1'inci ayda, bebeklerin yaptıkları birçok hareket doğumla beraber var olan yenidoğan reflekslerinden kaynaklanmaktadır. Avuçlarına herhangi bir şey koyarsanız, onu emer, yutar, süt arar ve bir nesneyi kavrarlar. Çoğu zaman da ellerini yumruk yapıp sıkarlar.
Elinin yüzünün önünde hareket etmesini izliyor. Ellerini fazla kontrol edemese de göz kontrolü son derece iyi ve etrafındaki objeleri izleyebiliyor. Bir seferinde üç veya dört saat uyuyor. Daha da uzun süre uyursa beslenme saati için onu kaldırmanız gerekir.
Zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan uzun bir gelişme dönemi olan bebeğin, bu ilk ayında pek çok gelişim meydana gelir. Yavaş yavaş yakın mesafedeki nesneleri görmeye başlayan bebeğin, duyma yetisi hassastır. Koku, tat ve dokunma yetileri de gelişimini sürdürür.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir. Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır.
İlk ayda (özellikle ilk iki hafta) ışığa duyarlı değillerdir. 1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür.
İlgili 45 soru bulundu
Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder.
Pek çoğu doğumdan sonraki ilk 40 günlük evrede olmak üzere, anne ve bebekte fiziksel ve duygusal birçok değişim yaşanır. Lohusalık olarak da bilinen doğumdan sonraki bu 40 günlük evre, değişimlerin en hızlı yaşandığı dönemdir.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor.
Yenidoğan dönemi, gebelik haftasına bakılmaksızın her bebeğin doğumdan sonraki ilk 28 gününü içerir. Bu dönem aslında bebeğin anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği dönemdir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğin kilosu, anne sütünün yeterli olup olmadığını gösterir. Yaklaşık bir hafta içinde anne sütü artınca bebek günde 25-30 gram, haftada 200 gram alırsa, bu anne sütünün yettiğini gösterir. İlk üç ayda iyi beslenen bebekler ay başına ortalama 800-1000 gram alır.
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir. Bu süre, kadınların süt tedariği yapabilmesi için yeterlidir.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir, daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde ,tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir.
Yenidoğanlar, ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklar halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler. Bebeğinizin şu yöntemlerle güvenli ve huzurlu uyumasını sağlayın: Bebeği sert bir yüzeyde, yüz yukarı gelecek şekilde uyutmak.
Bebek annesinin kokusunu nasıl tanır? Gebelik sıvısının, anne karnındayken bebeğin ağız ve burnunda dolaştığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan şöyle konuştu: “Bebekler kokuları ayrıştıramayabilir ama kendilerine yakın, sevdikleri kokuyu hissettiklerinde hareketlenirler.
Hamilelik döneminde görülen yüksek düzeydeki stres hormonları, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle anne adayları günlük programlarını sadeleştirmeli, fiziksel etkinlik yapmalı ve rahatlama alıştırmalarıyla sakinleşmeye çalışmalıdır.
Nefes alıp verişi hızlanıyor, sesler çıkarıyor ya da alkışlıyor. Kollarını uzatıyor ya da vücudunu kaldırmaya çalışıyor. Huzursuz şekilde mırıldanıyor, sanki bir şeyler istiyor.
Bebeklerin beyinleri ile vücutları arasındaki sinirsel bağlantının henüz oluşmaması sebebiyle, genel olarak minik yavrular ellerini yumruk yapar. Temel olarak doğal bir süreç altında neden budur.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Her bebeğin dil gelişimi farklı ilerler. Fakat genel olarak bebeklerin gelişim evrelerine göre söyledikleri ilk kelimeler birbirine benzer niteliktedir. Bebek, bebe, araba, baba, gel, dede, mama, evet, al, ben, hayır, bay bay gibi kelimeler bebeklerin söyledikleri ilk kelimeler arasında sayılır.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri