Güneş ve Ay'ın bazen turuncu veya kırmızı görünmesinin sebebi Dünya'nın atmosterindeki parçacıklardır. Zamanla ortaya çıktı ki kısa dalga boyu olan mavi ışıklar, uzun dalga boylu kırmızı ışıklara göre daha çok etrafa saçılıyordu. Bu da nesnelerin Dünya'dan bakıldığında daha kırmızı görünmesine neden oluyor.
Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Ay, Dünyanın gölgesinden geçerken, atmosferimizden geçen Güneş ışığının kısa dalga boyu, atmosferde saçılır. Ay'dan geri yansıyan, uzun dalga boyuna ait ışık, kırmızı ve turuncu renkler halinde görülür.
Ufuk çizgisi hizasındayken Ay'dan yansıyan ışığın atmosferde aldığı yol uzadığı için, dalga boyu kısa olan mavi ışığın neredeyse tamamı saçılır ve Ay kırmızı-turuncu renkte görünür.
Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür.
İlgili 34 soru bulundu
Ayın kırmızı olması depremin habercisi değildir. Ayın kırmızı renk alması genellikle Ay'ın atmosferden gelen ışığın kırmızı ve turuncu tonlarıyla saçılması sonucu gerçekleşebilir.
Bu ender rastlanan gök olayının tarihi, ülkemizden izlenip izlenmeyeceği gibi detaylar hakkındaki araştırmalar hız kazandı. İşte, 2023 Kanlı Ay tutulması hakkında bilgiler... AY TUTULMASI NE ZAMAN? Bu yılın ilk ay tutulması, Türkiye'de 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatiyle 18.15-22.30 arasında gerçekleşti.
Gökyüzü: Kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor. Ay: Sönmüş ya da kırmızı renkli ay depremden bir gün önce ortaya çıkabiliyor.
Baş ucu noktasına kıyasla, Ay ufka yakın olduğunda ondan gelen ışık Yer'in atmosferinde daha uzun yol kat eder ve Yer'in atmosferi ışığı daha çok dağıtır (kırıp-yansıtır). Tayftaki renkler arasında mavi daha çok saçılırken, kırmızı daha az saçılır; bu nedenle Ay kırmızı ve kırmızıya yakın bir renge bürünür.
Ay'ın Güneş'e uzaklığı hemen hemen Dünya'yla aynıdır ve gece gördüğünüz Güneş'in aydınlattığı parlak Ay'la, gündüz Güneş'le aydınlanan sokaklar arasında bir fark yoktur. Ay'ın en büyü ışık yoğunluğu bile Güneş'inkinin 400.000'de biri kadardır. Yani gözlerinizin Ay'dan zarar görmesi mümkün değildir.
Baş ucu noktasına kıyasla Ay ufka yakın olduğunda ondan gelen ışık Yer'in atmosferinde daha uzun yol kat eder ve Yer'in atmosferi ışığı daha çok dağıtır (kırıp-yansıtır). Tayftaki renkler arasında mavi daha çok saçılırken sarı daha az saçılır; bu nedenle Ay sarı ve sarıya yakın bir renge bürünür.
Dünya'nın doğal uydusu Ay aniden ortadan kaybolursa gezegenimizin denge sağlayıcısı da olmayacağı için tüm Dünya'daki mevsimler tüm dengesini yitirirdi. Bu da tüm gezegendeki düzenin bozulması anlamına geliyor.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
Turuncu Rengin Anlamı
Renklerin anlamları arasında turuncu rengi; mutluluk, cesaret, canlılık ve güveni simgeler. Dışa dönük insanların favori rengi turuncudur ve turuncu rengi sosyalleşmeyi temsil eden bir renktir.
Ay genel olarak koyu gri bir renge sahip ancak siyah, beyaz ve biraz sarı/turuncu tonlar da taşıyor. Ay'ın rengi jeolojisine bağlı ve yakından bakarsanız başka tonlar da bulabilirsiniz. Ay'ın yüzeyi Dünya'dan göremediğimiz renklere sahip.
Turuncu Renk Anlamı
Enerji ve sıcaklıkla parlayan turuncu, genellikle dış mekân öğeleriyle ilişkilendirilir. Bu nedenle tropikal ortamlar turuncu tonlardadır. Eğlenceli gölgesinden davetkar konforuna kadar, turuncu renk sakin ama canlı bir öz yayar.
Ay, Dünya'nın etrafında hafif eliptik bir yörüngede dönüyor. Bu nedenle Dünya'ya bazen biraz daha yakın, bazen biraz daha uzak olur. Ay, Dünya'ya en yakın konumdayken bir dolunay gerçekleştiğinde buna "süper Ay" adı veriliyor.
Bu konu ile ilgili bazı araştırmalar yapılmış ve Ay'ın insanlar üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna varılmış. Özellikle dolunayın herhangi bir etkisi var mı acaba sorusu irdelenmiş ve bunun bir etkisi olmadığı anlaşılmış.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
1960 Valdivia depremi veya Büyük Şili Depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19.11 de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili'yi vurmuştur.
Ayrıca nedensiz baş dönmesi, kâbus, baş ağrısı, esneme, kalp rahatsızlığı, aşırı duygusallık, aniden uyanma, aşırı uyku isteği, diz ağrısı, mide problemleri, iştahsızlık, parmaklarda elektriklenme, ishal, göz seğirmesi, rahatsızlanma, düşük tansiyon ve titreme gibi belirtileri yaşayanların oranı da yüzde 34.2 oldu.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
2023 yılında aşağıdaki Güneş ve Ay tutulmaları gerçekleşecektir: 20 Nisan Güneş Tutulması: 29 derece Koç burcunda. 5 Mayıs Ay Tutulması: 14 derece Akrep burcunda. 14 Ekim Güneş Tutulması: 21 derece Terazi burcunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri