Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede dünyaya gelmiştir. Annesi Gülbeyaz (nüfus kayıtlarında Güllü) Hanım, babası ise Hüseyin Seber'dir.
Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir. Şiirlerinde dilin etkili kullanımına özel bir önem verir, şiirde sık sık sürprizli ifadelere başvurur. Onun şiirlerinde sürprizli ifadeler dile, imgeye veya özel adlara bağlı olarak gelişir.
ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Kim? Cemalettin Seber. Yahut tanınan adıyla Cemal Süreya! Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın en özgün şairlerinden biri kuşkusuz...
İlgili 26 soru bulundu
Cemal Süreya (1931-1990) Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda Muzaffer İlhan Erdost'un taktığı adla “İkinci Yeni” akımının en güçlü şairlerindendir. Şiirlerinin yanı sıra makaleleri, eleştirileri ve röportajları (daha sonra bu yazılar kitaplaştırılmıştır) da bulunmaktadır.
Cemal Süreya, İkinci Yeni şiir anlayışına sahiptir.
Cemal Süreya Alevi/Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Erzincan'da dünyaya gelir. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir. 1956 yılında şiirlerini Cemal Süreya adıyla yayımlamaya başlar ve o zamandan beri edebiyat çevrelerinde ve medyada bu adla bilinir.
Hareketin kuramcısı ve isim babası Muzaffer İlhan Erdost'tur. Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer, Tevfik Akdağ İkinci Yeni Şiir topluluğu şairlerindendir.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
2003 yılında yemek borusu kanseri nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır. Evli olduğu sırada Cemal Süreya ile aşk yaşayan Tomris Uyar'a aynı zamanda Edip Cansever de aşıktır.
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
Cemal Süreyya hafızasına çok güvendiğinden telefon numaralarını kaydetmezmiş. Üvercinka'yla bir telefon numarasını hatırlama üzerine girdiği iddiayı kaybetmesi üzerine ismindeki “Y” harfinden vazgeçmiş.
Sol Kemalist gelenekten bir şair olarak Cemal Süreya, bu konuyu çok merak etse de kurcalamak, daha kapsamlı bilgilere erişmek de istememiş olabilir. Şimdi olsaydı ne düşünürdü, doğrusu bunu kestirmek güç.
Özel mülkiyetin ve sınıfların olmadığı bir toplumsal düzende insanın eşit ve özgür olabileceğine inanan ve devrimci veya evrimci yollarla nihai hedefe ulaşılabileceğini düşünen bir ideolojidir. Sosyalist sözcüğü Latince “sociare”den türetilmiştir. Birleşmek ya da paylaşmak anlamına gelmektedir.
CEMAL SÜREYA - SİZİN HİÇ BABANIZ ÖLDÜ MÜ? - YouTube. sizin hiç babanız öldü mü? benim bir kere öldü kör oldum yıkadılar aldılar götürdüler babamdan ummazdım bunu kör oldum siz hiç hamama gittiniz mi?
Cemal Süreya En Güzel Kitapları
Şairin başyapıtları arasında bulunan “Üvercinka”nın 1958 yılında Yeditepe Şiir ödülünü aldığı ve 1966 senesinde “Göçebe” adlı eseri sayesinde Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü'ne sahip olduğu vurgulanmaktadır.
Bu dönemin şiiri konuşma diline uzak kalarak edebi sanat ve süslemelere sonuna dek açık bırakılmıştır. Asıl önemli olan anlam değildir, imgedir. Bu akıma mensup şairler, Dadaizm, Sürrealizm ve Varoluşçuluk gibi akımlardan oldukça etkilenmişlerdir. Bu nedenle şiirde bu akımların yansımaları çok açık bir biçimde gözükür.
Yeni'nin önemli şairlerinden biri olan Cemal Süreya edebiyatımızda daha çok şair olarak tanınmakla birlikte aynı zamanda önemli bir deneme yazarımızdır. Denemelerinde farklı konuları ele alan yazar, çoğunlukla edebiyat ve dil üzerine yazmıştır.
Tomris Uyar ve Cemal Süreya ise bu evlilikten hemen sonra Ankara'nın Sanatseverler Lokali'nde görürler birbirlerini ilk defa. Ve bu tanışma üç yıl sürecek fırtınalı bir beraberliğin ilk adımı olur. Çiftin ilişkisi o dönem edebiyat mahfillerinde üzerine bolca konuşulan konuların başını çeker.
Sanatçının ailesi, kendisi henüz altı yaşındayken Erzincan'dan Bilecik'e sürgün edilmiştir ve kısa bir süre sonra da şairin annesi vefat etmiştir. Hem çocukluk yurdunu hem de annesini yitiren şair için bu iki olay derin bir kırılmadır.
Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan'da geçiren Süreya ilkokula Bilecik'te başladı ve daha sonra İstanbul Beyoğlu'nda bitirdi. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olan Süreya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye ve iktisat bölümünü bitirdi.
Ki, Üvercinka, Cemal Süreya' nın “Güvercin Kanadı” kelimesinden yapmış olduğu bir kısaltmadır. Cemal Süreya Üvercinka 'nın telefonunu doğru hatırlayamaz. Sonuç olarak soyadından bir “Y” harfi eksilir.
Hayat Kısa Kuşlar Uçuyor-Cemal Süreya - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri