Anemi, vitamin-mineral eksiklikleri, tırnak yaralanması, yaşlılık, hipotiroidizm, beslenme eksikliği, mantar enfeksiyonu, sık el yıkamak ve kemoterapi tedavisi görmek tırnak kırılmasına neden olan yaygın faktörlerdir. Ayrıca raynaud sendromu ve çevresel faktörler de tırnak kırılmasına yol açabilir.
Sert sabun ve deterjan ürünleri, su ve neme fazla maruz kalan tırnaklar, sürekli yumuşayıp kuruduğunda yapısı zayıflar. Tırnağa uygulanan oje, aseton gibi ürünleri çok sık uygulamanız da tırnaklarınızı kurutabilir ve tırnak gücünü azaltarak hassaslaştırabilir. Yaşlanma da tırnak kırılmasının en büyük nedenlerindendir.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
B kompleks vitaminlerin özellikle de biotinin eksikliğinde tırnak kırılması görülebilir. H vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biotin, suda çözünür ve vücut tarafından depolanmaz. Bu nedenle günlük olarak bu vitamin türünü gıdalar yoluyla aldığınızdan emin olmalısınız.
Mantar Enfeksiyonu Tırnakları Güçsüzleştirebilir
Bir mantar tırnağa girerek orada iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da, tırnaklarınızın kolay kırılmasına yol açabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Anemi, vitamin-mineral eksiklikleri, tırnak yaralanması, yaşlılık, hipotiroidizm, beslenme eksikliği, mantar enfeksiyonu, sık el yıkamak ve kemoterapi tedavisi görmek tırnak kırılmasına neden olan yaygın faktörlerdir. Ayrıca raynaud sendromu ve çevresel faktörler de tırnak kırılmasına yol açabilir.
Tırnağın kırıldığı bölgeye az miktarda tırnak yapıştırıcısı sıkın ve yapıştırıcıyı ince bir tabaka oluşturacak şekilde yayın. Kırılan tırnağı, koptuğu alana 30 ila 60 saniye boyunca takılı kalana kadar nazik ama sıkıca bastırın. Fazla yapıştırıcıyı kulak çubuğunun ucuyla veya top pamukla alın.
Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir. Bu ilaçlar, yeni bir tırnağın enfeksiyondan arındırılmasına yardımcı olurken, enfekte olan kısmın da yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnaklarınızı düzenli olarak nemlendirmeniz de gerekmektedir. Bu amaçla, tırnaklarınıza özel nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Ayrıca, doğal yağlar da tırnak sağlığı için oldukça faydalıdır. Tırnaklarınıza zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya argan yağı gibi doğal yağlar uygulayabilirsiniz.
Tırnak mantarı tedavisi yöntemleri şunlardır: Oral mantar önleyici ilaç: Mantarları tedavi etmek için terbinafin (Lamisil®), itrakonazol (Sporanox®) ve flukonazol (Diflucan®) gibi reçeteli ilaçlar alırsınız. Dermatoloğunuzun yazdığı ilacı birkaç ay (veya daha uzun) süresince her gün almanız gerekmektedir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Evet, genellikle çekilen tırnak tekrar çıkar. Ancak bu süreç zaman alabilir ve sabır gerektirebilir.
E vitamini, zeytinyağı, argan yağı ve badem yağı gibi zengin içeriklerle desteklenen tırnak balsamları, tırnakların kolaylıkla kırılmasına engel olur. Düzenli olarak su tüketmek, vücuttaki tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemesinde etkilidir.
Kırılgan, yumuşak veya ince tırnaklar kadınlarda daha sık görülür. Başlıca nedenleri özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Nadiren iç hastalık veya vitamin eksikliği nedeni ile ortaya çıkan tırnak ayrılması yaygın olarak demir eksikliği nedeniyle oluşur.
Vazelin tırnaklara iyi gelir mi? nemlendirme, koruma etkisine sahip olduğu için yoğun bir bakım verir. Vazelin tırnaklarda kullanıldığında nemlendirerek kırılmaların önlenmesine yardımcı olur. Tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize vazelin uygulamak, tırnakların daha nemli kalmasını sağlar.
Tırnak Uzatmak İçin E Vitamininin Önemi
E vitamini tırnak sağlığı için olduğu kadar genel vücut sağlığı için de önemlidir. E vitamini tırnakların sararmasını ve çatlamasını önler. Ayrıca daha sağlıklı tırnak etlerine sahip olmaya da yardımcı olur.
Demir, C vitamini, tam buğday, kaju, yeşil yapraklı sebzeler ve kinoadan alınabilecek magnezyum, hayvansal gıdalar ve yağlı tohumlarda bulunan çinko ve somon, avokado, yumurta sarısı ve süt ürünlerinden alınabilen biotin, tırnakların güçlü olmasını sağlayan vitamin ve minerallerden.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Tırnak plağını törpülemek tırnakların zayıflamasına, kırılmasına ve hatta enfeksiyon kapmasına neden olur. Tırnak törpülerken tırnak kanalları törpülenmemelidir.
Doktorunuz bireye oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici) ilaçları reçete edebilir. Bazı vakalarda hem oral hem de topikal antifungal ilaçları birleştirmek tedavi sürecinin başarılı olmasına yardımcı olur.
Ayrıca, yaş, cinsiyet, hormonal durum, beslenme alışkanlıkları, sağlık durumu ve tırnak bakımı gibi faktörler de tırnak büyüme hızını etkileyebilir. Normalde, bir tırnak günde yaklaşık 0.1 ila 0.15 milimetre arasında uzar. Bu, ayda yaklaşık olarak ortalama 3 ila 5 milimetrelik bir uzama demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri