Fonolojik bozukluk; çocuklarda görülen, bir konuşma ses bozukluğudur. Fonolojik sorunu olan çocuklarda, konuşma için ihtiyaç duyulan seslerinin tamamını ya da bir kısmını üretme yeteneği tam olarak gelişmemiştir. Kelime seslerini, kelime oluşturmak için kendi yaşıtlarının seviyesinde kullanamazlar.
Fonolojik bozukluğu olan çocuklarda çeşitli konuşma seslerinin yer değiştirilmesi, düşürülmesi, sözcük öbeklerinin karışması ya da hatalı kullanımı görülmektedir. (ör: /ayakkabı/ yerine /ayapkarı/, /kitap/ yerine /kipat/ /kamyon/ yerine /kaymon/ demek gibi).
Fonolojik Bozukluk Neden Olur? Fonolojik bozukluk, konuşma sesi bozuklukları altında kategorilenen fonksiyonel bir bozukluktur. Bu nedenle, fiziksel veya yapısal bir anomaliden kaynaklanmaz. Fonolojik bozukluk gibi fonksiyonel konuşma sesi bozukluklarının nedenleri tam olarak bilinmemektedir.
Fonoloji, bir dilde kullanılan konuşma sesleri ve bu seslerin birleştirilmesiyle ilgili kuralları içerir. Bir dildeki en küçük ses birimlerine “fonem” adı verilir ve fonemler bir dilde anlam değişmesine neden olan en küçük birimlerdir. Örneğin “bak” sözcüğünde /b/, /a/ ve /k/ olmak üzere 3 adet fonem bulunmaktadır.
Fonolojik Gecikme
Bu süreç içinde çocuklar konuşma sesini artüküle edebilse de hedef sözcükte hatalı üretim yapabilirler. Bu hatalar konuşma seslerinin yer değiştirmesi, atlanması ya da farklı şekilde üretilmesi şeklinde olabilir. Fonolojik sürecin yaklaşık 4-5 yaşlarında tamamlanması beklenir.
İlgili 35 soru bulundu
Harf ve harfin işleyişi arasındaki ilişkiyi anlamak için ön koşul niteliğinde olan sözlü dil becerisi ise fonolojik farkındalık becerisidir. 164 farkındalık cümlelerin sözcüklerden, sözcüklerin hecelerden ve hecelerin de seslerden oluştuğunun farkında olma bilgisidir (Allor, 2002).
Fonolojik bozukluk bir dil bozukluğudur. Yapılan çalışmalar fonolojik bozukluğun çocuklar arasında oldukça sık olduğunu ve sıklıkla yaşın ilerlemesi ile düzelme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Artikülasyon bozukluğunun aksine fonolojik bozuklukta sesler sıklıkla tutarsız bir seyir gösterir.
Fonoloji, bir dildeki sesleri ve bu seslerin dağılım sınırlılıklarını, bu seslerin hangilerinin anlam taşıdıklarını ve nasıl bir düzende bulunduklarına inceler. Söz gelimi, her dilde 40/50 arasında değişen konuşma sesi kullanılmaktadır. İngilizcede olan /th/ sesi Türkçede yoktur ama /t/ sesi her iki dilde de vardır.
Ses bilimi, (fonoloji, fonetik dil) belirli dil seslerini (fonemler) inceleyen bir bilim dalıdır.
Kimi afazi türleri kendiliğinden iyileşerek zamanla kaybolabilir. Ancak bu hastaların da gerekli nörolojik ve fiziksel muayene ve kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Dil ve konuşma merkezlerinde meydana gelen lezyona göre farklı afazi terapi yaklaşımları vardır.
Fonolojik farkındalık becerilerini güçlendirmek için özel olarak tasarlanmış etkinlikleri içeren okuma yazma merkezleri kurun. Öğrencilerin fonolojik farkındalık becerilerini bağımsız olarak uygulamalarına ve uygulamalarına izin veren oyunlar, bulmacalar, sıralama etkinlikleri veya dijital kaynaklar sağlayın.
Nörolojik konuşma bozuklukları, beyindeki konuşma merkezlerinde oluşan hasar sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Kafatası yaralanmaları sonucunda beyinde çeşitli alanlarda oluşan hasarlarından dolayı konuşma ve dil bölgesi etkilenir. Bu etkilenmenin sonucunda iletişim güçlükleri meydana gelir.
Fonolojik bozukluk; çocuklarda görülen, bir konuşma ses bozukluğudur. Fonolojik sorunu olan çocuklarda, konuşma için ihtiyaç duyulan seslerinin tamamını ya da bir kısmını üretme yeteneği tam olarak gelişmemiştir. Kelime seslerini, kelime oluşturmak için kendi yaşıtlarının seviyesinde kullanamazlar.
Fonolojik farkındalık okuma becerisinin temelini oluşturduğu için önemlidir. Çocuklar kendilerine sesli okunan yazıları/hikayeleri dinleyerek, sonra kelimedeki sesleri fark ederek, sesleri kendileri üreterek, benzer kelimeleri bularak okumayı öğrenirler.
Konuşma bozuklukları 3 başlık altında incelenebilir: sesletim (artikülasyon) bozukluğu, kekemelik ve motor konuşma bozuklukları.
Fonolojik Farkındalık, seslerin (harflerin çıkardığı sesler gibi) ve bu seslerin kelimeleri oluşturmak için bir araya nasıl geldiğiyle ilgilenen bir alandır. Not: Çocukların %50'si bu seviyeye 4 yaşına kadar ulaşır.
Fonolojik süreçler, çocukların dil edinimleri sırasında yaşadıkları, tahmin edilebilir ve belirli fonolojik hataları ifade eder. Bir sesin üretilmesi çok zorsa veya gelişimsel olarak uygun değilse, çocuklar doğal olarak onu daha kolay bir sese basitleştirir ve böylece fonolojik bir süreç üretir (Fabus, 2011).
FONOLOJİK FARKINDALIK VE OKUMA-YAZMA İLİŞKİSİ Fonolojik farkındalık; okuma-yazma ile güçlü bir iliĢkisi olan, geliĢen ve sözcüğü oluĢturan sesleri tanıma, ayırma, manipüle etme ve ortak seslerden oluĢan sözcükleri fark etme görevleri ile ilgili bir beceridir (Anthony ve Francis, 2005).
Akıcılık Bozuklukları
Akıcı bir konuşma için belirli bir zamanda, belirli bir miktar sesi, herhangi bir olağan dışı çaba olmadan üretmek ve bu üretim esnasında uygun olmayan duraksamaların olmaması gerekmektedir. Akıcılık bozuklukları, kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma (takifemi) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Herhangi bir solunum sistemi enfeksiyonu yoksa ve kişinin sesi kısık, nefesli veya sesinde zorlama varsa fonasyon bozukluğu (disfoni) vardır. Bu ses telleri kütlesindeki anormallikler veya ses telleri hareketlerindeki anormalliklerden kaynaklanır.
Zeka geriliği konuşma gecikmesinin en sık görülen nedenidir. Çocuğun zeka düzeyi azaldıkça konuşma ve dil gelişimi de azalır. Zeka geriliğine bağlı konuşma gecikmesinde hem konuşulanı anlamada hem de ifade etmede sorun vardır. Ancak her konuşma gecikmesi sorunu yaşayan çocuğa zeka geriliği tanısı konulamaz.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri