'Belleğe hatırlamaya yardımcı' Uzmanlar, çikolata yemenin "görsel uzamsal hafızayı ve zekayı, çalışma belleğini, tarama ve izlemeyi, soyut akıl yürütmeyi ve minimental durum muayenesini" geliştirdiğini söyledi.
Bitter Çikolatanın Beyne Faydaları
Vücuda enerji veren ve kan akışını hızlandıran bitter çikolata, beyindeki kan akışının da hızlanmasına yardımcı olarak beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Zihnin dah açık kalmasına yardımcı olarak dikkat dağınıklığına engel olur. Tüm bunların yanında algıyı açar..
Bir çalışmada, tek doz Polifenol zengin kakao; sağlıklı, genç erişkinlerde beyine kan akışını arttırdı. Bir Harvard Tıp Okulu çalışması, iki fincan sıcak çikolata içmenin beyne giden kan akışını 2-3 saat arttırdığını buldu. Bu kan akışını arttırma, çalışan bir bellek hızı testindeki puanları % 30 artırdı.
BİTTER ÇİKOLATANIN BEYİN SAĞLIĞINA DİREKT FAYDALARI
Sinir hücrelerini harekete geçirerek beynin işlevselliğini artırır. Sinir, stres ve yorgunluk gibi beyinsel faaliyetleri etkileyen sağlık sorunlarının önüne geçer. Bitter çikolata kan akşını düzenleyerek beyinde tıkanmayı ve anevrizmayı engeller.
Bitter çikolata ve kakao tozu; flavonoidler, kafein ve antioksidanlar gibi beyni güçlendiren bileşikler içerir. Çikolatadaki flavonoidler beynin öğrenme ve hafıza ile ilgi bölümlerinde toplanarak zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda çikolata, ruh halinizi güçlendirir.
İlgili 17 soru bulundu
Bilim insanlarına göre çikolata, zekâ ve beyin gelişimine katkıda bulunuyor ve belleği güçlendiriyor.
Beynin enerji kaynağı olan glikoz yani şeker bu gruptandır. Yağlardan özellikle balık yağlarından omega 3, bitkisel yağlarda bulunan omega 6 hayati önem taşır.
Yanlış alışkanlıklar. Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Diğer hücreler nişasta ve proteini glikoza dönüştürebilirler, fakat sinir hücreleri bunu yapamazlar. Glikoz olmadan, beyin çalışamaz. Beyin toplam vücut ağırlığının %2'sini oluşturmasına rağmen, çok şaşırtıcı bir şekilde, vücudun bütün enerjisinin %20-%30'unu tüketebilir.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
Özellikle salam, sosis, ısıl işlem görmüş sucuklar ve benzeri yiyecekler, sinir sisteminin yapılandırılmasında olumsuz rol oynarlar. Sinir sistemini tahrip ederek beyin nöronlarına zarar verebilirler. Aşırı tuz tüketiminin ödem artırdığını ve tansiyonu yükselttiğini birçok insan biliyor.
Çikolata, insanın zevk almasını sağlayacak psikoaktif bileşenlere sahiptir. En önemlisi, feniletilamin bakımından zengin, ruh halimizi ve eksikliğini düzenlemede rol oynayabilen bir nöromodülatördür ve depresyona katkıda bulunur.
Beynin kendisini temizlemesinin en doğal yolu uykudur. Uykuyu öncelik haline getirin. Wylde, "Beynimiz temizlik işleminin çoğunu uyku sırasında yapıyor. Uyku sırasında beyin hücreleri arasındaki boşluklar genişler ve biriken atıklar temizlenebilir.
Antioksidanlar, özellikle flavonoidler ve E vitamini, beyin sağlığı söz konusu olduğunda özellikle yararlı görünmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler: Lahana, ıspanak, yaka ve brokoli gibi yapraklı yeşillikler, K vitamini, lutein, folat ve beta karoten gibi beyin açısından sağlıklı besinler bakımından zengindir.
Vücuttaki kanın yaklaşık yüzde 20'si beyni beslemek için kullanılır. İnsan beyninin yegane enerji kaynakları oksijen ve şekerdir ve bu iki öğe dışında enerji kaynağı yoktur.
Sinir hücrelerinin gelişiminde mutlaka ihtiyaç duyulan Omega 3'ü bol miktarda içeren balık, fındık, ceviz gibi yiyecekler; hafızanın kuvvetlenmesinde rol oynayan kolin deposu yumurta; antioksidanlardan zengin çilek ve benzeri koyu kırmızı meyveler; bol protein ve vitamin bulunan süt ve iyi bir demir ve B12 kaynağı olan ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri