Toplam raf uzunluğu 275 kilometre olan 19 katlı
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan kütüphane, dünyanın en büyük kütüphanesi statüsüne sahiptir. Kütüphane de kitap, el yazması, ses kaydı ve dergilerden oluşan yaklaşık 170 milyon eser vardır. Bunun yanı sıra 8 milyon parçacık pul koleksiyonu vardır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile Rami Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük Kütüphanesi olan Rami Kütüphanesinin açılış programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan Hanımefendi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr.
Kitap ve kitap rafı sayısı bakımından dünyanın en büyüğü kabul edilen ABD Kongre Kütüphanesi (Library of Congress), 1800'de Kongre tarafından kuruldu. Kongre Kütüphanesi, 164 milyon esere ev sahipliği yapıyor.
Ankara Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük kütüphanelerinden biridir. 2023 yılında hizmete açılan kütüphane, Ankara'nın Beştepe semtinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin yakınında bulunmaktadır. Kütüphanenin toplam alanı 125 bin metrekaredir.
İlgili 19 soru bulundu
Kütüphane, Rus Devlet Kütüphanesi'nin ardından ülkenin en büyük ikinci kütüphanesi.
Romanlar, Cihannümâ Salonu 6. katta ve Okuma Salonu 4. katta bulunmaktadır.
Şimdi Vector Architects, Çin'in Qinhuangdao şehrinde tenha kumlar üzerinde bir kütüphane tasarlayarak konsepti bir adım daha ilerletti. Sessizce sahilde duran “Sanlian Halk Kütüphanesi”, dışarıdan sağlam, yıpranmış bir kaya gibi görünüyor; ama içeride zengin his ve deneyimler içeriyor.
Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir. Yapılan kazılar neticesinde elde edilen ve bu kütüphanede bulunan çivi yazısıyla yazılmış kil tabletlerden 20.000 kadarı bugün İngiltere'deki British Museum koleksiyonları arasında yer almaktadır.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi (eski adı:Kütüphane-i Umumî Osmanî), Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir.
Dublin'de bir vaha olarak bilinen Trinity College, dünyanın en gözde kütüphanesi. 300 yıllık bu kütüphane, 200 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Sultan 2. Abdülhamid'in direktifleriyle 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi'nin imaret kısmında hizmete açıldı.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesidir.
Asur döneminde Asurbanipal tarafından kurulan ve bilinen ilk kütüphaneye MÖ. 7. yüzyılda rastlanılır.
Ülkemizdeki tüm kütüphanelerde 2018 yılında, 323 bin 316 metrekare olan toplam kapalı alanımız, 2022 yılında 399 bin 732 metrekareye, oturma kapasitemiz ise 97 bin 402'den, 114 bin 906'e yükseltildi. 2023 yılına da hızlı bir başlangıç yapacağız. 13 Ocak itibarıyla hizmete açacağımız Rami Kışlası İstanbul'un en büyük ...
Moğol Hükümdarı Hülagu Bağdat'a girdikten sonra yaptığı ilk işlerden birisi dünyanın en büyük kütüphanelerinden olan Bağdat Kütüphanesindeki eserler Dicle nehrine atarak yok etmek olmuştu.
Osmanlı devrinde ilk büyük saray kütüphanesi Sultan Orhan'ın Bursa'da kurduğu zengin kütüphanedir. Bu kütüphane 1402'de Timur işgali esnasında yanmıştır. Fatih döneminde tam 14 kütüphane kurulmuştur. İstanbul'un ilk bağımsız kütüphanesi olan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa Kütüphanesi 1678 yılında kurulmuştur.
Hz. Ömer döneminde, 642 yılında Amr b. As tarafından şehrin fethedilmesinden sonra halifenin emriyle İskenderiye Kütüphanesi'nin yıkıldığı, içindeki kitapların da aylar boyu şehrin hamamlarını ısıtmak için yakıldığı şeklinde bir hikâye anlatılır.
Arapçada "kütüb" kelimesi kitaplar demektir. Yani kitap kelimesinin çoğulu kütübtür. Kütüphanelerde de bir çok kitap bulunması nedeniyle kitaphane değil kütüphane kelimesi kullanılmıştır.
Koleksiyonunda 228 bin kitap, 20 bin dergi, 10 bin gazete cildi, 445 albüm, 12 bin 320 kartpostal, 10 bin harita, dört bin 400 yazma, 565 salname, 334 takvim ve 49 atlas bulunuyor.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nden derlenen bilgilere göre, İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak 38 halk kütüphanesiyle Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, İstanbul'daki kitapseverlerin yanı sıra araştırmacılara ve öğrencilere hizmet sunuyor.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi yapısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni tamamlayan son yapıt olarak ön plana çıkmaktadır.
Millet Kütüphanesi'nin 6. katında, okuyucular için sıcak, soğuk içecekler ile atıştırmalık ve unlu mamullerin satışının yapıldığı pastane bulunmaktadır. Bu bölümden alınan yiyecek ve içecekler sadece bu bölümde tüketilmekte olup ürünler pastane dışına çıkarılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri