Ancak sigorta şirketleri özellikle avukatsız yapılan başvurular başta olmak üzere çoğu başvuruya ya cevap vermemekte ya da verdikleri cevap çok tatmin edici olmamaktadır. Sigorta şirketinin bu cevabından sonra Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açılabilir yahut Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılabilir.
Araç değer kaybı davası için vekaletname ile görevlendirdiğiniz avukat sunmuş olduğu hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti gereğince Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti alması gerekmektedir.
Kişilerin en çok sorduğu sorularda olan E Devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ya da yapılır mı olmaktadır. Fakat e devlet üzerinden böyle bir başvuru yapmak mümkün değildir.
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir. Normal şartlarda, kazada kusurlu olan taraf, değer kaybı talebinde bulunma hakkına sahip değildir.
Değer kaybı davalarında arabuluculuk zorunludur ve dava şartıdır. Arabuluculuk süreci tamamlanmadan açılan davalar ret olur. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan değer kaybı başvurularında başvuru öncesi arabuluculuk sürecinin tamamlanması zorunluluğu yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12). Ancak ücreti taraflardan birinin karşılayabileceği ya da farklı oranlarda paylaşabileceği yönünde anlaşma sağlanabilir.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücretini Kim Öder? Genel hukuk sistematiğimizde olduğu gibi, araç değer kaybı davasında da avukatlık vekalet ücreti ve diğer yargılama giderleri, yapılan yargılama sonucunda haksız çıkan tarafça ödenir.
Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Avukatlar için noterden çıkartılan vekâletnameler ile araç değer kaybı davasındaki tüm süreçleri takip eder ve hak kaybına uğramanıza engel olurlar. Avukatlara vekâletname vererek araç değer kaybı dava sürecindeki tüm hukuki konular ile ilgili sorumluluğu avukatlara devredebilirsiniz.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Araç değer kaybı sorgulama işlemi yapabilmeniz için kullanabileceğiniz pek çok kanal bulunuyor. İlk olarak SMS atarak, sorgulama yapabilirsiniz. Bunun dışında E – Devlet sistemi üzerinden ve uygulama aracılığıyla sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Değer kaybı davası, aracın hasar gördüğü tarihten itibaren birkaç yıl içinde açılabilir. Bu nedenle, aracın hasar gördüğü tarihten sonra birkaç yıl içinde bu davayı açmak önemlidir. Bu dava, aracın piyasa değerindeki kaybın tazmini için bir fırsat sunar ve araç sahipleri için önemli bir hak olarak kabul edilir.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Kaza sonrası araç değer kaybı ödemesi ile ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Sigorta teminatının yüzde 15'i olan üst ödeme limiti artık yok.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Karşı tarafa değer kaybı davası açman mümkün. Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
ARAÇ DEĞER KAYBI NOTER VEKALET ÜCRETİ
Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açma yolu tercih edilecek ise Türkiye Barolar Birliği'nin yayınladığı avukatlık asgari ücret tarifesine göre 2023 Temmuz ayı itibariyle 9.200,00 TL vekalet ücreti ortaya çıkacaktır.
Araç değer kaybı için genel bir avukat vekaletnamesi yeterlidir. Sigorta Tahkim Komisyonunda takip edilecek dosyalarda noterden çıkarılan avukat vekaletnamesinde tahkim komisyonuna başvuru yetkisi verilmesi gerekmektedir. Avukatlar müvekkillerinden aldıkları vekaletnameler ile araç değer kaybı davası açabilir.
Boşanma davaları için alınabilecek en düşük ücret 2023 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 9.200,00 TL'dir. 2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücret alınabilecek en düşük ücreti göstermektedir.
Ekspertiz işlemleri, aracı satın almaya niyetlenen kişinin talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri