Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz.
Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır. Fotoğrafa dikkatli bakacak olursanız aradaki fark çok belirgin görünüyor.
Ama kalın yapraklı lahana tursuluk için iyidir. Turşuluk lahananın da uç düzgün yerinden sarma, kalın tırtıklı yerinden turşu, börek veya kapuska yemeği yapabilirsiniz.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Lahananız 12 süresince taze kalacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz.
Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az olur. Lif açısından zengin olduğu için uzun süre tok tutar.
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde lahanalar güzelce yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Beyaz lahana yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika dinlenmeye bırakın. Ardından sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
Kapuska Yemeği Tarifinin Püf Noktası
Lahana seçerken sarma yapmak için alıyorsanız, bastırınca yumuşak olan lahanaları tercih edin, eğer yemek yapmak için alıyorsanız, sert olan lahanaları da tercih edebilirsiniz.
Kesme tahtanızın üzerine lahanalarınızı alın ve ince ince doğrayın. Ne kadar ince ince doğrarsanız yumuşatmanız o kadar kolay olacaktır unutmayın. Dilerseniz lahanalarınızı rendeleyerek de kullanabilirsiniz. O şekilde de kolaylıkla yumuşatabilirsiniz.
Kapuska yemeği yapımı için; öncelikle 1 kilo (yarım orta boy) beyaz lahanayı temizleyip, bıçak yardımı ile çok ince ve kalın olmayacak şekilde doğrayın.
Beyaz lahana serin havalarda daha kolay yetişen bir bitkidir. Bu yüzden genel olarak sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde hasat edilir. Yaz döneminde yetiştirilebilen türleri de vardır ancak yüksek sıcaklık lahanaların kolay bozulmasına neden olduğu için bu dönemde taze lahana bulmak zordur.
Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek bir sebze. Kansere Karşı Koruyor: Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana; serbest radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı koruyor.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır. Ekmek parçalarını tülbente sarıp kaynar suyun içerisine ekleyerek kokunun mutfağa yayılmasını önleyebilirsiniz.
Beyaz lahanayı yapraklarından ayırın. Bol suda iyice yıkayarak temizleyin.
Sumak Sulu Lahana Sarması (Diyarbakır Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle 1 çay bardağı sumak 4 çay bardağı suda demlenmesi için bekletilir. (Dolmalara 1 kase sumak kullanılır. ) Lahana yapraklarına ayrılır, yıkanır, 5-7 dakika haşlanır. Haşlanan lahanalar süzülürken iç harç hazırlanır.
Yıkanan yapraklar lahanayı alabilecek kadar geniş bir tencerede kaynamakta olan suyun içine batırılır. Lahana haşlama suyuna tuz konur mu? Hayır, haşlama suyuna tuz atılmaz.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Lif içeren ve bu sayede tokluk hissi veren beyaz lahana ile kilo verme süreci hızlanabilir.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri