Osmanlılar'da alıcıları da satıcıları da kadın olan pazar, kadınlar pazarı. Osmanlı döneminde, özellikle XIX. yüzyıl sonlarında rağbette olan avrat pazarları, ev kadınlarının haftalık ihtiyaçlarını karşıladıkları bugünün semt pazarlarına benzer alışveriş yerleridir.
Gaziantep'te ve Halep'te Tembel Avrat Pazarı kuruluyormuş. Sebzenin, hububatın ayıklanmış, doğranmış, soyulmuş, yıkanmış haliyle “pişirmeye hazır” satıldığı bir pazar.
Pazar gününe Eski Türkçede "birinç" (birinci) adı verilir. Pazar günü birçok ülkede tatil günüdür. Uluslararası normlara uygun olması için Türkiye'de de Pazar günü tatil günü olarak kabul edilmiştir.
Osmanlı döneminde 16. Yüzyıldan sonra Pazar kelimesi yerine çarşı kelimesi kullanılmaya başlandı.
Aslı Farsça bâzâr olan kelime, sözlükte “alıcı ve satıcıların ticaret için belli zamanlarda toplandıkları üstü açık kamu alanı” mânasına gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Farsçada “bāzār” sözcüğü bizdeki çarşı-pazarın tam karşılığı oluyor. İnsanların çarşı-pazar dolaştığı bugüne pazar günü denmesi de buraya dayanıyor.
Azarlamak birine karşı sert bir üslup kullanmak demektir. Konuşurken karşıdakini incitmek de azarlamak olarak ifade ediliyor. Azar sıkça kullanılan kelimelerden biri olarak değerlendiriliyor.
Pazarı oluşturan taraflar açısından, malları ve hizmetleri satın alanların durumuna göre iç pazar, tüketiciler pazarı ve üreticiler pazarı diye ikiye ayrılır.
Çarşılar genellikle bedestenin etrafında toplanır, çarşının ortasında veya yanında Pazar yeri bulunurdu. Pazarlarda satış yapanlara pazarcı ve bezirgân adı verilir. Pazarın düzeninden sorumlu kişiye pazarbaşı denir.
Farsça baj kelimesinin Arapça ve Türkçede aldığı şekil olup, Gazneli, Selçuklu, İlhanlı, Akkoyunlu ve Osmanlılarda vergi manasında kullanılmıştır. Bu vergi; pazarlarda, panayırlarda alınıp satılan hayvandan, her cins maldan, ithal edilen ve Osmanlı topraklarından transit olarak geçirilen mallardan alınırdı.
Medine Pazarı; Müslümanların Mekke'den Medine'ye göç ettikten sonra Hz. Peygamber(sav)'in Medine'de bir İslam devleti kurmak amacıyla yaptığı uygulamaların en önemlilerinden biridir. Bu pazar kısa sürede önemli tüccarların yetişmesine vesile olmuştur.
Pazar bölümlendirme; bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir. Bu gruplandırma, farklı ürün ile pazarlama ve strateji gerektirir.
Açık pazar olmak demek, bir ülkenin başka bir ülkenin ticari sınırları içine girmesi ve bundan ekonomik anlamda bir gelir elde etmesi demektir diyebiliriz. Dolayısıyla, Osmanlı da tam olarak böyle bir durumun içine düştüğü için Avrupalı devletlerin açık pazarı haline gelmiştir.
Osmanlı avrat pazarlarının en ünlüsü, Cerrahpaşa'daki Kocamustafapaşa caddesinin Yağhâne ile birleştiği yerde kurulan avrat pazarıdır.
Osmanlı hükûmetindeki görevlilerin pek çoğunca köle satın alındı, köle ticareti serbestçe büyütüldü ve 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başarısının ayrılmaz bir parçası oldu. Pek çok köle memurunun kendisi çok sayıda köleye sahipti, ancak en fazla köle padişahın kendisine aitti.
Kölelik ile ilgili Üsküdar Mahkemesi'ne yansıyan davalara baktığımızda da köle sahiplerinin umumiyetle Müslüman oldukları görülmektedir. “Esir Pazarı: İstanbul'da Tavukpazarı civarında bulunan, esirlerin satılmasına mahsus yer. 1847 de esirciliğin ilgası üzerine bu pazar kapatılmıştır.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Bu sebeple ahiliğe ait bazı terimler Osmanlı esnaf teşkilâtında da kullanılmıştır. Osmanlı Devleti'nde esnafın birinci derecede âmiri, kadılar ve muhtesiblerdir.
Kayıtlı bir pazarcı esnafı olarak kendiniz kazanırken ekonomiye de katkı sağlıyorsunuz. Çünkü yıllık gelirinizin yüzde 40'ı kadar Gelir Vergisi ödüyorsunuz. Vergi mükellefi olarak bu süreçleri yönetmesi için muhasebeci de tutmanız gerekiyor.
Türkiye'nin en büyük açık hava pazarı olan Tire Salı Pazarı, yaklaşık 1.800 tezgâhıyla her Salı günü, Tire2nin merkezindeki tüm sokakları kaplamaktadır. Satış, sabah 08.30'da, Belediye hoparlöründen anons edilen ve tüm vatandaşların el açarak katıldığı Pazar duasından sonra başlamaktadır.
Kotasyon Yönergesine göre Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'dan çıkarılma sonucunu doğuracak gelişmelerin oluştuğu ortaklıkların paylarının işlem gördüğü Pazardır.
YAN TAHTA ne demek? Bist Tüm'den Bist100 çıkınca geriye kalan tüm hisselerimizin oluşturduğu endekste yer alan hisselerdir. #XTUMY Endeksimiz bu günkü %2 yükselişi ile 10 Bin puanın üzerine çıktı.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Azer ismi; yiğit, yegane ve nadir anlamındadır. Mecusilere göre güneşe memur meleğin ismidir. Azer İsminin Anlamı Nedir ve Azer Ne Demek? Azer ismi, sözlükte yiğit, yegane ve nadir adam anlamındadır.
Arz kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize Arapçadan girmiş olan arz kelimesi ülkemizde ekonomik anlamda piyasaya sürülen mal ve sunu şeklinde açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri