Yağlık ayçiçeği tipleri ise, genelde siyah renkli, ince kabuklu ve linoleik ve oleik yağ asitleri içeren tiplerdir. Yağlık ayçiçeği taneleri % 38-50 arasında yağ ve % 20 oranında protein içerir. Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biri olup, ülkemizde çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilir.
Ayçiçeğinin içindeki en önemli etken maddesi; oleik asid, linoleik asid, araşidonik asid gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. Ayrıca selüloz ve protein taşımaktadır. B1 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve E vitamininden zengindir.
Bir avuç (25 gr) ayçekirdeğinde 12.45 gr. yağ bulunuyor. E vitamini, B vitaminleri, selenyum, magnezyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengin olup sağlık üzerine olumlu katkılar sağlıyor. Ayrıca lif açısından zengin olduğu için kilo verme ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor.
E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı kalkan görevi görür. İçerdiği çinko ve demir çocukların dişlerinin büyümesine ve kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur.
Ayçiçeği, yapısında bol miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral maddeler bulundurmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Yağlık ayçiçeği kabukları çerezlik tiplere nazaran daha yüksek oranda protein ve yağ içerdikleri için, hayvanlar için iyi bir yem kaynağıdır.
Erkeklerde cinsel faaliyeti arttırarak, zamansız iktidarsızlığı önlüyor.Ayçiçeği: Bol protein içeren ve E vitamini deposu olan ayçiçeği, iktidarsızlığa engel oluyor, cinsel arzuyu artırıyor.
Ayçekirdeğinin besin değeri: (100 gr)Faydaları :
Çok iyi bir D vitamini kaynağıdır ve kemikler için çok önemlidir. Ayçiçeği A, K ve B vitaminlerinden zengindir. Kansızlık için folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit ve demir vardır.
Çekirdek bilinenlerin tersine içindeki yağdan dolayı kalp ve damar sitemini koruyan iyi kolesterolü arttırmaktadır. E vitamini yönünden oldukça güçlü olan çekirdek; stresi, depresyonu, panik bozukluğu ve unutkanlığı büyük oranda engellemekte ve geriletmektedir.
Bilinenin aksine ay çekirdeği az miktarda tuzlu tüketildiğinde cildin ihtiyacı olan E vitaminini sağlar. ÇEKİRDEK ÇİTLEMENİN FAYDALARI NELERDİR? - Ayçiçeğinden elde edilen çekirdek içerdiği yağ asitleri sayesinde tok tutma özelliğine sahiptir. Kalorisi yüksek olmasına rağmen günde bir avuç tüketildiğinde fayda sağlar.
Kavrulmuş çekirdekler, sağlıklı yağlar bakımından zengindirler. Sağlıklı yağlar, kalp sağlığı için önemlidirler ve kolesterol düzeylerini düzenlerler. Kavrulmuş çekirdeklerdeki sağlıklı yağlar, Omega-3 yağ asitleri gibi faydalı bileşikleri içerirler. Lif bakımından zengin bir kaynaktır.
Minik bir etimolojik bir araştırma yaptığım zaman “Çiçeği çok iri, tabak şeklinde ve sarı renkte olan…” diye tarif edilen bitkinin adının, “ay” sözcüğünden değil de tabak gibi yuvarlak, terazi kefesi anlamına gelen “aya” sözcüğünün kökeninden geldiği ortaya çıkıyor.
Araştırmaya göre, ayçiçekleri yükselen Güneş'e bakar çünkü artan sabah sıcaklığı daha fazla arı çeker ve ayrıca bitkilerin daha verimli üremesine yardımcı olur. UC Davis Biyolojik Bilimler Koleji'nde bitki biyolojisi profesörü ve makalenin kıdemli yazarı Stacey Harmer, “Doğu'ya bakmaları oldukça çarpıcı.” diyor.
Ayçiçeği, Türkçe Sözlükte “1. Birleşikgillerden, sarı renkli çiçeği çok iri olan, yurdumuzda çok yetiştirilen bir bitki, gün çiçeği, günebakan, gündöndü (Helianthus annuus).
Dr. Canan Karatay, Türk insanının çoğunun D vitamini eksikliği çektiğini, probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Kışın kemik suyu, paça çorbası, ev yoğurdu ve bol sirke tercih edilmeli.
Çiğ fındık birçok vitamin ve mineral bakımından zengin kuruyemişler arasındadır. Fındık içi Kaju gibi D vitamini yönünden zengin olan fındığın birçok faydası vardır. Sahip olduğu D vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar ve ciltte oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır.
B12 vitamini yeterince alınmadığında aneminin yanı sıra nörolojik sorunlara da yol açabilir. Tüm bu nedenlerle yaşlılar için vitaminler arasında en sık kullanılanlardan biri B12 vitaminidir. Doktor kontrolü sonrası yaşlılar için vitamin desteği olarak B12 vitamini kullanımı önerilebilir.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Erkeklerde cinsel gücü ve isteği artıran yiyecekler; bezelye, maydanoz, kekik, nane, fesleğen, tarçın, roka, Antep fıstığı, şalgam, yumurta, zencefil, kuşkonmaz, kereviz, enginar, ayçiçeği, hindi gibi yiyeceklerdir.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Ülkemizde en fazla kullanılan bitkisel yağlardan biri olan ayçiçek yağı; lezzetinin yanında şifa dağıtan besin içeriğiyle de tercih ediliyor. Ayçiçeği yağı içerisinde; çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri, Omega 9, Omega 6 yağ asitlerinin yanı sıra A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini bulunuyor.
Genel kanıya göre, ay çekirdeği günde yalnızca bir avuç tüketilmelidir. Gün içerisinde bir avuç ay çekirdeği tüketiminden daha fazlası, sağladığı tüm faydaların boşa gitmesine sebep olabilir ve vücuda faydasından çok zararı dokunabilir.
Ay çekirdeğinin 100 gramı 20 gram karbonhidrat, 20.78 gram protein, 51.46 gram yağ, 8.6 gram lif içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri