Patristik felsefede Platon ve Platonizm öne çıkmaktaydı, buna karşılık skolastik felsefede Aristotelizmin ilham kaynağı olduğu görülür. Aristo felsefesi Platon'nunkinden daha kesin olarak düşünürleri bilgeliğe yönlendirir, bunun anlamı salt Tanrı'yı bilmeye çalışmamak, olgular dünyasıyla da ilgili olmaktır.
Patroloji veya Patristik, Kilise Babaları olarak bilinen erken dönem Hristiyan yazarları konu alan teoloji alt disiplinidir. İsmi Latince "baba" anlamına gelen pater sözcüğünden türemiştir.
Skolastik düşünce Orta Çağ zamanında kilse baskısı oldukça yoğunken özgür düşünmenin var olmadığını savunan dar düşünme biçimidir. Skolastik düşüncenin bir diğer özelliği de bilinen düşünce dışında başka fikirlere yer vermemesi, başka fikirlere açık olmaması durumudur.
Skolastik düşünce, Hristiyanlık dininin dogmaları ile felsefenin temel ilkelerini birleştiren bir disiplindir. Bu felsefeyi savunan düşünürler kilisenin öğretilerini kabul etmekle birlikte, özgür düşüncenin ve felsefenin önemine atıfta bulunan birçok eser kaleme almıştır.
Skolastik felsefe, başlangıcında ve gelişiminde inanç ile bilgiyi uzlaştırmaya çalışmış ve bu temelde dinsel dogmalara felsefi bir temel bulmaya ve bunları sistemleştirmeye yönelmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Skolastik Felsefe, çoğunlukla Yunan kaynaklı ancak Roma'nın da etkisi olan İlk Çağ Felsefesi ile Rönesans ile başlayan Modern Dönem Felsefesi arasında köprü görevi görmesi bakımından önemlidir. Bu felsefi dönem genellikle dini otoritenin kılıcının özgür düşünce üzerinde sallandığı bir dönem olarak bilinir.
Temelde skolastik bir anlayıştır, modern çağda değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretileri ve anlayışları adlandırır. Zira kendi fikir ve iddiasının mutlak doğru olduğunu ileri süren her kişi veya sistem dogmatiktir.
Skolastik beceri okulla ilgili olan eğitsel becerileri ifade etmektedir. Bunlar okuma, yazma ve matematik becelerileridir.
800'lü yıllarda Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile ortaya çıkan skolastik düşüncenin ilk düşünürü Johannes Scottus'tur. Scottus, Yeni-Platoncu bir düşünce biçimi oluşturarak Orta Çağ'da mistizmi yaymıştır. Tanrının bilinmez olduğunu ancak simgeler aracılığıyla anlaşılabileceğini savunmuştur.
Skolâstik düşünce ve Aristo fel- sefesi on sekizinci yüzyılda, Galileo ve Newton'un gözlem ve deneyleri ile yıkılmıştır. On dokuzuncu yüzyıla kadar bilim-din çatışması görülmüş iken, bu yüzyıldan sonra özellikle nükleer enerji ve genetik alanındaki çalışmalar ile bilim- ahlak çatışması orta- ya çıkmıştır.
Skolastik düşünce, 12. yüzyılda Ortaçağ Avrupa'sında ortaya çıkmıştır. Bu dönemde, İslam dünyasından gelen ve Antik Yunan felsefesini içeren metinler Latin Batı'sına çevrilmeye başlandı. Özellikle Aristo'nun eserleri, skolastik düşüncenin temelini oluşturdu.
Skolastik düşünce, Orta Çağ Avrupa'sında yani 11. ve 14. yüzyıllar arasında hâkim olan bir felsefi akımdır. Bu akım, Bizans ve İslam filozoflarının eserlerinin Hristiyan teolojisiyle birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
Skolastik Felsefe
Başı ve sonu Orta Çağ ile belirlenmiş bir düşünme yönelimidir. Üç ayrı dönemde ele alınması genel bir eğilimdir, yaklaşık tarihlerle bunlar; Erken dönem Skolastik (800-1200 arası) Yüksek dönem Skolastik (1200-1300 arası)
Patristik felsefe, Hristiyanlık öğretisini meydana çıkarmak, bu öğretiyi felsefenin kavramsal araçlarını kullanarak temellendirmek ve bu amaçla onu putperestlerin saldırılarına karşı korumak yönündeki çabalardan oluşur.
hristiyanlığın en saf halidir. st. peter, st. john ve en önemlisi st.paul ile başlayan herşeyin isa'nın varlığına tam inanç ve adanmışlığa bağlandığı dönemidir. bunlar kendilerini isa'nın öğretisini ölümleri pahasına yaymaya adamış bu nedenle dünya nimetlerinden elini eteğini çekmiş ermişlerdir.
Kartezyen felsefe, insanın aklını kullanarak kesin bilgiye ulaşabileceğini ancak bu bilgilerin doğruluğunu da yaşam boyunca eleştirebileceğini savunan bir felsefe görüşü olarak ifade edilmektedir.
Skolastik düşünce, doğaüstü güçler ve tanrının varlığı gibi konularla bağlantılı sorulara cevap arayan teolojiyi temel alan bir öğretidir. Bu felsefi akım seneler önce yıkılmıştır ama buna rağmen günümüzde söz konusu görüşten bahsetmek mümkündür.
Skolastik yazında karşımızaçıkan üç temel ilke; açıklığa kavuşturmak ilkesi, karşılıklı uyumsağlama ve farklılık ilkesi ve çıkarsanabilir ilişki ilkeleri Gotik mimaridede görülmektedir. Sonuç olarak Skolastik düşünce sadece felsefededeğil, sanat ve mimaride de etkili olmuştur.
orta çağda kilisenin hem siyaset hem de toplum üzerindeki gücünü temsil eden, aklın ve bilimin saf dışı bırakıldığı dönemdir. skolastik düşüncenin tüm dönemleri kapsayan ortak düşünce özelliği, felsefeyi dinin alanına ya da aklı inancın alanına uygulamak ve dinsel sorunları anlaşılır kılmaktır.
- Skolastik düşünce ile modern düşünce arasındaki en temel özellik farklı inanç merkezlilik arasında yaşanmıştır. Skolastik düşünce yapısında her zaman ve her anlamda inanç merkezde tutulmaktadır. Fakat modern düşünce merkezinde temel olarak insan alınmıştır. Modern düşüncede temel insan merkezlidir.
Disleksi, beynin yazılı dili işleme biçimini bozan, zeka problemi olmadığı halde okuma, yazma ve heceleme güçlüğüne neden olan dil temelli öğrenme bozukluğudur. Disleksi aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak da bilinir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü'nün tek tedavisi eğitimdir.
Öğrenme Güçlüğü Eğitimi, alanında uzmanlaşmış eğitmenler tarafından verilmelidir. özellikle öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği alanlarında eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir.
Dogmatizmi benimseyen kişiler kendi fikir ve inanışlarının mutlak doğru olduğunu da ileri sürerler. Dogmatizmde eleştiri, tartışma ve fikir beyanları ortaya atılmaz. Geçmişten günümüze dogmatizme pek çok örnek verilebilir. Özellikle orta çağda dogmatizm çok gelişmiş ve zirve noktasına ulaşmıştır.
Dogmatizm Ölçeği (Dogmatism Scale) geliştirmiştir1.Dogmatizm, otoritelerce ileri sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin bilgi sayan anlayıştır. Temelde skolastik gelenekten beslenen ve günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretiler bu ad altında anılır.
A1) Dogmatikler : Bilginin imkan dahilinde olduğunu kabul eden filozoflar dogmatik bilgi kuramcıları adı verilir. Verili 'bilgi' örnekleri üzerinden bu olanaklılığı eleştirel olarak ele almamaları ve doğru bilgiyi temel varsayım olarak kabul etmelerinden ötürü dogmatik olarak konumlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri