Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır. Yerinden ayrılmış kırıkların tedavisinde izlenecek yol ise şu şekildedir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Yer değiştirmemiş ve dengeli ayak bileği kırıkları alçı ile tedavi edilir. 6 hafta alçı tedavisi genellikle yeterli olmaktadır. İlk birkaç hafta bastırılmaz sonra yük verdirilmeye başlanır.
Tedavi almakta gecikirseniz, sürekli bir ayak ağrısı ve artrite sahip olursunuz. Ayak tabanınızda ağrılı sertleşmelere kadar uzanan şekil bozukluğu ve yürüyüş bozukluğu da gelişebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ayak Bileği Kırığı Kaç Günde İyileşir? Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir!
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Atel tedavisi bacakta veya kolda bir travma meydana geldiğinde geçici veya kalıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir buna yarım alçı tedavisi denir. Atel tedavisi diğer adı yarım alçı tedavisidir. Yarım alçı denmesinin sebebi alçının kısa veya uzun olması ile ilgili bir durum değildir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Kaynamamış Kırıkların Belirtileri Nelerdir? Genellikle kaynamamış bir kırığın en önemli belirtisi kırık bölgesindeki hiç geçmeyen ağrıdır. Kemik kırıklarından sonra bir süre ağrıların devam etmesi normaldir. Ancak kaynamamış kırıklarda bu ağrı, sorun düzeltilmezse de geçebilir.
Ayak kemiğinde ya da diğer kemiklerde meydana gelen çatlaklar yaklaşık bir, bir buçuk ay gibi sürede iyileşmektedir. Bu sürede yaşınız ve kendinize ne kadar dikkat ettiğiniz etkili olur. Küçük çocukların kemikleri daha hızlı kaynadığı için çatlak problemini de daha kısa sürede atlatabilirler.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Kemik kırıklarının kaynaması için kırık kemiğe yeterli derecede kan iletimi olmalıdır. Skafoid kemiği anatomik yapısından dolayı kanlanması sınırlıdır ve geç kaynar. Kırık bölgesi el ekleminin içinde kalır ve kırığın iyileşmesi için gereken reaksiyonlardan biri olan eklem sıvı teması daha zor olur.
Kırıkların kaynama süresi hastanın yaşı, kırık tipi ve kırılan kemiğin yerine göre değişiklik gösterir. Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Kemikler, kendiliğinden iyileşme yeteneğine sahiptir ve doğal süreçte kırık bir kemik, uygun koşullar altında kendi kendini onarabilir.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Kırığın türüne, bölgesine ve uygulanan tedaviye göre değişir. Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir.
Kırık iyileşmesi kırık olduğu andan itibaren başlar ve 3 aşamadan oluşur: İnflamatuvar (yangı) dönemi. Reperasyon (onarım) dönemi. Remodelizasyon (yeniden şekillenme) dönemi.
Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi
İkinci 4. haftalık periyotta üzerine, yük bindirilerek yapılan fizik tedavi yöntemince toplamda 8 haftalık bir tedavi ön görülmektedir. Diğer ayak kemiği kırıkları çeşitlerinde, yine iyileşme süreçleri 6 haftayı bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri