Öncelikle, Hipnik Sıçrama bir hastalık değildir.
Uyku ve uyanıklık arasındaki hipnogojik durum olarak adlandırılan hipnik sıçramalar, miyoklonus adı verilen bir tür bilinçsiz kas spazmlarıdır. Bazen bu seğirmeler sizi uyandıracak kadar güçlüdür ve bazen de derin uykudayken gerçekleşir. Her iki durumda da sizin veya yanınızda uyuyanın keyfini kaçırabilir.
Kas seğirmesi ne zaman ciddiye alınmalıdır? Seğirmelerin bölgesel olması o bölgeye giden sinirin hasarlandığını veya işlevinin bozulduğunu düşündürebilir. Buna karşın, göz etrafındaki seğirmeler genellikle ciddi bir hastalık sonucunda oluşmamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Seğirmelerin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler arasında stres, yorgunluk, kas yorgunluğu, kafein veya alkol tüketimi, elektrolit dengesizlikleri, bazı ilaçlar, göz kuruluğu gibi faktörler bulunabilir.
Çoğu zaman, kas seğirmesi stres veya kaygıdan kaynaklanır. Stresli olduğumuzda kaslarımız gerilir ve seğirmeye başlayabilir. Bu genellikle "sinir enerjisi" olarak adlandırılır ve vücudumuzun biriken gerilimi serbest bırakma yöntemidir.
Kısa süreli yaşanan göz seğirmeleri genellikle stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, yorgunluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu etkenler ortadan kalktığında da şikayetler son bulur.
Kas Seğirmeleri ve Kramplar
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar, kalsiyum ile beraber çalışan magnezyumun eksikliği durumunda, sinir hücrelerine fazla kalsiyum akışı gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Seğirme ağrısız, zararsızdır ve genellikle kendiliğinden geçer.
Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu.
Ancak bu, kas seğirmesi olan herkesin ALS olduğu anlamına gelmez, hatta tam tersi kas seğirmeleri genellikle masumdur ve stres, yorgunluk, uygunsuz beslenme-diyet gibi sebeplerle ortaya çıkar.
Seğirme kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Nöroloji polikliniğine sık başvuru sebeplerinden biridir.
Genellikle Non-REM uyku evresinin 1. fazından 2. fazına geçişi sırasında gerçekleşen uykuda sıçrama, uyanıklık ve uyku arasındaki geçiş sürecinde oluşur. Öte yandan uykunun ilerleyen evrelerinde de oluşma ihtimali vardır fakat bunlar kişiyi uyandırmaz.
Uykuya dalış sırasında vücudumuzda gerçekleşen en temel tepkiler kasların gevşemesi, nefes hızının ve vücut sıcaklığının düşmesi. Bu ani sıçramaların ve düşme hissinin de kasların gevşemesi sırasında beynin anlık kontrolü yitirmesi sonucunda oluştuğu düşünülüyor.
Bu durumda odaklanmakta, düşünmekte güçlük çekebilirsiniz. Kaslar gerginleşebilir, huzursuzluk, çarpıntı, titremeler, seğirmeler, sarsıntılar, ağız kuruması, ellerde ve vücutta terleme olabilir. Vücut savaşma, kaçma ya da donakalma reaksiyonu gösterebilir.
Seğirmeler sıklıkla birkaç gün veya birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bir aydan fazla süren seğirmelerin ardından çeşitli nörolojik ve sinir sistemine bağlı nedenlerden kaynaklı olabilmektedir.
D Vitamini Eksikliği
D vitamini yetersizliğinde kalsiyum emilimi azalacağından dolayı gözlerinizde seğirmeye yol açabilir. Göz seğirmeni nedeni D vitamini eksikliği ise doktorunuzun vereceği yardımcı ilaçlar ile göz seğirmesini önleyebilirsiniz.
Miyoklonik seğirmeler veya sarsılmalar yaşayan kişilerde beklenmedik şekilde kasılan (pozitif miyoklonus) veya gevşeyen (negatif miyoklonus) kasları vardır. Kas seğirmeleri bir elde, kolda, bacakta veya yüzde meydana gelebilir. Bazen miyoklonus aynı anda birçok kası içerebilir.
ALS hastalığının erken belirtileri takılma ve düşme, ellerde ve bacaklarda güçsüzlük, kas krampları ve seğirmesi, geveleyerek konuşma ve yutma güçlüğüdür. ALS hastalığını işaret eden belirtiler şunlardır: Kol, bacak, omuz veya dilde kas seğirmesi. Kas krampları
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Kas spazmları genellikle kendiliğinden düzelir. Durmaları birkaç saniye hatta birkaç dakika sürebilir, ancak genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar. Bol su içmek dehidrasyona bağlı kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fibromiyalji ağrısı hastalar tarafından 'zonklayıcı, derinden gelen ya da keskin' gibi çeşitli şekillerde tarif ediliyor. Ağrıya, kaslarda yoğun yanmalar, seğirmeler ve katılık hissi de eşlik edebiliyor.
Göz seğirmesine sebep olan bir başka faktör de bedensel yorgunluk ve göz yorgunluğudur. Ayrıca, uykusuzluk ve uzun süre ekrana bakmak da seğirme sıklığı ve şiddetini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri