Eğer konservatif tedavi kafi gelmiyorsa, çekiç parmak ameliyatla düzeltilebilir. Çoğunlukla ameliyat, ayakta tedavi şeklinde, lokal anesteziyle gerçekleştirilir. Güncel yöntem, deformitenin uzatılması tipine bağlıdır.
Tedavi edilmeyen çekiç parmak, zamanla el ve ayak işlevlerinde aksamaya neden olur. Parmak uçları aşırı derecede hasar gördüğünden parmağın uç kısmı bükülü kalarak kıvrılır ve bazen de şiddetli ağrıya neden olabilir.
Çekiç Parmak Belirtileri
Bu parmak hep bükük şekilde kalır. Üst kısmı devamlı bir şekilde ayakkabıya sürtünür ve o yüzden ağrılı nasırlara sebebiyet verir. Bir süre sonra bu parmağın eğrileşmeye ve bükük bir hale gelmeye başladığını fark edersiniz bununla birlikte şiddetli bir ağrı da sizleri rahatsız eder.
Erken dönemde doktora başvuran hastalarda kapalı oluşmuş tendon kaynaklı deformiteler genellikle cerrahi olmayan yöntemle tedavi edilir. Bu hastalarda parmağı düz şekilde tutan çeşitli ortezler yada atellerin ortalama 8 hafta kullanılması tendonun tekrar yerine yapışması için yeterli olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Çekiç Parmak Oluşumunun Nedenler
Bu kas dengesizlikleri genellikle kalıtsal bacak ve ayak yapısından kaynaklanır ancak inme veya omurilik yaralanmasından sonra görüldüğü gibi nörolojik hasara ikincil olarak meydana gelebilir.
El Cerrahisi (Ortopedi ve Travmatoloji)
Yaygın spor yaralanmaları arasında görülen, beyzbol parmağı olarak da adlandırılan çekiç parmak, el parmaklarına gelen sert darbe ve travmalar sonucu ortaya çıkıyor. Parmak ucunu düzeltememe, şişlik, ağrı, kızarıklık gibi belirtileri bulunan çekiç parmak yaralanmalarının çoğu ameliyatsız tedavi edilebiliyor.
Pençe ve Çekiç Parmak Nedir? Çoğunlukla yanlış ayakkabı kullanımına bağlı olarak ayak parmakları üzerinde gelişen kemik deformasyonu tablosudur. Sürekli ayakkabıdan kaynaklı baskıya maruz kalan ayaklarda eklem deformasyonları ve beraberinde şekil bozuklukları gözlenir.
Böylece parmağın yaşayabilme olasılığı arttırılabilir. Ardından olabildiğince kısa süre içinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi birimi olan bir hastaneye ulaştırılması gereklidir. Ameliyat travmanın oluş şekli, seviyesi, hastanın yaşına bağlı olarak 3-12 saat arasında sürebilir.
Topun parmağın uç noktasına çarparak parmağın aşağıya ve avuç içine doğru bükülmesi sonrasında oluşan bu durum 'mallet finger=çekiç parmak' olarak ta bilinir. Spor dışında parmak ucuna gelen diğer travmalarda aynı probleme sebep olabilirler.
Pençe parmağınızın olması demek, ayak parmaklarınızın "pençe" şeklinde ayakkabılarınızın tabanında, aşağıyı kazan bir biçimde olmasıdır ve ağrılı kalluslara (sertlikler) neden olurlar. Pençe parmak tedavi edilmediğinde, çok kötü bir durum oluşur ve zaman geçtikçe kalıcı bir deformiteye dönüşebilir.
Bu bozukluk, parmakların düzgün olarak bükülmemesi veya doğal şekillerinin bozulması sonucu ortaya çıkar. Elde çekiç parmak şekil bozukluğu, uzun süreli yapılan ağır fiziksel aktiviteler, profesyonel müdahaleler veya travma sonucu ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde genetik yatkınlık da mevcuttur.
Atel Kullanımı
Ateller genellikle 6-10 hafta takılır. Şiddetli veya uzun süreli semptomları olan hastalarda atel kullanımı daha az fayda göstermektedir.
Sindaktili veya yapışık parmaklılık, kalıtsal bir hastalıktır. Görülme sıklığı 2000 canlı doğumda birdir. Hastaların % 50 sinde bir tarafta (sağ veya sol) görülür. Erkeklerde daha sıktır.
Çekiç parmak tedavisi nasıl yapılır? Çekiç parmak tedavisi, ilk olarak uygun ayakkabı ve tabanlık kullanımı gibi konservatif yöntemlerle başlar. Daha ileri vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale, parmak ekleminde düzeltme yapılması veya tendonların gevşetilmesi ile gerçekleştirilebilir.
Künt darbeyle oluşan bir mallet finger söz konusuysa hastaya özel hazırlanmış veya bu deformite için yapılmış ateller parmağa takılır ve parmağın düz durması sağlanır. Kullanılan atel 6-8 hafta süre ile bütün gün parmakta durması gerekir. Bu süre sonunda çoğunlukla tendon iyileşir.
Hastalarda çok ilerlemiş çekiç parmak probleminde yada mevcut olan bir ayak deformitesinde cerrahi olarak düzeltme gerekmektedir. Bozulmuş olan eklem yüzeyini düzeltmeye yönelik yapılan cerrahi işlem ile parmak tespiti, tendon transferi gibi işlemler yapılarak parmağın şeklinin düzelmesi sağlanır.
Düzelirse de genellikle başlangıcının ilk ayında düzelebilir. Eğer tetik parmak tedavi edilmezse, bu durum eklem sertliğine ve bükücü (fleksör) tendon yapışmalarına sebep olur. Bu durumlar yapılacak tedaviyi zorlaştırıp, tedavinin başarı şansını azaltır.
Pes kavus, düz tabanlığın tersine, burada ayağın iç yayının fazla eğimli ve dikliği söz konusudur. İleri olgularda, ayak kısalabilir ve parmaklarda yere doğru büküktür. Pes kavus, genetik olarak geçebileceği gibi, nörolojik bazı hastalıklar sonucu da görülebilir.
Basit çarpmalar, parmakların düz durmaları sırasında ani ve şiddetli zorlanmaları sonrasında el parmaklarının en uç eklemlerinde aşağı doğru bükük durumda kalması ve yukarı doğru düzeltilemediği durumlarda el parmaklarında çekiç parmak şekil bozukluğundan söz edilir.
Parmak eklemlerinde kireçlenmenin nedenleri
Eklem kıkırdağının travma sonucu hasar görmesi ve romatizmal hastalıklar parmak eklemlerinde kireçlenmeye neden olmaktadır. Ayrıca elin çok kullanıldığı mesleklerde ve kadınlarda yaşın ilerlemesi ile beraber parmak eklemlerinde kireçlenme riski daha yüksektir.
Tetik parmak hastalığında ameliyat tedavisi lokal anestezi altında yapılabilmekte ve ameliyat sonrası hareketlere hemen başlanabilmektedir. Tetik parmak hastalığında ameliyat tedavisi Ortopedi ve Travmatoloji hekimi tarafından uygulanmaktadır.
Ayak egzersizleri yapın.
Doktorlar, parmakları taşıyan kasların desteklenmesi ve güçlenmesi için egzersiz öneriyorlar. Parmakları tek tek uzatma, kıvırma, açma ve hareket ettirme gibi egzersizler eğri ayak başparmağına sebep olan sürekli kasılmaları önlemeye yardımcı olacaktır.
Kuğu Boynu ve Düğme İliği Deformiteleri Nedir, Nasıl Oluşur? Parmakta değişik sebeplerle oluşan deformitelerin özel isimleridir. Parmakta meydana gelen kapalı tendon yaralanmaları, kesici cisim yaralanmaları, bazı kırıklar veya romatolojik hastalıklar sonucu akut olarak veya zamanla oluşan eğriliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri