Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Avukat, davayı kazansa da kaybetse de kanunen ücrete hak kazanır.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Yargılama Gideri Olan Kanuni Vekalet Ücreti
Mahkemece davada kendisini bir vekil ile temsil ettirmiş olup da davayı kazanan taraf lehine diğer yargılama giderleri ile birlikte bir de vekalet ücreti ödenmesine hükmedilir. Mahkeme tarafından, bu vekalet ücretinin hesabında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınır.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
İlgili 43 soru bulundu
Hangi safhasında olursa olsun davanın takibini deruhte eden avukat tarifede yazılı ücretin tamamım alır. Dâvaya müteferri lâyiha vesair mütalâalar için ayrı ücret istenemez. Davaya başlandıktan sonra işin deruhte edilmesi halinde avukatın bu iş için evvelce almış olduğu ücret tarifede yazılı ücrete mahsup edilir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Genel olarak, her iki taraf da kendi avukat ücretini kendisi karşılamaktadır. Yani her dava tarafı, kendi avukatının ücretini kendisi ödemekle yükümlüdür. Bununla birlikte, bazı durumlarda mahkeme tarafından kararlaştırılan miktarda karşı tarafın avukat ücretini de ödemesi gerekebilir.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
2024 yılı için yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre Ceza Avukatı danışmanlık ücreti asgari olarak; 1 saat: 2.300 TL, 2 saat: 3.600 TL, 3 saat: 4.900 TL'dir.
Avukatlık Kanunu'nun 173/2. maddesinde, "Avukata tevdi edilen işin yapılması veya yapıldıktan sonra sonucunun alınması için gerekli bütün vergi, resim, harç ve giderler, iş sahibinin sorumluluğu altında olup, avukat tarafından ilk istekle avukata veya gerektiği yere ödenir.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
Avukat danışmanlık ücreti 2024 ne kadar? 2024 avukat asgari danışmanlık ücreti bir saat 2.300 TL, 2 saat 3.600 TL, 3 saat 4.900 TL'dir. Avukat bürosu dışında danışılmış ise ilk bir saat 4.800 TL, ek saatler 2.500 TL'dir.
Bir tazminat davası açan kişi davayı kaybederse, mahkeme kararı doğrultusunda o kişi tazminat talebinde bulunduğu miktardan daha az veya hiçbir tazminat almaz. Ancak, davayı kaybeden tarafın ödemesi gereken masraflar vardır. Bu masraflar, avukatlık ücretleri, yargılama masrafları ve diğer hukuki maliyetleri içerebilir.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Yargı harçlarının akıbetini açıkça gösteren ve artan harç miktarının talep halinde iadesini içeren ilgili hüküm kesinleştikten sonra yapılması gereken; hükmü veren mahkemeye bir talep dilekçesi ile başvurmaktır.
Dava kaybedildiğinde karşı tarafın avukatından alacağınız hesap numarasına ödeme yapabilirsiniz. Bu yolu tercih etmezseniz, o halde aleyhinize karşı taraf gerekçeli kararla icra takibi başlatır ve bu durumda ödemeyi icra dairesine yaparsınız.
Avukatlık Kanunu'nun 41. maddesi ve HMK'nun 81. ve 82. maddeleri, vekilin çekilme sürecini ve bu sürecin hukuki sonuçlarını düzenler. Vekilin çekilme süreci, istifa dilekçesinin asile tebliği ile başlar ve 15 gün sonra sona erer. Bu süre zarfında, vekilin vekalet görevi devam eder.
Hem avukatlar hem de diğer vatandaşlarımız; UYAP portalı üzerinden, e-imza ve mobil imzaları ile UYAP Portalına giriş yapıp Bankamız İnternet Bankacılığı'na bağlanarak tüm yargı harcı ödemelerini, hesaplarından veya Bankamız kredi kartlarından anında yapabilir.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Adli yardım avukatı ücretsiz çalışmamaktadır. Asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret Baro tarafından ilgili avukata ödenir.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Hiçbir aşamada hakimler savcılar, Yargıtay veya tüketici mahkemelerinden WhatsApp veya sosyal medya üzerinden tebligat yapılmaz. Bilinen sosyal medya mecralarından tebligat yapılmaz bunlar resmi evraklardır ve resmi olarak yapılması gerekir. Asla bunlara inanmayın. Bu kişilerle irtibata geçmeyin."
Vekâlet ücretini taksitlendirebilmek için nereye başvurulmalıdır? Vekâlet ücretini taksitlendirebilmek için Merkezde Genel Müdürlüğün ve illerde valiliklerin hukuk birimine başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri