İşlenmeye hazır kerestelerin fırınlama işlemine tabi tutulması gerekir. Aynı zamanda, fırınlı çam kereste olarak ancak satışa sunulur. Fırınlama işlemi bilgisayar ortamında kereste ebatı ve türüne göre farklı zaman dilimlerinde yapılır. Fırında kurutularak verimli ve yenilenebilir bir ürün haline gelir.
Fırınlanmış kereste işlemi kontrollü yapılacak olan bir işlemdir. Bu işlem sırasında modern kurutma fırınları kullanılarak hava akışının gerçekleşmesi sağlanır. Sıcaklık ve nemlilik seviyeleri ölçümlenerek yapıldığından dolayı kertseler tep bir tip prensibine göre kurutulmuş olur.
Fırın kurutması uygulanmış ahşap, işlendikten sonra herhangi bir boyut değişikliği yaşamamakta ve herhangi bir çalışma (şekil bozukluğu, eğilme ve bükülme, çatlama gibi) gelişmemektedir.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Türkiye'de çok fazla yetiştirilen kayın ve gürgen ağacından üretilen silinmiş kereste modelleri çok çeşitli kullanım alanına sahip olmakla birlikte başlıca olarak; oyuncak, masa ve sandalye, spor aletleri, masif mobilyalar, müzik aletleri, çeşitli alet sapları ile parke ve döşemelerde sıklıkla kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Çam ağacı özgül ağırlığı 510 kg metre küptür. İç ve dış mekanlarda kolaylıkla kullanılabilen çam ağacı suya karşı da dayanıklıdır.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Göknar (köknar) Ağacının Özellikleri
Hızlı bir şekilde kurutulabilir. Yarılmaya ve çatlamaya eğilimi azdır.
Kaşık hemen hemen her ağaçtan olur fakat en uygun ağaç kayın ağacıdır. Şimşir ve zeytin ağacından ise yemek yeme kaşığı yapılır.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Odun ateşinde bir gün bekletilen ekmek, kavrulmak üzere tekrar atıldığı fırında 2 gün pişiriliyor. Ekmeğin, fırında kavrulduğu için bayatlamadan uzun süre kalabildiği belirtiliyor. Yörede tüketilen fırın kurusu, talep üzerine şehir dışına da gönderiliyor.
Erginler genelde geç ilkbahar ve erken yazda ortaya çıkarlar. Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını odunların çatlak ve yarıkları, pürüzlü yüzeyler ve kendilerinin çıkış delikleri içine bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar kısa bir süre etrafta dolaşıp uygun bir yer bulunca odunun içine girerler.
Bunun yanı sıra, ahşabın teğet yönünde fazla büzülmesi büyük boyutlu ahşapları çatlamasına neden olur. Ahşap genellikle yüzeyden merkeze olan mesafenin en az olduğu noktada çatlar. Ahşabın yoğunluğu arttıkça, nemin sebep olduğu büzülme ve genleşme genellikle artar.
Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
Genel anlamda Çam Ağacından elde edilen bir yakacak türüdür. Çoğunlukla odun sobalarında, ekmek fırınlarında ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kuru Çam odunun özelliği sayesinde açık alanda, yağmurda ve rüzgarda ateş sönmeden yanmaya devam etmektedir. Ürünün yapısı uzun süre yanacak şekilde tasarlanmaktadır.
Kaşığın Yapılışı ve Kullanılan Âletler: Kaşık, şimşir, karaağaç, armut, fedil ağacı (dağan ağacı), meşe, ardıç, gürgen, hatta çamdan olmak üzere hemen her tür ağaçtan yapılmaktadır.
Örneğin, meyve ağacı ve kayından yapılan ahşap kaşık daha fazla tatlılık katarken, zeytin ağacı, ceviz ve meşe, içindeki yüksek miktarda tanen nedeniyle acı bir tat verir ve bu da baharatlı, çok baharatlı yiyecekleri lezzetli hale getirebilir.
Şimşir ağacı Karadeniz bölgesinde yetişir. Yüksek ve kayalık bölgelerde yetişen bu ağaç sert koşullara karşı dayanıklılık gösterir. Bu ağaçtan elde edilen materyal kullanarak şimşir kaşık üretilir.
Ynt: Balta sapı hangi ağaçtan veya ağaçlardan olur ? En iyisi kızılcık ve şimşir. Sonra sırasıyla karaağaç meşe kayın kestane. Hepsinden yapabilirsiniz.
Hafifletilmiş, sağlam ve şık olan bu çakının adındaki Z kısaltması, sap malzemesi olarak zeytin ağacının kullanıldığını göstermektedir. Zeytin, bıçak saplarında açık renk ahşap talebini karşılayan önemli bir malzemedir.
Bıçak Kabzası İçin Ağaç
Ayous Ağacıntan yapılmış olup içi taslak halinde kuksalarımızdandır.
MDF levhaları 488*210 cm ve 18 mm kalınlıkta yapılmıştır. Meşe, Kayın, Çam, Kavak ve Dişbudak cinslerinden elde edilen lifler tek veya değişik oranlarda karıştırılmak suretiyle 750 kg/m³ yoğunluğunda 20 adet levha üretilmiştir.
Kendine has bir tadı ve tatlı bir aroması olan dardağan meyvesi, birazcık harnup ağacının meyvesinin tadını da çağrıştırır. Meyvesi yıl boyunca dalında kalsa bozulmuyor, kurtlanmıyor. Sayıları artık giderek azalan, yok olan Dardağan Ağacı maalesef betonlaşmanın ve ekonomik değeri olmamanın bedelini ağır ödüyor.
Bristlecone türü çamlar, dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı türlerinden biri. California'daki 5 bin yıllık çam ormanında bulunan bu ağaçlar, dünyanın en yaşlı ağaçları olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri