Kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyetinin örtüşmediği bu duruma 'transseksüalite' denir. “Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
Tanımı Fiziksel açıdan kadınsı özelliklere sahip fakat eril cinsiyet kimliğinde olan bireyler, kadından erkeğe transseksüel, yani trans erkek olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel açıdan erkeksi özelliklere sahip fakat dişil cinsiyet kimliğinde olan bireyler ise trans kadın olarak tanımlanmaktadırlar.
Hermafroditizm, Yunan mitolojisindeki Hermes ve Afrodit adlı tanrı ve tanrıçalardan ismini alan çift cinsiyetlilik sendromudur. İnterseks olarak da adlandırılan bu durum, bir insanda hem erkek hem de kadın cinsiyetine ilişkin özelliklerin çeşitli oranlarda yer alması anlamına gelir.
Hareketlerinde kadınsılık görünen erkekler için feminen kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir.
Cinsel kimlik bozukluğu bir diğer adıyla cinsiyet disforisi; kişilerin kendilerini hissettikleri cinsiyet ile biyolojik cinsiyetlerinin uyumlu olmadığını hissettikleri bir durumdur. Cinsel kimlik, kişinin kendini kadın ya da erkek olarak tanımlamasını içerir.
İlgili 25 soru bulundu
İnsan neslinin devamı da bu nizama bağlanmıştır (Nisa, 4/1). İnsanın, yaratılıştan sahip olduğu bu cinsiyeti ve fıtratı değiştirmeye çalışması dinen yasaklanmıştır.
Cinsel kimlik sorunları, kişinin doğduğu andan itibaren sahip olduğu cinsiyetine karşı olumsuz tavırlar sergilemesi hatta cinsel kimliğini kabul etmemesi durumunda karşılaşılan sorunları tanımlamak için kullanılan bir kavramdır.
Cinsiyet disforisi: Kişinin biyolojik cinsiyetiyle cinsiyet kimliği arasında uyumsuzluk yaşaması, bedeninden hoşnut olmaması, karşı cinsin beden özelliklerine sahip olmaya yoğun arzu duyması ve kendisine karşı cins gibi davranılma isteğini belirten kavramdır.
Disfori, derin bir huzursuzluk veya memnuniyetsizlik halidir. Öforinin tam tersidir. Psikiyatrik bir bağlamda, disfori depresyon, anksiyete veya ajitasyona eşlik edebilir.
Cis (kimi zaman cisseksüel), biyolojik cinsiyeti ile cinsiyet kimliği eşleşen kişileri ifade eder. Mesela, birisi biyolojik olarak kadınsa "cis" kadındır. Bu terim transın zıttıdır.
Günümüzde cinsel organlar ve üreme organları olarak bu ilk iki özelliğe bakarak çoğu ülkede cinsiyet ataması gerçekleşir. Ve çoğu ülkede de sadece iki yasal cinsiyet kategorisi vardır: Kadın ve erkek. Cinsiyet, kadın veya erkek olmak üzere iki seçenekten biri olarak tanımlandığında, buna “ikili cinsiyet” diyoruz.
Erkek ve kızların ergenliğe girmeden yaklaşık olarak bir buçuk yıl öncesinde çocukların bedenlerinde cinsel içerikli bazı değişiklikler başlar. Bu sürece ergenlik döneminde cinsel gelişim süreci adı verilir. Kızlarda 10 yaşında, erkeklerde 11-12 yaş civarında bu değişiklikler ortaya çıkar.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Cinsiyet, bir canlının doğuştan, genetik olarak kazandığı, cinsel üremeye yönelik özelliklerin toplamıdır. Dolayısıyla bir bebek doğarken mutlaka bir cinsiyet ile doğar. 3 farklı biyolojik cinsiyet vardır: Erkek, dişi ve interseks (cinsiyetler arası).
Kadından erkeğe uygulanan işlemler ise; Mastektomi; düz bir göğüs yapısı elde edilebilmesi için uygulanmaktadır. Histerektomi; Uzun süre boyunca testosteron kullanılmaması amacı ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda adet kanamaları da bu sayede önlenmektedir.
Sözlükte “kırılmak, kırılıp bükülmek” mânasına gelen hanes kökünden “kadınsı davranışlar gösteren erkek” anlamında bir sıfat olup İslâm hukukunda, doğuştan hem erkeklik hem de dişilik organına sahip bulunan veya erkek mi kadın mı olduğu tesbit edilemeyen kişiyi ifade eder.
DİYANET İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı "Cenaze Hizmetleri Rehberi"nde, "Cinsel organı kesilmiş ya da yumurtalıkları alınmış erkeklerin de erkekler tarafından yıkanması gerekir" değerlendirmesi yapıldı.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
[1] Cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri ilgi duyduğu kriterlere öncelik verecek şekilde tercih preference eden,insanlara cinsel, duygusal ve romantik ilgi duyan kişi.
Sapyoseksüel, zekâyı ve zihinsel fonksiyonları fiziksel özelliklerden daha önemli bir cinsel çekim aracı olarak gören kişilere denir.
Türkiye'de cinsel rüşt yaşı 18'dir. 18 yaşındaki kişi cinsel özgürlüğe erişmiş olacaktır. Kanunda özel olarak cinsel rüşt yaşı düzenlenmemiştir. Genel olarak reşit olmak düzenlenmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 11'e göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar.
Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu ve Cezası (TCK m.104) 15-18 yaş aralığında çocuklarla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda oluşur. Cinsel ilişki suçunun oluşması için mağdurun 18 yaşını tamamlamamış olması gerekir. 18 yaşından küçük mağdurun, kendi rızası ile ilişki yaşaması ceza oluşmaması için bir sebep değildir.
Kadınlar En Çok Ne Zaman Cinsel İlişki İster? Kadınlar en çok yumurtlama döneminde cinsel ilişki isterler. Çünkü bu dönemde hormonların da etkisi ile libido yani cinsel istek artar. Zaten doğanın düzenine bakıldığında tüm hayvanlarda, türün devamı için yumurtlama döneminde cinsel istek artar.
Yeni uygulamada ABD pasaportlarının cinsiyet bölümünde kadınlar için İngilizce 'female' kelimesinin baş harfi 'F' ve erkekler için 'male' kelimesinin baş harfi 'M'nin yanı sıra 'X' harfi de bulunacak.
Cinsel kimliğin gelişimi çevreden etkilenir. Çocukların oyun, arkadaş seçimi gibi cinsel rolleri de 4-5 yaş civarında netleşmeye başlar. Cinsel yönelim; kişinin genel olarak kadına ya da erkeğe cinsel olarak ilgi duymasıdır (heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri