Arapça avret yani mahrem anlamındadır köken olarak. Evlenen kadın eşinin mahremi olarak kabul edildiğinden. Avrat sözü türemiştir.
Avrat kelimesinin kökeni Arapça "avret" kelimesinden gelmektedir. Türeme olarak bu hale gelmiştir. Türkçede ise kadın eş manasında kullanılmaktadır. Daha önceleri kullanımı yaygın olan bu kelime asıl olarak kullanılan hatun eş manalarına tekrar dönmüştür.
Vücutta dinen örtülmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerleri ifade eden bir fıkıh terimi. Namazda ve namaz dışında dinen örtülmesi gereken yerleri örtme anlamında bir fıkıh terimi.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
(Tekili: Averât) (Avret) Kadınlar. Gizli yerler. Mahrem zamanlar.
İlgili 20 soru bulundu
Kusur ve zayıflık anlamındaki Arapça avret/avrat kelimesine "kadın" manası yükleyen Türklerdir. Bu dilde kadın anlamında kullanılmıyor.
türkçede, kadın anlamında, avrat olarak telafuz edilen ve çoğu zaman eksik etek tanımlamasıyla birlikte kullanılan bu kelime arapça'da avret olup, manası; kusurlu ve kadının cinsel organı, yani bacak arası demektir.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
avrat - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawra(t) عورة “kusur, özür, edep yeri” sözcüğünden alıntıdır.
Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir. Flört = İngiltere' de "oynaşılan kişi” demektir. Hatun= Türkçe' de "en değerli hazine" demektir....
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Fransızca chéri "sevgili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca cherir, cheriss- "sevmek, değer vermek" fiilinden türetilmiştir.
- Kız kardeş. - Kadınlara söylenen bir seslenme sözü. - Bir ev içinde uzun zaman çalışan yaşlı kadınlara verilen unvan.
At İle Avrat Yiğidin Bahtına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişinin satın aldığı attan ve evlendiği kadından memnun kalıp kalmayacağı önceden kestirilemez, her ikisi de talihine kalmıştır.
manita - Nişanyan Sözlük. İtalyanca mantenuta “besleme (kadın), metres” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca mantenere “bakmak, beslemek, korumak, elinde tutmak” fiilinin geçmiş zaman fiil sıfatı dişilidir. Bu fiil Geç Latince yazılı örneği bulunmayan *manutenēre fiilinden evrilmiştir.
Karık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Ark. Arklar arasında kalan toprak parçası Sabanla açılan çizi.
Fenike kontrolü altında ada, Arvad veya Jazirat (Kelime anlamı "ada") adı altında bağımsız bir krallık olmuştur. Fenike kontrolünde adanın ismi, της Πιερίας (Aynook) olmuştur.
Dul Avrat Çorbası (Adana Yöresinden)
babaların minik-tefek kızlarına söyledikleri "daha dur..., o kadar da büyük değil(sin)..., daha çok küçük(sün)..." anlamında kullanılan, kaba hali de "çeyrek avrat" şeklinde söylenen, sevimlilik içeren söz öbeğidir.
Başkaldıran, isyan eden. Hayırsız, dikbaşlı. Çok isyan eden, çok isyancı kişi.
Hatun ismi, Kur'an-Kerim'de geçmiyor. Fakat anlamı güzel olduğu için dinimizce çocuklara isim olarak konulmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. İslam dinine göre Hatun isminin kullanılması caiz olarak kabul edilir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
Apış arasında çeşitli mantar, bakteri, virüs türü mikrobik hastalıkların yanı sıra egzama, sedef, liken ve ilaç alerjilerine bağlı kaşıntılar oluşabilir. Bunların her birinin kendine özgü tedavileri mevcuttur. Tedavi süreleri genelde 2-6 haftadır.
avret - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawra(t) عورة “1. ayıplı ve özürlü olma, ayıp, kusur, 2. edep yerleri” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri