Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Bankaların, vatandaşların ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi çektiği sırada kendilerini güvenceye almak için yapılmasını talep ettiği 'hayat sigortası' parası geri alınabiliyor. Aylar ya da yıllar geçse dahi sigortadaki parayı iade almak için müracaat yapmak yeterli.
Bunun için e-Devlet sistemindeki arama motorundan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin “Hayat Sigotası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama” bölümüne girilmelidir. Bu sayfaya girildiğinde sistem otomatik olarak kişinin üzerine olan tüm sigorta işlemlerinin bilgilerini raporlamaktadır.
Bankanın Yapmış Olduğu Hayat Sigortası İptal Ettirilebilir mi? Kredi alırken yaptırdığınız hayat sigortasını, daha sonra iptal ettirebilirsiniz.
Kullanılan kredi ile alakalı olmamasına rağmen hemen hemen tüm bankalar bu sigorta poliçesini kredi kullanan vatandaşa satıyor. Primler 10 bin lira kredi kullanan vatandaş için 600 ile 800 TL arasında değişiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Sigorta tutarınız, kredi sözleşmesinde belirlenen geri ödeme planınızdaki borç tutarı kadardır. Yaşam kaybı durumunda katılım sertifikasında belirtilen teminat tutarı, sigortacı tarafından ilgili banka şubesine ödenir. Kredi borcu kapatıldıktan sonra, varsa kalan tutar sigortalının lehtarlarına ödenir.
Konut ya da taşıt kredisi fark etmiyor. Bankadan kredi aldıktan sonra yaşam sigortası parasını geri alabilirsiniz.
Bu hususta size ayrıca bilgilendirme yapılmamışsa, cayma hakkınız ilk primin ödenmesinden itibaren bir ay sonra sona erecektir.
E-devlet üzerinden bir işlem daha yapılıyor; o da, 'Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi' üzerinden hayat sigortası da dahil sigorta ile ilgili tüm şikayetlerinizi iletebiliyorsunuz. Bu şikayetlere, hayat sigortasının iptal istemi de dahil.
Sosyal Güvenlik Kurumunda biriken paranın alınabilmesi için kişilerin dilekçe ile kuruma başvuru yapması gerekir. SSK biriken para iadesi kişinin banka hesabına yatırılır. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile birikmiş para iadeleri kontrol edilir ve süreç takibi yapılır.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Trafik Sigortası Para İadesi
Poliçenizin iptal edildiği durumlarda genel iade süresi 3 ila 5 gün arasında değişmektedir. İade işlemi sizin ödeme şeklinize göre belirlenir. Kredi kartıyla yapılan ödemelerde iade tutarları karta yeniden yatırılır.
18-69 yaş arasında ve sağlıklıysanız, Tam Kapsamlı Hayat Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Sigorta süresi bir yıldır. Bu süre sonunda poliçe, sağlık beyanına gerek kalmadan beş yıl süreyle otomatik olarak yenilenir.
Hayat sigortası yaptırdığında poliçe süresi boyunca işsizlik, tam ve kalıcı sakatlık gibi olumsuz durumlarda sigorta şirketin sözleşmede belirtilen teminat tutarı kadar ödeme yapar.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
E-devlet üzerinden bir işlem daha yapılıyor; o da, 'Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi' üzerinden hayat sigortası da dahil sigorta ile ilgili tüm şikayetlerinizi iletebiliyorsunuz. Bu şikayetlere, hayat sigortasının iptal istemi de dahil.
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
Kredilerle bağlantılı olarak tanzim edilen Kredi Hayat Sigortası kredi vadesi boyunca veya yıllık olarak düzenlenebilir. Yıllık olarak tanzim edilen Kredi Hayat Sigortası her yıl yenilenmelidir.
1)Bankalar kredi verirken hayat sigortasını zorunlu tutabilirler mi? Hayır, tutamazlar. Bankalar, kredi verirken sigorta konusunda tüketiciye iki ayrı paket sunmak zorunda. Biri, hayat sigortasının da içinde olduğu paket, diğeri ise sigortasız paket.
Kaymakamlık binalarında yer alan tüketici hakem heyetleri genellikle 3 ay içinde karara varmaktadır. Bu gibi bir durumda banka zorunlu olarak iade yapmaktadır. Her yıl sigorta primlerinin geri alınabilmesi için gerekli tarihler, o yılı ilgilendiren kanunun Resmi Gazete'de yayınlanması ile duyurulur.
Hayat sigortası ürünlerinde, primlerinizi seçtiğiniz ürünün özelliğine göre TL olarak ya da ABD Doları veya Avro'ya endeksli olarak peşin,yıllık, aylık, 3 aylık, 6 aylık taksitler halinde gerçekleştirebilirsiniz. Dövize endeksli ürünlerde, prim ödeme tarihindeki TCMB döviz alış kuru üzerinden TL olarak tahsil edilir.
Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.
150.000 TL İhtiyaç kredisinin geri ödemesi, 60 ay vade ve % 2,56 faiz oranı ile toplam 330.229,39 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri