Ayak çıbanı, stafilokok bakterilerinin kıl köklerinde enfeksiyona sebep olmasıyla oluşmaktadır. Çıban beyaz-sarı iltihaplı, kırmızı tümsek görünümündedir. Ağrılı olan bu tümsekler özellikle ayakları terleyen ve yeterli hijyenin sağlanmadığı ayaklarda görülebilir.
Yağlı cilt tipi, aşırı terleme, kaşıntılı hastalıklar, alkol tüketimi gibi etkenler, kişide çıban oluşumunu artıran faktörler arasında yer alır. Çıban, genellikle ense, boyun, göz kapağı, kafa derisi, kulaklar, kalça, kol ve bacaklarda yaygın olarak görülse de vücudun tüm bölgelerinde de oluşabilir.
Çoğu küçük çıban zaman içinde kendiliğinden boşalır ve söner. Ancak büyük boyutlu çıbanlar kendi kendine patlamaz. Çıbanın yumuşayarak daha rahat boşalmasını sağlamak için günde birkaç kez nemli ve ılık bir bezle kompres uygulanabilir. Kompres, iyileşmeyi hızlandırarak şiddetli ağrının hafiflemesine de yardımcı olur.
Isıtılmış Kuru soğanı dayanabileceğiniz kadar sıcaklıkta çıbanın üzerine basım 4-5 saat sonra tekrar ısıtılmış yeni soğan parçasıyla değiştirin. Uç verecek ve patlatacak çıbanı.
Çıbanların tedavisinde çıbana dokunmamak önemlidir. Çıbanı dokunarak veya başka yöntemlerle tahriş etmek enfeksiyonu derinin altına daha da yayabilir. Çıbanın üzerine sıcak kompres uygulamak, iltihabın bölgeye kan akışı artırarak iyileşmeyi hızlandırabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Çoğu durumda, çıban kendiliğinden iyileşmektedir. El hijyenine dikkat etmek ve çıbana yapılacak antiseptik bir pansuman yeterlidir. Çıbanların tedavisinde çıbana dokunmamak önemlidir. Çıbanı tahriş etmek enfeksiyonu derinin altına daha da yayabilir ve yara izi kalmasına neden olabilir.
İltihaplı cilt sorunları için kullanılan kara merhem; çıban, apse gibi sağlık sıkıntıları için sıklıkla tercih edilir. İhtiyol pomad olarak da bilinen kara merhem, halk arasında kara merhem olarak adlandırılır.
Çıban izini geçirmek için sarı kantaron yağından da faydalanabilirsiniz. Düzenli olarak sarı kantaron yağı kullanmak, kısa süre içerisinde çıban izini yok edecektir.
Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında en kısa sürede dermatologa başvurulmalıdır. Enfeksiyonun yayılmasına neden olacağından abse sıkılmamalı, olgunlaşmadan boşaltılmaya çalışılmamalıdır.
Örneğin vücudunuzda çıkan bir çıbanın üzerinde bir lokum koyarak sarabilir ve bu şekilde iltihabın kurumasını sağlayabilirsiniz. Eğer sindirim sorunları yaşıyorsanız, bir ya da iki adet lokum tüketebilirsiniz. Özellikle yemeklerden sonra yiyeceğiniz lokum, yediklerinizi sindirmenize de yardımcı olur.
Etkin maddesi ihtiyoldür. Ihtiyol, lokal antiseptik olarak veya irritan özelliğinden dolayı iltihabi hastalıkların (egzema, apse, çıban gibi) işletilerek akıtılmasında ve diğer antiseptiklerle beraber kronik cilt rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir.
Aloe Veranın içerisinde bulunan yararlı mineraller yara, yanık, çıban gibi problemleri çok hızlı bir şekilde tedavi etmenize yardımcı olur.
Genellikle boyun, göğüsler, kalçalar ve yüzde olmak üzere kıl köklerinin çevresinde oluşan hassas, şişmiş bölgeler ile karakterizedir. Acı veren ve genellikle irin dolu lezyonlardır.
Çıbana genellikle piyojenik bakteriler (özellikle stafilokoklar) neden olur. Enfeksiyon, tek bir çıban görünümüyle veya birkaç çıbanla kendini gösterebilir. Enfeksiyon düzgün bir şekilde tedavi edilmezse çıban derinleşip kronikleşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Halk arasında şark çıbanı olarak bilinen leishmaniasis (layşmanyaz) hastalığı, dişi tatarcık sineğinden (dişi sivrisinek) bulaşmaktadır. Enfekte yani paraziti taşıyan insan ve hayvanlardan kan emen sinek bunu sağlıklı insanlara bulaştırır.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Kantaron yağının enfeksiyon hastalıklarına faydaları
Özellikle ayak mantarı, deride oluşan enfeksiyonlar, akneler, herpes virüsünün neden olduğu uçuk gibi birçok hastalıkta kantaron yağı uygulaması enfeksiyonun hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur.
Antibakteriyel Etkiye Sahiptir
Mikropların üreme hızını düşürmesinin bir diğer faydalı yanı da kişinin daha kısa sürede iyileşmesinin yönünü açmasıdır. Yaralarda, yanıklarda ve hatta vajinal enfeksiyon gibi durumlarda dahi kantaron yağı içeren merhemleri kullanmanın oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
Sarı kantaron yağı iyileştirici özelliklere sahiptir - tahrişleri yatıştırır, iltihaplarla savaşmaya yardımcı olur, kaşıntıyı giderir ve aynı zamanda cildi etkili bir şekilde yeniler.
Tek bir çıban, her insanda zaman zaman görülebilir ve çok önemli değildir. Fakat birden fazla çıban bir arada ve sürekli yineler durumda ise, başta şeker hastalığı olmak üzere tüm kolaylaştırıcı nedenler araştırılmalıdır.
Kara merhem olarak bilinen Royal İchthyol Pomad, deri bakımı ürünü olarak yumuşatıcı, yatıştırıcı, hafif antiseptik ve apse olgunlaştırıcı özelliktedir.
ORO ® İHTİYOL % 10 Merhem Haricen cilde uygulanır. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. Bu ilaç sizin reçetesiz olarak temin edip bir doktor yardımı almadan eczacınızın tavsiyesi ile hafif bir hastalığı tedavi etmeniz içindir.
Ortasında kılın bulunduğu deri cebinin yüzeysel iltihaplanmasına sivilce denir. Sivilcenin çapı genellikle 1-5 mm arasındadır. Sivilce ölü dokular, iltihap hücreleri ve yağ artıklarının birikmesiyle büyüyüp derinleşince apse şeklinde bir iltihabi kitle oluşur. Bu sivilcenin derinleşmiş hali olan kitleye çıban denir.
Furonkül/Karbonkül, çıban olarakta bilinen bir deri en- feksiyondur. Bakteriler, kıl kökü ve yağ bezi kanalına girerek, basit bir enfeksiyondan yaşamı tehdit edecek kadar şiddetli klinik tablolara yol açabilirler. En sık bo- yun, ense, kalça, kol ve bacaklarda görülür.
Göz Çıbanı Nedir? ''Gözde çıban nedir?'' 'sorusu göz bölgesinde çıban çıkan kişiler için önemli bir sorudur. Göz çıbanı, göz kapağı içindeki kirpik köklerinin veya yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşan bir enfeksiyondur. Bu durum genellikle bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri