İnsanların, diğer varlık ve olayların iç yüzünü keşfetme, gelecek hakkında doğru tahminlerde bulunma melekesi anlamında bir terim ve bu konuyu ele alan ilim dalı.
"Basiret" terim olarak, ilâhi nurla aydınlanmış kalbin hakikatleri görme kabiliyeti olarak tanımlanır. Bedendeki göz eşyanın suretini görür; kalp de eşyanın hakikatini, iç yüzünü görür. Filozoflar bunu "nazarî akıl" olarak isimlendirmiştir. Tasavvuf âlimleri bu gücü "kalp gözü" olarak ifade etmişlerdir.
Kalp gözü açık olan Allah'ın veli kulları vardır. Bu zatlar kabirdeki insanların hallerini görüp onlarla konuşabildikleri gibi, hayattaki insanların manevi hallerini de görebilirler. Kalp gözü, maneviyat gözü anlamında kullanılmaktadır.
Bir olay karşısında mantıklı olarak düşünememek yani karar verememek dolayısıyla karar verilse dahi yanlış karar verme anlamı çıkmaktadır. Örnek olarak basireti bağlanan bir kişi önemli bir olay karşısında öylece kalır ve hiçbir şekilde karar veremez. Bu durum basiretin bağlanmasına örnek olarak verilebilir.
Basiret kelimesi seziş, anlayış, kavrayış, uyanıklık ve uzağı görebilme gibi anlamlara gelmekle birlikte, günümüz koşullarında 'stratejik hareket kabiliyeti' şeklinde ifade etmek en doğrusu olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Basiret, en kısa ifadesiyle, "kalp gözünün açık olması" demektir. Göz, görmek için ışığa muhtaç olduğu gibi, kalp de ancak iman nuruyla nurlandığı takdirde basiret sahibi olur.
Bir konu ile alakalı olarak kişilerin gerçeği ayırt edememesi ve yanılsama yaşaması durumunun anlatılması için basireti bağlanmak deyimi kullanılır. Basireti bağlanmak deyimi kişilerin bir durum karşısında hızlı bir şekilde harekete geçemeyip karar verememesi durumlarında kullanılan bir deyimdir.
İlâhî zikir ve tefekkür ve motivasyon; yâni zikir, şükür, riyâzet ile kalbi ve duyguları işlettirir, olgunlaştırır. Bu sayede, hem duygu hem de duyularımız şeffafiyet, letâfet kazanır; hem de gayb âleminin hakikatlerine bir ayna gibi olur. Böylece tam bir feraset, basiret sahibi olur.
EL BASİR :Hakkı ile gören. Havas ve esrarı:EL BASİR İsmi Şerifi zihin açıkkalbin kuvvetli olması için Ya BASİR Celle Celaluhu diyerek 302 kere okunur. Cuma namazından önce 100 defa okuyanın basireti açılır.Sözü ve fikri düzgün olur.Çok okuyan göz rahatsızlığı görmez.
Basîret en geniş anlamıyla kalp gözüdür, firâset de ileri görüşlü olmaktır.
Üçüncü gözün açılmasıyla birlikte dünyayı daha yüksek bir bilinç ile algılayabiliriz. Bu çakranın açıklaması için biraz zamana ve bazı meditasyon tekniklerine ihtiyacımız vardır. Böylece içimizde bulunduğumuz evreni daha derinlemesine anlayabilmek için yeteneğimiz olur.
Kalp gözü açık olan insanın içi sevgi doludur. Şefkati, merhameti boldur. Zihni, ruhu, yolu aydınlıktır. Kavgası, gürültüsü, çekişmesi yoktur.
Gönül gözü, tasavvufta çok kullanılan bir kavram. Önsezi yetenekleri bulunan âlim kişilerde var olduğu düşünülen ve önsezinin kaynağı olan bir hal. Görmeyendeki, gözü görmeden bir şeyleri tanımlayabilme yetisinin; yukarıda tanımlamaya çalıştığım gönül gözü ile hiçbir bağı yok.
Çünkü gönül gözünün veya kalp gözünün insanda açılmasının yolu ilahi ve evrensel öğretinin murat ettiği yolda bire bir yaşamaktır. Koşulsuz sabır, koşulsuz hoşgörü ve koşulsuz sevgi hayat yolu olmalıdır. Kırılmadan bükülmeyi başararak yaşamı deneyimlemiş, benlik, kibirlilik ve küçümsemeden sıyrılmış olmak gerekir.
Katarakt Nedir? Katarakt, gözün renkli kısmı olan iris dokusunun arkasında olan doğal lensin saydamlığını yitirerek görmeye engel olmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır. Halk arasında “göze perde inmesi” olarak da tanımlanabilmektedir.
Basar, “baş gözü; görme; somut görme; beden, baş ya da ten gözünün görmesi” anlamlarına gelmektedir… Basar, aynı zamanda “Allâh'ın sübûtî sıfatlarından biri”dir… Basîret, “kalb gözü; görme, görüş; soyut görüş; kalb, gönül ya da can gözünün görmesi” anlamlarını karşılamaktadır…
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
*“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
Işık ile göz arasına bir engel koyarsanız, görme fonksiyonu işlevsiz hale geldiği için, görme eylemi gerçekleşmez. Ayni şekilde “kalp gözü” işlevsiz olunca, “Basiret Bağlanması” dediğimiz durum ortaya çıkar. Basireti bağlanan kişi, realiteyi göremez, hissedemez ve yanlış kararlar verme ihtimali ağır basar.
Basîretsiz olma durumu, gerçeği görememe, değerlendirememe, gaflet: İşte kendi geçmişini bilmeyen, dahası ona yabancılaşma konusunda birbiriyle adeta yarışan kesimlerin buluştukları ortak nokta, Osmanlı gerçeğini çarpıtma ve bundan kendileri için kısır bir program çıkartma basiretsizliğidir (Cogito).
Bu anlamda basiret sahibi olabilmek için önce kalbi temiz tutmak, düşmanlıklardan, dunyevi heveslerden temizlenmek gerekir. Basiret sahibi insan önce kendi kusurlarını görür, ayıplarını bilir ve onlardan kurtulmak için çalışır. "Kalb gözü" denildiği zaman gaye, "şuur" gözüdür.
"Basîret" kelimesi Arapça "بَصَرَ" kökünden türemiştir. "بَصَرَ" sözlükte "görmek, bilmek, sezmek, görme duyusu, sağduyu, şahit, delil, anlayış" gibi anlamlara gelmektedir. "Basiret" terim olarak, ilâhi nurla aydınlanmış kalbin hakikatleri görme kabiliyeti olarak tanımlanır.
Buna göre basîret; kalp gözüyle görüş, işin iç yüzüne nüfuz etmek bir şeyin içini -dışını, önünü- sonunu, aslını ve hakikatini bilmektir. Bu nedenle basîret-i kalp, kalp uyanıklığı; basîretsiz,gafil, basîreti bağlanmak gaflette bulunmak anlamına gelir.
Basireti bağlanmak deyiminin anlamı gerçeği görememek ya da doğru olanı yapamamak anlamlarına gelir. Eğer bir durumla ilgili o an doğru karar veremediyseniz ya da içinizden gelen tepkiyi veremediyseniz bu deyimi kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri