Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Ayçiçeğinin bir yağ bitkisi olarak ilk olarak Rusya'da üretilmiş ve ardından tüm Avrupa'ya yayılmıştır. II. Dünya savaşından sonra 1945-50li yıllarda, ayçiçeği ülkemize Bulgaristan'dan ülkemize göç eden vatandaşlarımızın getirdiği tohumlar sayesinde girmiş ve tarımı yapılmaya başlanmıştır.
Türkiye'de ayçiçeği en yoğun olarak Marmara da ve Trakya bölgesinde yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Ayçiçeği tarlaları ayrıca oldukça güzel bir görünüme de sahiptir. Ülkemiz de yoğun olarak Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana'da yetiştirilmektedir.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
İlk kaynaklar ayçiçeği bitkisinin köklerinin PERU olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte yakın zamanda yapılan araştırmalar ayçiçeğinin muhtemelen Meksikanın kuzeyinden ve kuzeybatı Amerikadan gelmiş olabileceğini göstermektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Ayçiçeği üretimi en çok Tekirdağ ilinde ve 267 bin 12 ton ile gerçekleşmiştir. Sonrasında Edirne ilinde 226 bin 573 ton, Konya ilinde 217 bin 634 ton, Kırklareli ilinde 188 bin 998 ton ve Adana ilinde 134 bin 361 ton şeklinde üretimi gerçekleşmiştir.
Ayçiçeği üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler Rusya, Ukrayna ve Arjantin olup, bu ülkelerin dünya üretiminden aldıkları paylar sırasıyla %20, %18, %13'tür (Çizelge 2). Bu üç ülke dünya üretiminin yaklaşık %51'ini gerçekleştirmektedir.
Ayçiçeği, Türkçe Sözlükte “1. Birleşikgillerden, sarı renkli çiçeği çok iri olan, yurdumuzda çok yetiştirilen bir bitki, gün çiçeği, günebakan, gündöndü (Helianthus annuus).
Ayçiçeğinin hikayesine dair çok söylentiler vardır bu söylentilerin en kısalarından biri şöyledir; köyün birinde genç bir kız güneşe aşık olmuştur ve her gün onu izlemek için güneşe yalın gözle bakmaya başlamıştır, bu durum günlerce hatta haftalar aylarca devam ettiği için kız bir gün dayanamayıp ayçiçeğine dönüşmüştür ...
Çerezya Yerli Dakota Ayçekirdeği 400 G.
Ayçiçek yağının kullanılması bundan 300-400 yıl öncesine kadar Kuzey Amerikalılar'a dayanmaktadır. Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa'ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya'ya Almanya'ya ve Fransa'ya getirmişlerdir.
Ay Çekirdeği Fiyatı
Türkiye'de en çok tüketilen üç çekirdekten biri olan beyaz ay çekirdeğinin 1 kilogramlık ortalama satış fiyatı: 18,90 ile 20,00 Türk lirası civarındadır.
Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Trakya'da, ayçiçek bir diğer adıyla. "günebakan" çiçeği tarlaları görenleri hayran bırakıyor.
Ayçiçeği ithalatında Rusya'nın payı yüzde 51
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirdi. İki ülkenin ayçiçeği ithalatında toplam payı yüzde 65,2 oldu.
Ayçiçeklerinin çiçekleri gün içinde Güneş'i takip eder ve batıdan doğuya dönerler. Geceleri ise tam terse dönerek sabah olunca ilk hallerine dönerler. Bu özelliğiyle bağlantılı olarak diğer dillerdeki ismi “Güneş” ile bağdaştırılmıştır.
Araştırmaya göre, ayçiçekleri yükselen Güneş'e bakar çünkü artan sabah sıcaklığı daha fazla arı çeker ve ayrıca bitkilerin daha verimli üremesine yardımcı olur. UC Davis Biyolojik Bilimler Koleji'nde bitki biyolojisi profesörü ve makalenin kıdemli yazarı Stacey Harmer, “Doğu'ya bakmaları oldukça çarpıcı.” diyor.
Ayçiçeği halk arasında yaygın olarak günebakan olarak adlandırılır. İsim anlamı ayçiçeği bitkisinin başlarının güneşe doğru çevrilmesinden gelmektedir. Bir kelimenin diğer ismi genellikle kelime oyunlarında ya da bulmacalarda karşımıza çıkmaktadır.
E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı kalkan görevi görür. İçerdiği çinko ve demir çocukların dişlerinin büyümesine ve kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur.
Kız hayranlığı ve romantikliği simgeleyen çiçekmiş ayçiçeği.
Bir avuç (25 gr) ayçekirdeğinde 12.45 gr. yağ bulunuyor. E vitamini, B vitaminleri, selenyum, magnezyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengin olup sağlık üzerine olumlu katkılar sağlıyor. Ayrıca lif açısından zengin olduğu için kilo verme ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor.
Ayçekirdeğinin besin değeri: (100 gr)Faydaları :
Çok iyi bir D vitamini kaynağıdır ve kemikler için çok önemlidir. Ayçiçeği A, K ve B vitaminlerinden zengindir. Kansızlık için folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit ve demir vardır.
Genel kanıya göre, ay çekirdeği günde yalnızca bir avuç tüketilmelidir. Gün içerisinde bir avuç ay çekirdeği tüketiminden daha fazlası, sağladığı tüm faydaların boşa gitmesine sebep olabilir ve vücuda faydasından çok zararı dokunabilir.
Dünyada üretilen ayçiçeği tohumunun yaklaşık %90'ı yağ için işlenmekte olup, dünya yağlı tohum üretiminde ayçiçeği 3. sırada yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada 2020 yılında, 27.874.284 hektar alanda, 50.229.567 ton ayçiçeği üretimi gerçekleşmiştir.
Yılda 3.537.545 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçeği üreticisidir. 1.949.229 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri