ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi'nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumludur. Türkiye'den
Grubun ilk ve en büyük şirketi olan Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. yarım asırlık geçmişinde Türkiye'de ve özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Sudan, Etiyopya, Cezayir ve Fas başta olmak üzere yurt dışında önemli inşaat projeleri gerçekleştirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Avrasya Tüneli Projesi'nin tasarım, inşaat ve işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.'yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.
Katar Yatırım Fonu, (Qatar Investment Authority-QIA), Avrasya Tüneli'nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK Grup şirketinin bir kısım hisselerini alıp Avrasya Tüneli'ne ortak oldu.
Karaismailoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Ocak 2013'te inşasına başlanan Avrasya Tüneli'nin, planlanandan 8 ay önce, 3 yıl 11 ayda tamamlanarak 22 Aralık 2016'da hizmete açıldığını anımsattı.
İlgili 27 soru bulundu
Marmaray BC1 Demiryolu Projesi – Boğaz Tüp Geçişi, Tünel ve İstasyonlar. Proje, Nurol İnşaat'ın içinde yer aldığı Türk-Japon Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilmiştir.
Projenin 5,4 km'lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indi.
Avrasya Tüneli'nin tasarımı, bu alanda dünyanın lider şirketlerinden Parsons Brinckerhoff International Inc. (PBI) tarafından yapılmış ve bağımsız tasarım denetçisi olarak görev alan HNTB firması tarafından sertifikalandırılmış olup, İdare T.C.
Marmaray, İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen tüp tünellerle tamamlandı. Avrasya Tüneli Projesi'nde ise deniz tabanının altından geçen iki katlı bir karayolu tüneli inşa edildi. İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor.
Avrasya Tüneli'ne Katarlılar ortak oldu. Katar Yatırım Fonu, Avrasya Tüneli'nin Koreli ortağından hisse satın aldı. Katar Yatırım Fonu, Avrasya Tüneli'nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK'nın bir kısım hissesini alıp Avrasya Tüneli'ne ortak oldu.
24 ay süreceği açıklanan yenileme çalışmaları gecikmelerden dolayı altı yıla kadar çıkmış ve 12 Mart 2019'da hizmete girmiştir.
Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli hakkında bilgiler verirken, temeli 26 Şubat 2011'de atılan projenin 20 Aralık 2016'da hizmete açıldığını hatırlattı.
Marmaray projesinde, batırma tüp tünellerin parçaları Tuzla'daki Devlet Limanlar ve Hava Meydanları'na ait limanda imal edildi. Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Bu teknik Marmaray projesi sırasında Yenikapı ve Üsküdar'da inşa edilen yeraltı istasyon- larında ve bu istasyonların civarında kullanıldı. Yenikapı istasyonu yer yüzeyinden 17 metre, Üsküdar istasyonu ise 26 metre derinde.
Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin Türkiye-Kore iş birliğiyle yapıldığına değinerek, inşaat süresiyle işletme süresi bir arada olmak kaydıyla 30 yıl 6 ay, 20 Aralık'tan itibaren 26 yıl firmaların burayı işleteceğini ve yap-işlet-devret sistemiyle daha sonra devlete bırakılacağını anlattı.
Her bir tüp için yaklaşık olarak bin ton çelik çubuk kullanıldı. Bu tünellerde yüz metrede bir acil çıkış kapısı bulunur. Sistemin yangın güvenliği tünel içerisine ve istasyon binalarına inşa edildi. Tüpleri yerleştirmek için deniz kumu kaldırıldı.
Operatörler, İstanbul'un iki yakasını denizin 106 metre altından birleştiren Avrasya Tüneli'nde mobil haberleşmenin 4,5G kalitesinde ve kesintisiz sağlanması için çalışmalarını tamamladı.
Devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Karayolu Tüneli'nin yanı sıra 3. tüp geçidin tamamlanması ile Asya ve Avrupa Kıtaları 6 ayrı noktadan birbirine bağlanmış olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile yeni yapılacak tünel hem araç hem de demiryolu geçişleri ile iki farklı ulaşım hizmeti verecek.
Marmaray iki yakayı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen bir tüp geçittir. Avrasya Tüneli ise deniz tabanına yerleştirilmiş 2 katlı bir karayolu tünelidir.
Bu çalışmada Tünel'in tarihi ve teknik özellikleri genel olarak incelenmiştir. Tünel 1876'dan bu yana hizmet vermektedir. Sultan Abdülaziz'in fermanıyla, Eugène-Henri Gavand tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bugün Tünel, Karaköy ile Beyoğlu arasında nostaljik bir köprü görevi görmektedir.
Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla ...
Şantiyeleri gezip, Boğaz'ın 60 metre derinliğindeki tüneli yürüyerek geçtik. Projenin tüm sahalarına indik. Büyük bir başarıya imza atan Türk ve Japon mühendislerin, işçilerin ve bilinmeyen Marmaray'ın hikâyelerine kulak verdik. Osmanlı'nın kurduğu bir rüyaydı Boğaz'ı deniz altında birleştirecek tüp tünel projesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri