(1) İstifa eden vekilin vekâlet görevi, istifanın müvekkiline tebliğinden itibaren iki hafta süreyle devam eder. (2) Vekilin istifa etmiş olması hâlinde, vekâlet veren davayı takip etmez ve başka bir vekil de görevlendirmez ise tarafın yokluğu hâlinde uygulanacak hükümlere göre işlem yapılır.
Hüküm uyarınca, avukat istifa etmekte haklı ise ücrete hak kazanacaktır; ancak, haklı sebep olmaksızın istifa eden avukat yaptığı işler için ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır.
Avukatların, istedikleri işleri kabul etme veya reddetme imkânları bulunmaktadır. Avukat ilgilendiği ve yürüttüğü dosyadan çekilmek isterse, bu hususu müvekkiline bildirmeli ve nitekim bu hususu mahkeme ile de paylaşmalıdır. Kanunun 41. maddesinde belirtilen, avukatın dosyadan kendi isteği ile çekilmesi durumudur.
Avukatlık Kanunu madde 41'e göre, vekillikten çekilen avukatın o işe ait vekalet görevi, vekillikten çekilme dilekçesinin müvekkiline tebliğinden itibaren 15 gün süre ile devam etmektedir. Vekillikten istifa, yenilik doğuran bir hak olduğu için hükümlerini doğurması ancak karşı tarafa ulaşmasıyla mümkündür.
Avukat gördüğü lüzum üzerine vekillik görevinden istifa edebilir.Avukatın vekillikten çekilmesi; müvekkilin gerekli yargılama masraflarını karşılamaması, müvekkilin avukata hakaret etmesi, müvekkil ile irtibat kuramaması, müvekkilin delilleri sunmamasıvb. nedenlerle olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
MADDE 81- (1) Vekilin azli veya istifasının, mahkeme ve karşı taraf bakımından hüküm ifade edebilmesi için, bu konudaki beyanın dilekçeyle bildirilmesi veya tutanağa geçirilmesi ve gerektiğinde ilgilisine yapılacak tebligat giderinin de peşin olarak ödenmesi zorunludur.
Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir. Azil haklı ise avukat ancak azil tarihinden önce tamamlanması nedeniyle muaccel olan işler bakımından avukatlık ücretine hak kazanır.
Sigortalı olarak çalışmış olduğu iş yerinden kendisi istifa ederek kendi isteği ile işten ayrılmak isteyen bir işçi işe iade davası açma hakkına sahip değildir. Dava açsa dahi otomatik olarak reddedilmektedir. Ancak bazı durumlarda işer değişebilmektedir.
Davanın geri alınması durumunda, dava hiç açılmamış sayılır, mahkemece geri alma anına kadar yapılan yargılamadaki oluşan kanaate göre haksız olduğu düşünülen tarafa vekâlet ücreti ve diğer yargılama giderleri yüklenir. Davayı geri almak, davadan feragatten tamamen farklıdır.
Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Vekilin istifası halinde yapılacak işlemler - İstifa eden avukat yeni tarihli vekalet sunmadan vekillik yapamaz.
HMK 83. maddesinde; “Vekil ile takip edilen davada, vekilin azli hâlinde vekâlet veren, davayı takip etmez ve iki hafta içinde bir başka vekil de görevlendirmez ise tarafın yokluğu hâlinde uygulanacak hükümlere göre işlem yapılır.” hükmü yer almıştır.
Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
C) İşin reddinde Avukat, kendisine teklif olunan işi sebep göstermeden reddedebilir. Reddin, iş sahibine gecikmeden bildirilmesi zorunludur. Çekinmede ise Adli yardım isteminin kabulü halinde; büro gerekli işlemleri yapmak üzere bir veya birkaç avukatı görevlendirir.
Vekâlet sözleşmesinde istifanın geçerli olabilmesi için istifa bildiriminin belli bir şekilde yapılma zorunluluğu bulunmamaktadır3. Ancak mahkeme ve karşı taraf için istifanın hüküm doğurması, bunun belli bir şekilde bildirilmesine bağlıdır.
Davasından feragat eden davacı, davada aleyhine hüküm verilmiş (davayı kaybetmiş) gibi yargılama giderlerini ödemek zorundadır (HMK.m.312). Feragat kısmı ise, yargılama giderlerine mahkûmiyet ona göre belirlenir. Davadan feragat eden davacı karar ve ilam harcının üçte ikisini ödemeye mahkûm edilir (Harçlar K. M. 22).
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Davalının kabulü aranmamakla birlikte, mahkeme de geçerli olan bir feragati kabul etmekle yükümlüdür. Burada bir haktan vazgeçme söz konusudur. Davadan vazgeçme yani geri almada ise, dava kesinleşinceye kadar davalının açık rızası ile dava geri alınabilmektedir.
İstifa iki tarafın onayına bağlı değildir, işçinin tek taraflı işten ayrıldığını beyan etmesi, istifa etmesi halinde anında hüküm doğuracaktır. Burada, işverenlerin işçinin ihbar öneline uymadığını tespit etmesi halinde işçiden ihbar tazminatını talep etmeleri gerekir.
İhbar Tazminat Süreleri
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise, ücretin ödenmesi gerekmez.” hükmü mevcut olup, bu hükme göre azil işleminin haklı nedene dayandığının kanıtlanması halinde müvekkil avukata vekalet ücreti ödemekle yükümlü değildir.
Dolayısıyla avukat azletmek noterden yapılan bir işlemdir. Noter kanalı ile azilname gönderilmesi şarttır. Vekalet belirli özel işlemleri kapsıyorsa örneğin bazı özel bankacılık işlemleri veya tapu işlemlerini kapsıyorsa bu kurumlara da avukat azilname örneği gönderilmek durumundadır.
Aksi halde avukatına güveni kalmayan müvekkilin avukatını azletmesi “haklı” sayılacaktır. Avukat görevini yerine getirirken gerekli özen ve dikkati göstermemiş ise (vekaleti sadakatle yerine getirmemişse), avukatın azli haklı sayılacaktır. Avukat haksız azledilmişse ücretin tamamı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri