2019 yılı için artık avukatların kendi muhasebesini tutmasının çok daha kolay bir hal aldığını söylememiz mümkündür. 2017 yılında yayımlanan tebliğ ile avukatların zorunlu olarak tutması gereken defter ve belgeler “elektronik ortamda” tutulabilir hale gelmiştir.
Ancak 2021 yılı için belirlenen beyanname imzalatma sınırı olan 283.000 TL üzerinde Serbest Meslek Kazancı bulunmaktadır. Avukatlar için de beyan imzalatma sınırı var mıdır yoksa ciro sınırı olmaksızın beyanlarını kendi şifreleriyle verebilirler mi? Avukatlar için sınırlama yok.
Evet, denildiği gibi bir avukatın defterini tutmak, beyannamelerini vermek "bilenler açısından "bir mali müşavir olarak söylemem gerekir ise aslında çok zor değildir. Hukuksal olarak da hiç bir avukat muhasebeciyle çalışmak zorunda değildir.
Hem avukatlık hem de mali müşavirlik yapamazlar. Her ikisi de serbest meslek olduğundan birini seçerek onu yapmak zorundalar.
- 2001 yılında yapılan değişiklikle, Avukatlık Yasası 44. maddesinde avukatın kişisel bir büro kurma zorunluluğuna iki istisna getirmiştir; “aynı büroda birlikte çalışma” ve “avukatlık ortaklığı”, “işçi avukat”ın fiili durumu bu iki istisnai düzenlemeye de uymamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Avukatlıkla birleşemeyen işler: Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
Daha açık bir anlatımla avukatlar, ikamet ettikleri evlerini de ofis olarak kullanabilir (home-office) ve bu konuda diğer kat maliklerinin yazılı izninin aranmasına gerek olmadığı gibi bu hakkı kısıtlayıcı düzenleme de yönetim planı ile yapılamaz (Ayrıca Bkz. Avukatlık Kanunu m.43).
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
Bu mesleği icra etmek için Muhasebe, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Hukuk, Bankacılık gibi bölümlerin en az birinden mezun olunmalıdır. Bu bölümlerden herhangi birinden mezun olduktan sonra staj yapılması gerekir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavını kazanıp ruhsat alınması da son derece önemlidir.
(1) Avukatların, mesleğin birlikte icrası amacına yönelik olarak bir limited şirket bünyesinde bir araya gelmeleri kural olarak kanunen mümkün dür.
SERBEST MESLEK KAZANÇ DEFTERİ TUTMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Serbest çalışan avukatlar, doktorlar gibi kolektif, adi komandit ve adi şirketler de serbest meslek kazançlarını serbest meslek kazanç defterine göre tespit ederler.
Avukat Ne Kadar Maaş Alır? Avukat olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Avukat maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.300 TL civarındadır.
Şu konuyu da merak ediyor olabilirsiniz: “Avukatlar fatura keser mi?” Cevabı hayır, avukatlar fatura düzenlemez. Avukatların yasal olarak tahsilat yapabilmesi için serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir. Makbuz kesildikten sonra bir nüshası müşteriye diğeri avukatın muhasebe kayıtlarında kalmalıdır.
Beyannamelerini imzalatmak zorunda olan mükellefler, 2014 yılına ait gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini, muhtasar beyannamelerini ve KDV beyannamelerini bir SM veya SMMM'ye imzalatmak zorundadırlar. Bu hadlerden herhangi birini aşanlar beyanname imzalatmak zorunda değildirler.
Avukat yanında çalışan personelin; işyerinde veya işyerinin müştemilatındaki yemek ve barınma giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, ücretleri, bu ücretler ile ilgili işveren payları, işsizlik primi işveren payları, ihbar ve kıdem tazminatları, demirbaş olarak verilen giyim giderleri gider yazılabilir.
Mali müşavir olmayanın beyanname gönderme yetkisi yoktur.
Ön muhasebe elemanı olmak için öncelikli olan şart, muhasebe ile ilgili bir eğitim geçmişine sahip olmaktır. Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Ön muhasebecilik için zorunlu olan bir diploma veya sertifika olmamakla birlikte, meslek erbabı olarak devam etmek isteyenler için iki ayrı unvan bulunmaktadır: Muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir. Bu unvanlara sahip olabilmek için ilgili fakülte mezunu olmak ve staj sürecini tamamlamak gerekmektedir.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
3568 sayılı yasaya VUK 340 No.lu Genel Tebliğine göre bir engel yok.
Defter tutma yetkisi 3568 sayılı meslek kanunumuzun 2. Maddesine göre sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerindir. Yeminli Mali Müşavirler ve Mükellefler defter tutma yetkisine haiz değildir.
eleman.net verilerine göre, Serbest Muhasebeci 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Serbest Muhasebeci , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu.
Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. (Ek iki cümle : 2/5/2001 - 4667/29 md.) Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar.
Başlangıç için kendi bürosu olan avukatların ortalama net aylık gelirlerinin 15-20 bin TL civarında olabileceğini söyleyebiliriz. Köklü ve tercih edilebilirliği yüksek hukuk büroları ise çok daha yüksek aylık gelirler elde edebilmektedirler.
Bir Avukat, bir başka avukatın yanında ücretli ve sigortalı olarak çalışabilir. bunun aksine bir yaklaşımla, ücretli olarek çalışan avukatın mükellefiyeti serbest meslek erbabı olarak tesis edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri