Tam tahıllı ekmek ve tahıl çeşitleri, beyaz undan yapılan gıdalardan daha fazla fosfor içerir. Bununla birlikte, kabuklu yemişler, tohumlar, tahıllar ve fasulyelerdeki fosfor, zayıf bir şekilde emilen fitata bağlanır.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
6Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
İlgili 23 soru bulundu
Kanda yüksek oranda fosfor bulunması, hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Hiperfosfatemi; kemik ve kaslarda sorunlara neden olabilir, ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir. En önemli nedeni böbrek hastalıklarıdır.
Günlük fosfor ihtiyacınızın çoğunu yiyeceklerden, az miktarını da içme suyundan karşılayabilirsiniz. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfor bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
P-Fosfor Testi Kaç Olmalı? Kişiden kişiye, yaşa bağlı olarak P-Fosfor testi sonuçları değişkenlik gösterebilir. Her yaş grupları için test farklıdır. 0 ila 6 ay aralığındaki bebekler için 100 mg/gün, 1 ila 18 yaş aralığındaki çocuklar için 450 ila 500 mg/gün, 19 yaş ve üzeri yetişkinler için 700 mg/gün olması gerekir.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Ayrıca kas zayıflığına, yorgunluğa ve egzersiz için düşük toleransa neden olabilir.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir.
Rovita Phosphorus. Kullanım Amacı: Fosfor vücudun mineral dengesinin korunmasında önemli bir mineral olması sebebiyle eksikliği başta yatalak hastalığı olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yeme gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Rovita Phosphorus Kalsiyumla birlikte fosforu dengeli bir şekilde içerir.
- 1 ile 18 yaş arası kişilerde bu oran 460 ile 500 mg/gün olması gerekir. - 9 ile 18 yaş arası kişilerde oran 1250 mg/gün olması gerekir. - 19 yaş ve daha üstü kişilerde bu oran 700 mg/gün olması gerekir. - 18 yaş ve altı gece ve emzikli kişilerde bu oran 1250 mg/gün olması gerekir.
Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıca et grubu besinler fosfor içeriği yüksek besinler olduğundan dolayı dikkatli tüketilmesi gerekir.
Bu eksikliği gidermenin ve verimi artırmanın yolu, bitkilerin fosfor ihtiyacını fosforlu gübreler yoluyla karşılamaktır. Fosforlu gübreler bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırdığı gibi mahsulün kalitesini de yükseltir. Yeterli fosforu alan bitkilerin daneleri daha dolgun olur.
Fosfor tayini için spektrofotometrik ya da AAS, ICP gibi metotlar kullanılabilmektedir. Su numunelerinde, tespit edilecek fosfor formuna göre direkt olarak ya da süzme işlemin yapıldıktan sonra hidroliz veya asitle parçalamaya tabi tutulur. Sonrasında ise spektrofotometrik olarak okutma yapılır.
Fosfor (P) idrar testi, idrarınızdaki fosfor seviyelerini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Fosfor, vücutta kemik ve diş sağlığını sürdürmek, enerji üretimi, hücresel iletişim ve diğer biyokimyasal süreçlerde önemli bir rol oynayan bir mineraldir.
Diyaliz hastalarında hiperparatiroidizmi önleyebilmek için, kan kalsiyum düzeyini yükseltmek, kan fosfor düzeyini düşürmek ve kan parathormon düzeyini istenilen değerler arasında tutmak gerekir. Bu amaçla tedavide kalsiyum desteği sağlayan fosfor bağlayıcı ilaçlar ve D vitamini tedavisi uygulanır.
Fosfat, yediklerimiz ve vücutlarımız dahil her yerde bulunduğundan insanlar için toksik veya zararlı değildir.
Fosforun en yaygın kullanım alanı gübre sanayiidir. Ayrıca belirli özelliklere sahip cam ve porselen yapımında da kullanılır. Canlılarda DNA ve RNA'nın yapısında bulunur. Ayrıca canlılarda enerji transferinin gerçekleşmesini sağlayan ATP (adenozin trifosfat) molekülünün temel bileşenidir.
Kaya, mineraller ve organik maddelerdeki fosfor parçalanarak serbest hale dönüşür ve bitki bu serbest fosfor bileşiklerinden faydalanır. Ancak, fosfor genelde, toprak içerisinde bitkilerin faydalanamayacağı bağlı formda bulunur.
Kırmızı fosfor güneş ışığı ve ısı etkisiyle beyaz fosfordan oluşur. Beyaz fosforun aksine kolayca tutuşmaz, ışıldamaz ve zehirli değildir. Erime sıcaklığı ise çok daha yüksektir. Kırmızı fosfor kibrit yapımında kullanılır.
Çiğ kuruyemişler, doğal hallerinde tüketildiği için besin değerlerini korur. Yani vitamin, mineral, protein ve lif bakımından zengindirler. Özellikle B vitaminleri, magnezyum, fosfor ve demir gibi mineraller açısından yüksektirler.
E, K ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko ve manganez gibi minerallerden oldukça zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri