Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnak mantarı “dermatofit” adı verilen mantarlar, mayalar ve küf mantarları tarafından oluşturulur. Tırnak mantarını ayakları sıkıştıran küçük veya sivri uçlu ayakkabılar, özensiz ve hijyene dikkat etmeden yapılan manikür ve pedikür işlemleri, tırnaklara gelen darbeler gibi travmatik durumlar oluşturur.
Tırnak mantarı üzerindeki en etkili müdahale podolog tarafından uygulanan küretaj işlemidir. Küretaj işlemi ile birlikte tırnağa yayılmış mantarlı dokular uygun frez başlıklarıyla aylık periyotlarla temizlenir.
Çay ağacı yağı ve kekik yağı hem doğal antiseptiktir. Her iki yağı bir kaç damla hindistancevizi yağı ile karıştırın. Pamukla uygulamayın, 10 dk bekleyin ve tırnağı temiz bir diş fırçası ile fırçalayın. Günlük uygulayın, birkaç hafta içinde iyileşme görmelisiniz.
Doktorunuz bireye oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici) ilaçları reçete edebilir. Bazı vakalarda hem oral hem de topikal antifungal ilaçları birleştirmek tedavi sürecinin başarılı olmasına yardımcı olur.
İlgili 24 soru bulundu
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Oral antifungal ilaçlar: Bu ilaçlar genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir çünkü enfeksiyonu topikal ilaçlardan daha hızlı temizler. Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir.
Tırnak mantarı hastalığının tedavisi enfekte olmuş olan tırnağın doktorunuz tarafından uzaklaştırılması ile başlanabilir. Tedavi şu şekilde ilerleyebilir. Tırnağın törpülenmesi, tırnağın makas ile kesilmesi ve krem ile tedavi edilebilir.
El tırnaklarında ise birden fazla tırnak hastalanmışsa genellikle aynı elin tırnaklarıdırlar. Tırnak çevresindeki deride kızarıklık, şişlik ve ağrı da alabilir. Tırnağın mantar enfeksiyonları kendi kendine iyileşmez, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Genel olarak tırnak ucunda veya üzerinde ufak lekelerle ortaya çıkan hastalık tedavi edilmediğinde tırnakta şekil bozukluğuna, renk değişimine, kalınlaşmaya, kokuya ve aşırı kırılganlığa neden olabilir. Başlarda ağrısız ilerleyen süreç, ileri evrelerde ciddi ağrılara neden olabilir.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnakların üzerinde mantar ve küflerin birikmesi sonucunda tırnaklar kalınlaşarak kendini koruma altına alabilmektedir. Tırnak kalınlaşması tedavi edilmez ise zaman içerisinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Herhangi bir önlem alınmayan kalınlaşmış tırnakların diğer tırnaklara da mantarı bulaştırma riski vardır.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tırnaklarda mantar enfeksiyonu genellikle AIDS, HIV hastaları; diyabet hastaları, kanser tedavisi alan kişiler gibi bağışıklık sistemi baskılanmış veya kronik bir hastalığı olan bireylerde daha sık görülür. Aynı zamanda yaş itibariyle yaşlı bireylerde genç bireylere oranla daha sık tırnak mantarı görülür.
En sık rastlanılan cilt problemlerinden biri olan mantar enfeksiyonu, yakalanması oldukça kolay ancak tedavi süreci uzun ve zahmetli bir hastalıktır. Genellikle cilt, ayak parmakları, saç ve tırnaklarda yaygın olarak görülen enfeksiyon kasık ve vajinada da oluşabilir.
Tedavi edilmediği takdirde tırnak mantarları cilde veya vücudun diğer noktarlarına yayılabilir. Bu nedenle kısa süre içerisinde tedavisine başlanması önemlidir.
1– El ve ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru tutun. 2– Halka açık yüzme havuzu ve duş alanlarında terlik kullanın. 3– Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin. 4– Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın.
Bunun yanında karbonat da mantar tedavisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Yine bir miktar su ısıtılıp içerisine karbonat eklenip ayak su soğuyana kadar içinde bekletilebilir. Daha az sıcak su içerisine karbonat eklenip macun kıvamına gelene kadar karıştırılıp mantarlı bölgeye uygulanabilir.
Eğer tırnak mantarının yanında ayak mantarınızda varsa, duştan veya ayak yıkamadan 3 dakika önce elinize eldiven takarak, çamaşır suyunu pamuk yardımıyla tüm ayaklarınıza sürebilirsiniz. 3 dakika sonra da ayaklarınızı yıkarsınız.
Suda kolay kolay erimeyen vazelin, tırnaklara uygulandığında kalıcılığı oldukça fazladır. Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur. Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
Tırnak mantarı nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevabı verilen bir sorudur. Saraçoğlu aynısefa kürünü tavsiye etmektedir. Ayaklarınızda mantar varsa ayaklarınızı, ellerinizde mantar varsa elleriniz için aynısefa kürünü uygulayabilirsiniz.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Tırnak mantarı ile ilgili hangi doktora başvurulmalıdır ? Yukarıdaki belirtileri olan kişilerin doktora başvurarak tedavi olmalarında fayda vardır. Aile hekimlerinin yanında, tırnak mantarı ile ilgili başvurulması gereken uzman doktorlar cildiyeciler ya da diğer adı ile dermatologlardır.
Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri