Sağlıklı ayak tırnakları şeffaf, pembemsi, sağlam, pürüzsüz bir yapıya ve doğal bir parlaklığa sahiptir. Kalınlaşmış tırnakları evde tırnak makasıyla kesmek çok zordur. Kalınlaşmış tırnağı tırnak makası ile kesmek tırnak plağında çatlamalara yol açabilir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Normal olarak tırnağın uzaması; sığır tırnağında ayda 3-13 mm (ortalama olarak 7 mm), koyunda 4 mm, keçide 5 mm dir. Bu uzama genç hayvanlarda yaşlılara göre daha hızlıdır.
Tırnak kesme aletlerinizi temiz tutun: Tırnak kesme makası veya cımbızınızı kullanmadan önce, aletlerinizi sabunlu suyla temizleyin ve kurulayın. Tırnakları düz kesin: Tırnakları düz kesmek, tırnak batması riskini azaltır. Köşelerini kesmekten kaçının ve tırnak uçlarını yuvarlak şekilde kesin.
İlgili 41 soru bulundu
Kesim zamanı
Ortalama bir insanın ayak tırnakları ayda yaklaşık 2 milimetre uzar, bu sebeple 6-8 haftada bir kesim uygun olacaktır. Ama günün büyük bölümünü ayakta geçiriyor, tüm gün ayakkabı giyiyor ya da profesyonel olarak sporla ilgileniyorsanız, onları daha sık kesmek, daha rahat hareket etmenizi sağlayabilir.
Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Bir elin veya ayağın tırnaklarının tamamı kesilmeyip bir kısmı kesilirse, kesilen her bir tırnak için sadaka verilir.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta. Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır.
Beslenme eksiklikleri: Demir, çinko ve B12 vitamini gibi bazı besinlerin eksikliği de yavaş veya bodur ayak tırnağı büyümesine yol açabilir. Yaş: İnsanlar yaşlandıkça ayak tırnakları daha yavaş uzar. Bu, ayaklara giden kan akışındaki azalma ve yeni hücre üretimindeki azalma dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir.
Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir. Tırnakların daha hızlı uzaması için kişi evinde tırnaklarına limon ve yağ karışımı ile bakım yapmalıdır.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratin üretirler ve yeni hücreler ürediği zaman ölü tırnağı dışarı doğru itmeye başlarlar. Bu sebeple aynı saçlarımız gibi tırnaklarımızı keserken acı hissetmeyiz.
Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir.
Söz konusu sol el tırnak olduğu vakit ise, serçe parmaktan başlamak suretiyle başparmağı doğru sırasıyla gider. Ayak tırnağı kesimi açısından ise herhangi bir sıralama bulunmaz. İsteğe bağlı olarak sağ ve sol ayaktan başlamak suretiyle tırnak kesimi yapılabilir.
Tırnak kesmek için öncelikli olarak sağ elden başlanması gerekmektedir. İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir.
E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir. Oje bazı kullanmak: Tırnakların daha güçlü olması ve kırılmaması için oje bazı kullanabilirsiniz.
Uzmanlar yeterli çinko olmadığında, tırnak uzama hızının azaldığını ve tırnakların kırılgan hale gelip çatlamalarına neden olduğunu öne sürüyor. Vücudumuzdaki çinko miktarları önemli ölçüde düşükse, tırnaklarımızı kaybetme riski bile olabilir.
Haftada 1-2 kez gibi. Tırnak kesimleri size özel bir tırnak makası ile yapılmalıdır. Özellikle ayak tırnakları düz kesilmelidir. Özellikle el tırnakların altında biriken kirler her gün fırça yardımıyla temizlenmelidir.
Uzun tırnak seven kişiler hızlı tırnak uzatma yöntemleri ile tırnaklarının daha kısa sürede uzamasını sağlamayı hedefleyebilirler. Tırnaklara düzenli olarak bakım yapılması ve tırnakların doğru bir şekilde törpülenmesi tırnakların daha hızlı uzamasını sağlayan unsurlar arasında sayılabilir.
Tırnakların soğuk su ile teması da tırnakların uzamasını sağlar. Fakat dikkat edilmesi gereken ılık suyun tırnakları yumuşatarak çabuk kırılmasını sağlar. Gün boyu çok su ile temas eden tırnaklar normallere göre daha hızlı uzarlar.
Tırnaklar ve Sağlığınız
Tırnaklar keratin denilen sert bir protein katmanından oluşur. Tırnaklarınız genel sağlığınızın önemli bir göstergesidir. Sağlıklı tırnaklar pürüzsüz ve sert olmalı, herhangi bir ezik veya oluk içermemeli ve renk açısından tutarlı olmalıdır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri