Topkapı Sarayı'nda bulunan harem bölümünü bizzat Mimar Sinan inşa etmişti. Bir vakit sonra Saray-ı Atik, hayatını kaybetmiş ya da tahttan indirilerek boğdurulmuş hükümdarların eşleri ve kızları için bir sürgün yeri olarak kullanılmıştı.
Hanedan üyelerinin bile girmek için sıklıkla kontrol edildiği bu özel bölüm Topkapı Sarayı tarihinde birçok entrikaya ev sahipliği yapmıştır. Harem-i Hümayun da denilen Harem dairesi padişahların özel hayatlarının geçtiği tek yerdir.
Harem Dairesi'nde şimdilik Karaağalar Mescidi , Cariyeler Taşlığı, Valide Sultan Taşlığı, Ocaklı Sofa, Şadırvanlı Sofa, Sultam Hamamı, I.Ahmet Has Odası (ı.Ahmet Okuma Odası) , III.Ahmet Has Odası (Yemiş Odası) restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı bölümler.
Padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor. Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet'in emri ile İstanbul'un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış.
İlgili 43 soru bulundu
Talha Uğurluel - Harem'in ana giriş kapısı. Üzerinde Nur Suresinin 27.ayeti yazıyor. "Hane sahiplerinin evlerine izinsiz girmeyin" | Facebook.
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Haremdeki cariyeler Hareme eğitilmek ve sonra da ya padişahla ya da devlet görevlileri ile evlendirilmek için alınırdı. Hareme, Hadımağası dışında hiçbir erkek giremezdi. Yabancılardan ise hiçbir erkek ve kadın hareme alınmazdı.
Cariyelik Saraya Özgü Bir Sistem Değil
Bu cariyeler, ev hizmetinde, mutfak işlerinde görevlendirmek yahut dadılık, sütannelik gibi işlerde istihdam edilmek için alınmış.
Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü. PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL.
Bunun ilk nedeni, tarihe adını yazdıran ünlü kadınların yaşadığı yer olması. Ve Harem'den çıkan kadınların ömürlerinin sonuna kadar 'konuşma yasağı'na uymak zorunda olmaları. İkinci neden de yıllardır Harem'e girilememesi.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.
Bu tüm İslam mezheplerinde caizdir. Hatta bu tür ilişki, evlilik ilişkisinden daha kuvvetlidir. Bunu daha da uzatmak mümkündür, dileyen olursa bunu daha da açabilirim. İslam'da bir kadın birden fazla kocayla evlenemez, erkek kölesiyle de nikahsız ilişki kuramaz.
"Harem hem padişahın evi hem de devlet yönetiminin merkeziydi. Haremin esas misyonu padişahın evi olmasıydı ve bu kurum iki bölümden oluşuyordu. Birincisi padişahın ailesiyle yaşadığı 'Harem' bölümüydü. Diğeri devşirmelerin yaşadığı, eğitim gördüğü 'Enderun' kısmıydı."
Nikah akdi olmaksızın ister cariyesi olsun, ister başkası olsun kişi onunla birlikte olamaz.
Ona göre cariyenin başı açık bir şekilde namaz kılması caizdir.
Normal şartlarda efendinin cariyesine nikâh kıyması mümkün değildir. Çünkü efendisinin mülkiyeti altında olması cihetiyle cariyenin memlûk olması, onun nikâh cihetinden mâlik olmasına engel teşkil eder. Diğer taraftan efendi, cariyesini başka biriyle evlendirmediği sürece onunla istifrâş hakkına sahiptir.
Hadım işlemi sadece Osmanlı'da değil Uzak doğu ve Mısır saraylarında da uygulanıyormuş. Harem'de cinsel organı tamamen kesilmiş olsa bile erkekler kadınlarla gönül ilişkisine girmişler.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor.
Saraydaki cariyeler nasıl seçilirdi adları nasıl konurdu? Cariyeler Kızlar Ağası tarafından hazırlanan özel bir sınavla seçilirdi ve isimleri bu sınav sonrasında Kızlar Ağası tarafından verilirdi. Saraya giren bir genç kız Kızlar Ağası'nın verdiği isimle çağrılırdı.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Doğum yapan Hasekilere “Paşmaklık” adıyla büyük gelir kaynakları bağlanırdı. Osmanlının kudretli Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi Şehzade Mustafa'yı doğuran Mahidevran idi. Fakat Kanuni eşine sadık kalmamış, diğer cariyeler ile de birlikte olmaya devam etmiştir.
Ancak Hürrem için Mahidevran'ın korkunç bir planı vardır. Muhteşem Yüzyıl dizisi yeni bölümünde Hürrem ve Süleyman'ın birlikte geçirdiği gece istemedikleri bir şekilde sonuçlanır. Hürrem bilinmedik bir şekilde zehirlenir ve Kanuni Sultan Süleyman olaya el koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri