Mavi Kart veya Mavi Avrupalı İşçi Kartı, Avrupa Birliği üyesi olmayan vatandaşların, Danimarka ve İrlanda hariç olmak üzere Avrupa Birliği içindeki 27 ülkenin 25'inde çalışmasına ve yaşamasına izin verir. Ancak, Mavi Kartı veren ülke Schengen Bölgesine üye değilse Schengen alanına üye bir ülkeye girişe izin vermez.
Çalışan eksikliği olan mesleklerde (Mangelberfue) çalışan vasıflı işçiler ve üniversite diplomasını son üç yıl içinde almış olan üniversite mezunları, genel emeklilik sigortasının yıllık prim ödeme tavanının en az yüzde 45,3'ü kadar asgari ücret alıyorlarsa, Federal İş Kurumunun onayıyla AB Mavi Kartı alabilirler.
Almanya, nitelikli iş gücünün ülkeye yerleşmesine büyük önem vermektedir. “AB Mavi Kart”la, yükseköğrenim diploması sahibi yabancılar, Almanya'da eğitimlerine uygun bir işte çalışabilirler.
AB Mavi Kartı, nitelikli AB üyesi olmayan yabancı uyrukluların bir AB ülkesinde çalışmasına yönelik bir oturma iznidir . Sahibinin istihdam için belirli bir AB ülkesine girmesine ve orada kalmasına izin verir. Kart, AB üyesi olmayan yüksek vasıflı profesyonellerin AB'ye kabulünü kolaylaştırır.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa , Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda , Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç .
İlgili 29 soru bulundu
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
6-Türkiye'ye gelen her yabancılar ikamet tezkeresi almak zorunda mıdır? Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir.
Brexit sonrası, Ocak 2020'de, ekonomik görünümün oldukça önemli ölçüde gerilediği sonucuna varılabilir. Birleşik Krallık AB Mavi Kartını vermiyor.
Blue Card ile hem siz hemde aileniz Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım, eğitim, yaşam ve çalışma hakkına sahip olursunuz. Blue Card ın bir diğer avantajlarından biri ise, mavi kartınızı aldıktan 18 ay sonra başka bir avrupa ülkesine yerleşip hayatınızı orda da devam ettrebilirsiniz.
Mavi kart kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer. Mavi karta sahip olan kişiler bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına sağlanan bütün haklardan faydalanırlar. Kişi mavi karta sahipse resmi iş ve işlemlerde yabancı olarak değerlendirilmez.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Tam mavi kart (aylık) 1177 TL. Öğrenci mavi kart (aylık) 212 TL. Sosyal mavi kart (aylık) 732 TL.
AB Mavi Kart için dil şartı yoktur. Ancak 33 aylık olan normal süreci 21 aya indirmek için B1 seviyesinde dil yeterliliği aranmaktadır.
3. Mavi Kartlı Kişinin Çocuklarının Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanması Mavi kartlı kişilerin, vatandaşlığın kaybı sırasında ergin olmayan çocukları, mevzuatta düzenlenen şartların varlığı halinde, ana babalarıyla birlikte Türk vatandaşlığından çıkabilmektedir.
Mavi Kart almak için; talebi belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur. Söz konusu hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir.
Eğer mezun olunan, sahip olduğunuz diploma ya da sertifika gitmek istediğiniz ülkeden alınmış değil ise, denk bir belge olduğu ispatlamanız, yani denklik almanız gerekmektedir. Sabıka kaydınızın temiz olması (Yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış olmanız gerekmektedir.) 45 yaşından küçük olmanız gerekmektedir.
AB Mavi Kartı maksimum 4 yıla kadar verilebilmektedir. Eğer kontratınız 4 seneden az bir süreyi kapsıyorsa, geçerlilik süresi; kontrat bitiş süresi artı 3 ay olacaktır. Mavi kart sahipleri için ülkeler oturum izni şartlarını da hafifletebilmektedir, bu sayede bu süre zarfında kalıcı oturum izninizi de alabilirsiniz.
Genel Bilgi. Vize başvuruları Schengen için 15 gün ulusal başvurular için 30-90 gün içinde sonuçlanmaktadır.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
İstanbul genelindeki biletmatiklerden temin edilebilir.
Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
Buna göre mavi kartlıların ergin çocukları; kendilerinin başvurusu ile ergin olmayanlar ise anne ya da babanın birinin başvurusu diğer ebeveynin muvafakatı ile Türk vatandaşlığını kazanabilecek. Ayrıca Türk vatandaşlığı için “ergin olma” ve “Türkiye'de 5 yıl geçerli ikamet izni" şartı da kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri