21) Arabuluculuk görüşmelerinde karşı taraf vekalet ücreti var mıdır? Kanunda arabuluculuk görüşmeleri için karşı taraf vekalet ücreti ödenece- ğine dair hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla kural olarak karşı taraf avu- katına vekalet ücreti ödenmemektedir.
2-Dava şartı arabuluculuk sürecinde avukatlık ücreti
Oranlarında belirlenen avukatlık ücretine ¼ eklenerek arabuluculuk sürecinde avukatlık ücreti belirlenir. Arabuluculuk anlaşma belgesinde belirlenen rakam 28.750 TL'ye kadar ise avukatlık ücreti bu halde maktu 4.600 TL + ¼ olarak ödenmesi gerekir.
(7) Arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşma sağlanması halinde, anlaşma bedeline bakılmaksızın arabuluculuk ücreti 4.000,00 TL'den az olamaz. MADDE 8- (1) Arabuluculuk Ücret Tarifesinde yazılı olmayan haller için, söz konusu Tarifenin birinci kısmındaki diğer tür uyuşmazlıklar için belirlenen ücret ödenir.
Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen ve taraflarca karşılanan arabuluculuk ücreti, yargılama giderlerinden sayılır.
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarife- sinin İkinci Kısmına göre (iki saatlik ücretten az olmamak üzere) ödenir. Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12).
Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor. Anlaşma olursa da her şekilde arabulucu ücretini taraflar yükleniyor. İşçi-işveren uyuşmazlıkları dışındaki tüm başvurularda yani ihtiyari arabuluculukta ise, anlaşma olsun ya da olmasın ücreti tarafların ödemesi gerekiyor.
c) Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, avukat, 750,00 TL maktu ücrete hak kazanır. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemez. Tarifeye göre belirlenir.
Bilindiği üzere HMK'nın 323. maddesinde vekille takip edilen dava- larda kanun gereğince takdir olunacak vekâlet ücreti yargılama giderleri arasında sayılmıştır.
Arabuluculuk toplantısına katılmamanın sonuçları, 6325 sayılı Kanun'un 11. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması halinde, arabuluculuk faaliyeti sona erer.
MADDE 5 – (1) İhtiyari arabuluculuk sürecinde uyuşmazlık, arabuluculuk faaliyeti devam ederken, arabuluculuk faaliyetinin konusuz kalması, feragat, kabul veya sulh gibi arabuluculuk yolu dışındaki yöntem ve nedenlerle giderilirse ücretin tamamına hak kazanılır.
(4) Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.500,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 2.000,00 TL ücret isteyebilir.
21) Arabuluculuk görüşmelerinde karşı taraf vekalet ücreti var mıdır? Kanunda arabuluculuk görüşmeleri için karşı taraf vekalet ücreti ödenece- ğine dair hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla kural olarak karşı taraf avu- katına vekalet ücreti ödenmemektedir.
Taraflar, arabulucu ücretini belirlenen tarihte adliye arabuluculuk bürosu veznesine yatırır.
Aidatlar Maliye Bakanlığına ödenir.
(5) Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileritavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemez. Bu yasağa aykırı olarak tesis edilen işlemlerhükümsüzdür. MADDE 3 – (1) Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit ödenir.
Eğer taraflar anlaşamazsa, toplantı anlaşamama tutanağı ile sonlandırılır isteyen taraf dava yoluna başvurmakta serbesttir.
Taraflar ve avukatları ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.
Arabuluculuk ücreti nasıl hesaplanır? Anlaşma Olması Halinde; Uyuşmazlık konusunun parayla ölçülebildiği hallerde Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi'nin İkinci Kısmında belirtildiği üzere anlaşma bedelinin %6'sı ve miktara göre azalan oranlarda arabuluculuk ücreti ödenir. Bu tutar 680,00 TL'nin altında olamaz.
Para ile ilgili veya değerlendirilen hukuki anlaşmazlıklarda ise, anlaşılan miktarın ilk 200 bin liralık kısmı için, tek bir arabulucu görev alırsa ücret %6, birden fazla arabulucu varsa %9 olarak ayarlandı.
Taraflar, arabulucu ücretini belirlenen tarihte adliye arabuluculuk bürosu veznesine yatırır. Adliye arabuluculuk bürosu yasal kesintileri yaptıktan sonra arabulucunun bildirmiş olduğu banka hesabına havale eder.
Arabuluculuk Sürecinde Süreler ve Zamanaşımı
Arabuluculuk sürecinin olumsuz sonuçlanması durumunda son tutanağın imzalandığı tarihten itibaren 2 hafta içindeyse dava açmak zorunludur.
ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN ÜCRETİN ÖDENMEMESİ
Arabuluculuk neticesinde anlaşılan tazminatlar ödenmez ise alacağına kavuşamayan taraf icra takibi başlatabilir.
Aynı alacaklara ilişkin ikinci kez arabuluculuğa başvurunun zorunlu olmadığına hükmedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri