Egzama, kuruluk, alerjiler, enfeksiyon hastalıkları, dermatit gibi dermatolojik hastalıklar bu tarz bölgesel kaşıntılara yol açar. Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Hafif belirtiler ve şiddetli olabilecek belirtiler arasında şunlar vardır; kaşıntılı gözler, şişlik, kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, kusma ve nefes almada zorluk, kaşıntı. Bu belirtiler bağışıklık sisteminizin verdiği cevaba bağlı olarak, alerjen tüketildikten dakikalar veya saatler sonra ortaya çıkabilir.
İlgili 15 soru bulundu
İnatçı kaşıntılara dikkat
Şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir. Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması çok sık görülen bulgular arasındadır.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Sinirsel kaşıntı olarak adlandırılan kaşıntı türünde ise kaşıntı oluşturucu uyaranları üreten ve kaşıntıyı algılayan nöronların işlev bozukluklarından kaynaklanır. Tedavi planı kişiye göre farklılık gösterse de çoğu durumda tam ve kesin bir semptomatik tedavi seçeneği söz konusu değildir.
Deri bilimi olarak tanımlanan dermatoloji, ciltteki hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplinidir.
Fazla prostasiklinden kaynaklıdır, karaciğer sirozu bulunan kişilerin yüzde 24'ünde görülür. Deride kaşıntılı nodüllerin gelişmesi: Genel olarak kol kısmında omuz kısmında ve bacaklarda gelişmektedir. Birkaç mm'den 1cm'ye kadar değişmekte olan kalınlıktadır genellikle hepatit C sirozuna sahip kişilerde saptanmaktadır.
Safra kesesi hastalıkları: Safra kesesi veya safra yollarının tıkanıklıklarında başta bilirubin olmak üzere çeşitli maddelerin vücutta birikimi kaşıntı meydana getirir.
Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Basit gibi görülen ciddi halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal karaciğer yetersizliği gibi önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Ayaklarınızı düzenli olarak yumuşak sabunla yıkayın, ayak parmaklarınızın arasındaki bölgelere dikkat edin ve banyoyu bitirdikten sonra nemlendirici sürün. Pamuklu veya yünlü çorap giyin. Ayakların kuru kalmasına yardımcı ve hava sirkülasyonu olan ayakkabılar giyin.
Yaşlılarda en sık rastlanan şikayet kaşıntıdır ve en önemli nedeni deri kuruluğudur. Bunun dışında yaşlılarda kaşıntıya neden olabilecek durumlar; ekzemalar gibi deri hastalıkları, diyabet, böbrek yetmezliği, guatr, karaciğer hastalıkları, demir eksikliği gibi sistemik hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımıdır.
Kaşıntının gerçekleştiği bölgede yanma, uyuşma ve elektriklenme hissedilir. Psikolojik faktörlerin neden olduğu kaşıntı hissinde ise stresli durumların artması gibi duygu durumlarında kaşıntının şiddeti artar. Psikojenik kaşıntılarda genellikle fiziksel bir bulguya rastlanmaz ve bu durum çok fazla açıklanamaz.
Dermatolojik hastalığa bağlı kaşıntılarda tanıyı desteklemek için zaman zaman biyopsiye, mantar tahliline ve alerji testlerine başvurulmaktadır. Muayene sonrası, kaşıntının dermatolojik nedenli olmadığı düşünüldüğünde iç hastalıklar açısından bazı kan tahlilleri yapılmakta, hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır.
Ayak kaşıntısının en büyük nedeni terleme ve cilt kuruması olsa da ciddi mantar oluşumu, egzama, sedef, karaciğer problemleri, sinirsel sorunlar, alerji ve çeşitli ilaçlar da kaşıntıya neden olabilmektedir. Sorunu kökünden çözebilmek için önce neden iyi araştırılmalıdır.
Kanser tedavisi sırasında neden kaşınırız? Kanser tedavilerinin neden olduğu kaşıntı, çeşitli mekanizmaların bir sonucudur. Birçok tedavi, pruritin kaynağı olan yoğun cilt kuruluğuna yol açar. Diğer tedaviler cildi ışığa duyarlı hale getirerek kızarıklık ve cilt tahrişine neden olur ve bu da kaşıntıya neden olur.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Dermatolog, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeninize katkıda bulunabilecek altta yatan cilt koşullarını tanımlayabilir ve tedavi edebilirler. Şiddetli kurdeşen, dudaklarda veya dilde şişme, nefes almada zorluk veya hızlı kalp atışı yaşarsanız, hemen acil tıbbi yardım alın.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir. Burunda hapşırma, kaşıntı ve akıntı, nefes darlığı, öksürük de besin alerjisinin bulgusu olarak görülebilir.
Sıcağın etkisi ile terlemenin artması ve tıkalı ter bezleri içinde terin birikip deri içine kaçması kızarıklık, kaşıntı ve yanmaya neden olur. Derin tıkanıklıklarda sivilce gibi büyük kabartılar oluşabilir. Sık yıkanma ve hafif liflenme ter bezi deliklerini açarak rahatlamaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri