Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
İnsanın yaşamını olumsuz etkileyen bacak ağrısının altında yatan pek çok sebep olabilmektedir. Bacak ağrısı sorununda gidilmesi gereken sağlık personeli Ortopedi doktorudur.
Bacak ağrısı, çoğunlukla uzun süreli ayakta kalma gibi aşırı kullanma ve yıpranma ile eklemler, kemikler, kaslar, bağlar, tendonlar, sinirler veya diğer yumuşak dokulardaki yaralanmaların sonucu olarak ayak bileği ve bel arasındaki bölgede hissedilen ağrı ve sızı hissetme durumudur.
Ayak ağrısı hangi hastalıkların belirtisidir? Ayakta oluşan ağrılar periferik arter hastalığı, artrit, diyabet ve damar hastalıklarının belirtisi olabilir. Kalp ya da şeker hastalıkları da ayaklarda şişmeye ve dolayısı ile ağrıya neden olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bilhassa, sık tekrarlayan, şiddetini giderek artıran, ayaklarda güç kaybı, şişme, morarma ve ısı artışıyla birlikte olan ayak ağrılarını ciddiye almanızı öneririm. Vücudun neresinden gelirse gelsin, şiddeti, tipi, derecesi ne olursa olsun her türlü ağrı size bir sağlık sorununuz olduğunu anlatmaya çalışır.
Kalp hastalığı durumunda bacak ve ayak bölgesinde de ödem oluşabilir. Ödem genellikle ağrılı şişlikler ile fark edilir. Bunun nedeni; kalbin artık yeterince kan pompalamaya devam edemez durumda olması, yetersizlik oluşması demektir. Bunlar dokudaki anormal sıvı birikintileridir ve mutlaka hekime başvurmak gerekir.
Kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlarda var olan bir takım sorunlar ağrıya yol açabilir. Tüm bunların haricinde bacak ağrısı, bel fıtığı, diyabet, huzursuz bacak sendromu ve damar sertliği gibi sağlık problemlerinin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
POTASYUM VE SODYUM EKSİKLİĞİ
Ayrıca kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kramplar ortaya çıkar. Potasyum eksikliği yetersiz beslenme, yoğun egzersiz, terleme, az su tüketimi ve idrar söktürücü ilaçlar nedeniyle görülebilir.
Bacak ağrısı yaşandığı zaman genel olarak travmatoloji ve ortopedi bölümlerine gidilir. Bu durum hem bacak ağrısı hem de diz ağrısı için geçerlidir. Yaşanabilecek olası sağlık sorunu nedenine bağlı olarak, ortopedi ve travmatoloji bölümleri karşılıklı yönlendirme gerçekleştirebilir.
- Koşu, basketbol, voleybol, futbol, uzun zıplama gibi sporlarda, baldır kaslarının ani kasılması ve esnemesi şiddetli baldır ağrısına neden olur. - Romatizma, damar rahatsızlıkları, kas gerilemesi, soğuk algınlığı, MS hastalığı, kan dolaşımı gibi rahatsızlıklar da baldır ağrısına neden olur.
DİZ VE BACAK AĞRILARI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Dizde belirgin ödem, ciltte kızarıklık, ısı artışı ve hassasiyet, aşırı ağrı ve ateş durumlarında uzman bir doktora başvurmanız gereklidir.
Bacak ağrılarına ilişkin; kalp damar cerrahı, nöroloji uzmanı, genel dahiliye uzmanı ya da ortopedi uzmanı bilgi sahibidir. Bu doktorlardan randevu alabilir ve görünebilirsiniz.
Kadın hastalıkları ve doğum branşında, özellikle bel ağrıları olmak üzere bel ve bacağa vuran ağrılara sık rastlanmaktadır. Geçici nedenli ya da akut durumlarda en sık enfeksiyonlarla karşılaşılmaktadır.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir. Şiddeti hale gelen ağrıların araştırılması adına kan değerlerinizin kontrolünü sağlamalısınız.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur . Spastisite nedeniyle bacaklarda ağrı,kramp sık görülür. MS hastalarında spastisite nedeniyle aşağı bel ağrısı sendromu genel popülasyona göre daha sıktır.
Ayak bileğinden başlayarak diz eklemine kadar ulaşan kaval kemiği üzerindeki ağrılar, kaval kemiği ağrısı olarak adlandırılır. Bu ağrılar çoğunlukla hareketsiz yaşam, koşu, sporcuların yaptığı yoğun idmanlar, zıplamalı sporlar gibi kaval kemiği üzerinde yük veya darbe oluşturan herhangi bir nedenden kaynaklanır.
Yorgunluktan dolayı meydana gelen ayak ağrılarını gidermek için ayaklar tuzlu suda bekletilebilir. Ayrıca çeşitli egzersiz ve sporlar da yapılarak ayak dinlendirilir. Bu şekilde ayak sağlığına dikkat edilmelidir.
Uylukta, baldırda ya da bacakta başlangıçta yürümekle ortaya çıkan kramp şeklinde ağrı
Bacak damar tıkanıklığı belirtileri
Darlık ne kadar ciddi ise ağrı o kadar kısa mesafede hissedilir. Hastalığın ileri safhalarında ise dinlenme halinde ağrı olmaya başlar. Bunun haricinde bacaklarda soğuma ve solukluk hastaların en sık belirttiği şikayetlerdendir. Üşüme ve kat kat çorap giyme sık görülür.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri