Düztabanlık, içe basma ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan basış problemleri, deri sertleşmesine neden olabileceği gibi; uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayağın fazla ısıya maruz kalması da deri tabanında sertleşmeye yol açabilir.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Ponza taşı, ayaklarınızdaki ölü deri ve nasırların giderilmesine yardımcı olabilecek doğal bir lav taşıdır. Kullanımı: Ponza taşını ılık suya batırın. Ayrıca ayaklarınızı yumuşatmak için 10 dakika boyunca ılık suda bekletebilirsiniz.
Ayak derisini kalınlaşmasına yol açan keratin sert bir protein türüdür ve dış etkenlerden korumasına aracılık eder. Keratinin fazla oluşması deride kalınlaşmayı ortaya çıkarır. Ayakkabı veya terliğe genellikle ayak cildinin sürtünmesiyle ve tahrişe karşı oluşan tepkisi sonucunda da oluşur.
İlgili 25 soru bulundu
Topuk çatlağının hızlı bir şekilde geçmesi için düzenli olarak topukları nemlendirmek gerekir. Nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanarak cildi derinlemesine nemlendirin. Ardından, topuklardaki ölü deriyi nazikçe ovuşturarak çıkarmak için ponza taşı veya ayak törpüsü gibi pedikür araçları kullanabilirsiniz.
Yaşlandıkça, cilt daha az kolajen ve elastin üretir. Derideki nem içeriği azalır, bu da ayak derisinin giderek kurumasına neden olur. Ayak kuruluğu tedavi edilmezse; ciltte pürüzlenme, ağrı, leke veya çatlaklar gibi sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Kuru ayaklar yalnızca estetik açıdan rahatsız edici olmakla kalmaz.
Kilo vermek, uygun ayakkabı tercihi ( hafif topuklu, ortopedik 5 nokta basınçlı, gekirse ortopedik tabanlık kullanımı ) yürüyüş ve basma problemleri olan hastalarda uygun atellerle desteklenmesi önemlidir. Ortopedik ev terliklerinin kullanım bile tek başına topuk çatlaklarını önlediği ve tedavi ettiği bilinmektedir.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır. Ciltte kalınlaşma ve sertleşmeyle; skar dokusu oluşumuyla giden kronik bir hastalıktır. Akciğer, kalp ve kan damarları, yemek borusu, mide ve böbrek, bağırsaklar gibi iç organlarda hasara neden olabilir.
Hepimiz pürüzsüz ve yumuşak topuklara sahip olmak isteriz. Yumuşak topuklara sahip olmak için en iyi ipuçları arasında kapalı ayakkabı giymek ve topuklarınıza nemlendirici bir krem kullanmak gelir. Topuk ve ayak tabanındaki ölü derilerden arınmak için topuk taşı veya başka bir deyişle ponza taşı kullanabiliriz.
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır.
Hiperkeratoz nasıl tedavi edilir? Fiziksel bir sebep (sürtünme, düzensiz destek) olduğunda öncelikle bu baskıyı ortadan kaldırmaya çalışın. Hiperkeratozu gidermek için keratin bloklarını parçalayan aktif bileşenlerle zenginleştirilmiş nemlendirici ve yumuşatıcı ürünler gereklidir.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Düztabanlık, içe basma ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan basış problemleri, deri sertleşmesine neden olabileceği gibi; uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayağın fazla ısıya maruz kalması da deri tabanında sertleşmeye yol açabilir.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
B-6, B-9 ve B-12 gibi vitamin eksiklikleri, anemi ve yetersiz beslenme gibi durumlar ayak yanmasına neden olabilir.
Ayak çukuru veya ayak altında ki ağrı için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise ayakaltı ağrısına iyi gelir: Ayağı dinlendirmek. 2-3 saat aralıklarla ayak altına 20 dakika süre ile buz kompresi uygulamak. Alçak topuklu, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanmak.
Tendinit vakalarında öncelikli tedavi istirahattir. Vücudun kendini iyileştirmesi için fırsat verilmelidir. Yatarak istirahat, soğuk uygulama ve antiinflamatuar tedaviler dışında protezler, ayak bileklikleri veya alçı ile tedavi desteklenebilir.
Topuk çatlağı için ne yapılır sorusu için cevap arayanlara çözüm olacak en iyi çözüm vazelindir. Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
Sağlıklı ayaklara sahip kişilerde ayak tabanının tamamı yere temas etmez ve ıslak ayakla yere basıldığında oluşan ayak izinde ayağın ortasındaki boşluk görülebilir. Düz tabanlı ayaklara sahip olan kişilerde ise bu kemer düz olduğundan ayağın tamamı yere temas eder.
A vitamini: A vitamini, cildin sağlıklı olmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda cilt kuruluğu artabilir ve topuk çatlakları oluşabilir. C vitamini: C vitamini, kolajen üretimi için gereklidir. Kolajen, cildin esnekliğini ve sağlamlığını sağlayan bir proteinidir.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
D vitamini cilt bariyerinin oluşumunda, cilt hücresinin büyümesinde ve cilt bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Yapılan araştırmalarda düşük D vitamini düzeyi ile egzama ve sedef hastalığı gibi kuru cilde neden olan durumlar arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri