Örneğin oryantal hamam böcekleri çöpten ve çürümüş yiyeceklerden beslendikleri için bacakları ve vücutlarıyla buralardan aldıkları mikropları temiz bir yüzeye de taşırlar. Amerikan hamam böcekleri ishal, dizanteri, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırır. Alerjilere ve astıma dahi yol açabilirler.
Kan emici özellikleri de bulunmadığından ısırma veya saldırma olasılıkları yok denecek kadar azdır. Fakat kendisini çaresiz hissettiğinde nadir de olsa ısırdıkları bilinmektedir. Ülkemiz dışında dünyanın çeşitli bölgelerinde vahşi hayatın içerisinde olan büyük hamam böceklerinin insanları ısırdığı bilinmektedir.
Hamamböceği ayrıca çocuk felci virüsü gibi virüsleri de barındırabilir.Ev sineği gibi, hamamböceği de zemine dökülen yiyeceklerden dışkı maddelerine kadar hemen hemen her şeyi yer.
Hamamböcekleri hem etçil hem de otçul haşerelerdir. Bu haşereler daha çok tırnaklardan göz kapaklarından ayak ve ellerden ısırık alma şeklinde tepki göstermesine rağmen daha önce ölü ve canlı insan etini yedikleri kayıtlara geçmiştir. Isırıklar tahrişe yaralara ve hatta kabartılara neden olabilir.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Çöpler ve pis bulaşıklar hamam böceklerinin hızlı bir şekilde evinize yerleşmesine neden olabilir. Bunların dışında dışarıdan gelen koliler, poşetler, bacalar, mutfak ve banyolardaki çatlaklar, kapının ya da camın açık kalması evinize hamam böceklerinin girmesine neden olabilir.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Hamam böceklerini yok etmek için yuvalarını bulmak ve yeni yumurtalar bırakmalarını önlemek çok önemlidir. Bu böcekler alerjiye, ishale, deri döküntülerini ve gıda zehirlenmelerine yol açabilecek bakteriler taşır. Bu yüzden evdeki hamam böceklerini yok etmek sağlık açısından gereklidir.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir. Hamam böceğinin Latince ismi Blattodea olup bu hayvanlar çoğu zaman yuvalarında yaşarlar. Hamam böceğinin dünya üzerinde 4 bini aşkın türü bulunmaktadır.
Hamam böcekleri vücutlarında Protozoa paraziti gibi birçok virüs ve bakteri barındırırlar. Dizanteri, Cüzzam, Ishal, Veba, Astım, Tifo gibi birçok tehlikeli hastalığa neden olurlar. Çok hızlı üreyen bu zararlıların mücadelesi ise oldukça zordur.
Alerjik rahatsızlıklarla astım hamam böceklerinin tetiklediği hastalıklardır. Veba, dizanteri, kara humma, kolera, tifo, gıda zehirlenmesi de hamam böceklerinin salgıları ve dışkılarıyla bulaştırdıkları hastalıkların başında gelir.
Hamam böceklerini uzaklaştırmak için karabiber yöntemini deneyebilirsiniz. Evin kapı kirişlerine döktüğünüz karabiber hamam böceklerinin uzaklaşmasını sağlayacaktır. Aktarlardan bulabileceğiniz biberiye yağı da böcek ve fareleri evinizden uzaklaştırmaya yarayacak bir diğer yöntemdir.
Hamam böcekleri hepçil hayvanlardır. Yani hem hayvansal hem de bitkisel besinlerle beslenebilme özellikleri bulunur. Bu sebeple dünyanın her yerinde yaşayabilirler. Fakat hamam böcekleri daha çok insanların yaşam yerleri içerisinde ve çevresinde yaşamayı severler.
Daha önce benzer bir durum yaşayan herkesin bileceği gibi, haşerelerden ancak özellikle hamam böceklerinden kurtulmak oldukça zordur. Hamam böcekleri diğer tüm haşereler gibi nemli ve karanlık ortamları sever. Bu nedenle onları geceleri görmeniz daha olasıdır.
Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür. Hamam böcekleri caddelerde, evlerde veya iş yerlerinde görülebilir.
Hamam böcekleri; kuşlar, memeliler ve sürüngenler için önemli besin kaynaklarının başında gelir. Ayrıştırıcı madde tüketirler ve dışkıları bitkilerin büyümesi için en gerekli elementlerden biri olan azotla doludur. Yok olmaları durumunda hem hayvanların besin kaynağı hem de bitkilerin besin kaynağı yok olacak.
Temiz bir ev tüm haşereler için olduğu gibi hamam böcekleri için de elverişsiz bir yaşam alanıdır. Atılmayan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli olarak silinip süpürülmeyen ev, yere düşen yemek kırıntıları hamam böcekleri için davetkar birer unsurdur.
Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Hamam böceği genellikle gecedir. Gündüz vakti gözlemlenen herhangi bir aktif hamamböceği genellikle büyük bir istilanın göstergesidir. Hamamböcekleri bir araya gelirler ve sık sık kendilerini tımar ederler.
Gece bulduğu yiyecek kırıntılarını ve açıkta kalan yemekleri üzerinden beslenir. Yiyecek bulamadıklarında ise ölmüş böcek leşleriyle beslenirler. Hamam böceği besin olmadan 30 - 40 gün kadar yaşar.
Hamam Böceği'nin ömrü ortalama 1 yıl olmakla birlikte bazı türleri kanatları olmasına rağmen uçamazlar.Bazı türleri ise kısa mesafelerde kanatlarını kullanabilirler. Hepçil olan hamam böcekleri başları vücutlarından ayrılmadığı sürece kolay kolay açlıktan ölmezler.Başları olmadan da 1 hafta kadar hayatta kalabilirler.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri