere kesinlikle verilmezken 6 aydan önce de kullanılmamalı.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
6. Ayını tamamlamış ve yiyeceklerle yeni tanışan bebekler için ise bu denemeler bir serüven gibidir. Bebeğinizle birlikte çıkacağınız bu yolculukta havuç püresi başlangıç için oldukça iyi bir alternatif.
Yalnız anne sütü ile beslenen ek gıdalara en erken 4. ay- dan sonra başlanır. 4-6. ay arasında bebek yeterli kilo alıyorsa yalnız anne sütü ile beslemeye devam ediniz ve ek besinlere 6. aydan sonra başlayınız. Bu dönemde ço- cuğunuza verdiğiniz ek gıdalara anne sütünün tamamla- yıcısı olduğunu unutmayınız.
İlgili 41 soru bulundu
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz. Bisküvileri yatar pozisyondayken çocuğunuza vermeyiniz. Çocuğunuza bisküviyi yedirirken yanında olunuz.
Çelik ufak bir tencerenin içine elma ve armutları kabukları soyulmuş küp küp doğranmış olarak hafif su ekleyerek haşlıyoruz. Tamamen pişince blendrdan geçirip sıcağıyla kavanozlara basıyoruz.
İlk olarak patates ve havucu iyece yıkadıktan sonra kabuklarını soyun. Daha sonra malzemeleri buharda pişirin. Pişen patates ve havucu kaynatılıp dinlendirilmiş su içerisinde püre haline getirin. Havuç kavurmasını daha sonra birer porsiyonlar şeklinde ayırarak bebeğinize yedirebilirsiniz.
Sebze çorbalarına eklenen saf zeytinyağı , anne sütü ile artık tam olarak karşılanamayan enerjinin karşılanmasını sağlar. Ispanak, pazı, kara lahana şalgam ve pancar, nitrat içerdikleri için ya çok taze verilmeli ya da hiç verilmemelidir. Sebzelerin ardından meyvelere başlanır.
"Bebekler ne zaman oturur?" sorusuna uzmanlar 4. ay olarak yanıt veriyor. 4. aydan itibaren oturmaya başlayan bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Suyu ve pirinç ununu bir cezveye koyup karıştırarak pişirelim. Kaynayıp koyulaşıncaya altını kapatıp. Ilımasını bekleyelim ve kullanılan mamayı ekleyip karıştıralım, soğumaya yakın bebeğimize yedirelim. Afiyet olsun miniklere.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Doktor aksini söylemediği sürece ek gıdaya geçiş döneminde muz en erken 4. ayda verilebilir olmakla birlikte 6. aydan sonra tüketimi daha uygundur.
Alerjik reaksiyona neden olabilen pek çok yiyecek vardır. Bu yiyeceklerden biri de havuçtur.
4 aylık bir bebeğe daha karmaşık renkli oyuncaklar, çıngıraklar, dişlikler, yumuşak toplar, üç boyutlu kitaplar, sesli kitaplar, minik parmak kuklaları, el ve ayak kuklaları alınabilir.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbasıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir. Havuç suyunun iyi geldiği diğer bir durum ise cinselliktir.
Günde ortalama 5 kere beslenebilir. 4-6 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 180 ml kadardır. Günde ortalama 5 kez beslenebilir.
İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır. Bebekler için muhallebi genellikle akşam öğününde tercih edilir.
Koruyucu içeren yoğurtları tüketmek yerine güvenilir çiftliklerden alınan sütlerle bebek ve çocuklara yoğurt yapılmasının önemine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Son zamanlarda piyasaya çıkan cezbedici şeker ilaveli meyveli yoğurtları bebeklerinize vermeyin" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri