Ayak büyük parmağı ile ön taraf arasında 1cm kadar boşluk olmalıdır. Ayakkabı arkasından çekecek girebilmelidir. Topuksuz ya da yüksek topuklu ayakkabılar ayak ağrısı yapacağı için seçilmemelidir. Topuk; yetişkinler için 2,5-3 cm ve geniş tabanlı modelde olmalıdır.
Ayakkabıya ayak girdikten sonra ayakkabının topuk bölgesinde oluşan boşluktan da ayakkabının büyük olduğu anlaşılabilmektedir. Ayak topuğu ile ayakkabının topuğu arasına işaret parmağı sokulduğunda parmak rahatlıkla ayakkabıya giriyorsa ayakkabının büyük olduğu anlaşılmaktadır.
Ayakkabı içinde parmakların uç kısmı ile ayakkabı ön kısmı arasında 12 mm'lik boşluk olmalıdır. Parmakların üst kısmı ayakkabıya sürtünmemesi için burada boşluk olmalı aksi takdirde parmak üstlerinde ve tarak kemikleri başlarının altında nasırlar oluşur.
Ayakkabı Giydikçe Açılır mı? Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler.
İlgili 32 soru bulundu
Ayakkabınızın parmaklarınızı fazla sıkması form bozukluklarına, nasır oluşumuna vb. problemlere yol açabilir. Bu yüzden ayakla ayakkabı arasında 1 cm kadar boşluk olması gerekir. Aynı zamanda topuk yüksekliğine de dikkat edilmelidir.
Ayakkabılarınızı ağzını sıkıca kapattığınız su dolu torbalarla doldurun. Ayakkabılarınızı, su dolu torbalar tamamen donana dek buzlukta bekletin. Kısa bir süre çözülmeleri için bekleyin ve sonra buz torbalarını alın. Ayakkabınızın yapıldığı malzemenin, öncekine kıyasla biraz daha esnemiş olduğunu göreceksiniz.
-Ayakkabının orta kısmıyla parmak arasındaki bölüm bükülebilmeli, orta kısım bükülmemelidir. -Ayağın ön kısmındaki genişlik ayağa tam uymalıdır. -Parmaklar yürürken öne kaydığı için ön tarafta bir parmak boşluk olmalıdır. Aksi takdirde yürürken parmaklar öne kayar ve sıkıntı oluşur.
Özellikle ayak başparmağı, ayakkabının önüne değmemelidir. En uzun ayak parmağıyla ayakkabı ucu arasında 1 santimetre mesafe olmalıdır. Parmaklar, ayakkabı içinde rahatça hareket ettirilmelidir.
Ayakkabıda topuğunuz en az parmaklarınız kadar rahat olmalıdır. Ayakkabının ucuyla en uzun parmağınız arasında 1cm boşluk olmalıdır. Ayakkabının içinde parmaklarınızı rahatça hareket ettirebilmelisiniz.
Uzun parmak, bazı kişilerde ayak baş parmağı, bazı kişilerde ise baş parmağın yanındaki parmak olur. Ayakkabı bu ölçülerden yarım santim daha uzun olmalıdır. Spor ayakkabılardaysa uzun ayak parmağıyla ayakkabının burnu arasında en az bir santim kadar boşluk olmalıdır.
Özellikle de kadınlar belki de hiç giyemeyeceği ayakkabılar satın almaktan vazgeçmiyor. Halbuki dar ayakkabılar, ayakları nasır, bunyon ve düzeltilmesi için ameliyat gerektirebilecek diğer deformiteler için risk altına sokar. Bunyon, ayak başparmağının tabanındaki eklem çevresindeki kemik veya dokunun genişlemesidir.
Ayakkabı küçültme pedi, adından da anlaşılacağı üzere büyük gelen ayakkabıların yaklaşık 1 numara küçültülmesi için kullanılan bir üründür. Söz konusu ürün, ayakkabı tabanlarının içerisine yerleştirilerek kullanılır. Yarım numara farklılık görülen durumlarda tercih edilir. Pratik kullanıma sahiptir.
Bağcıkların ayak bileği hareketini fazla engellemeden, mümkün olduğunca yukarıda bağlanması arzu edilir. En uygun ayakkabı ayağı sıkmadan, sıkı biçimde ayağa oturanıdır. Ancak ayak parmaklarınıza da yeterince hareket olanağı sağlamalıdır. Birinci ayak parmağı ile ayakkabı ucu arasında 1 cm'lik boşluk olmalıdır.
Ayakkabı ne bol ne de dar olmalıdır. Ayak bileğinizin rahat etmesine, parmaklarınızın içeride kolay hareket edebilmesine özen göstermelisiniz. Parmaklarınızın rahat hareket edebilmesi için ayakkabınızın burun kısmı geniş olmalıdır.
Bu yazıda, büyük gelen ayakkabıları küçültmek için farklı yöntemler hakkında bilgi vereceğim. Büyük gelen ayakkabılara uygun bir ayak tabanlığı koyarak kolayca küçültebilirsiniz. Birçok yerde bulabileceğiniz ayak tabanlığı hem ortopedik anlamda hem de ayakkabıyı küçültmek açısından oldukça işlevseldir.
İlk olarak ayakkabı ayağı sıkmamalı ancak aynı zamanda ayağı tam olarak kavramalıdır. Ayakkabı giyildiğinde, ayak ve ayakkabı arasında en az bir parmak boşluğu olmalıdır. Ayrıca, ayak parmakları ayakkabı içinde rahatça hareket edebilmelidir.
Peki, ayakkabı ayağımıza neden vurur? Yeni üretilen, kalıptan yeni çıkmış ayakkabılar daha hiç giyilmediği için kişilerin ayaklarına alışma süresi boyunca ayağa vurabilir. Sert materyalden üretilen ayakkabılar deri üzerinde sürtündükçe ayağın o bölgesinde tahriş ve su toplama meydana getirir.
Ayakkabınızı Isıtmayı Deneyin
Su torbalarını ayakkabılarınızın içerisine yerleştirin ve ayakkabılarınızı başka bir poşete koyarak buzdolabınıza kaldırın. Ayakkabınızı 4-5 saat buzdolabında beklettikten sonra çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin. Ayakkabınızı denediğinizde artık ayağınıza uygun olduğunu göreceksiniz.
En sağlıklı ayakkabı modelleri üst kısmı yumuşak ve nefes alabilen malzemeden yapılmış ve tahrişi azaltarak ayakların daha rahat olmasını sağlayabilen ayakkabılardır. Ayakkabının üst kısmında ayağı ve ayak bileğini rahat bir şekilde sabit ve dengede tutmayı sağlayacak bağcıklar veya kayışlar bulunabilir.
Önce kalın bir çorap giyin daha sonra ayağınızı sıkan ayakkabılarınızı. Fön makinesiyle ayağınızı sıkan bölgeleri ısıtmaya başlayın. Çorabınız soğuyana kadar etrafta yürüyün, eğer gerekirse bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Bu şekilde ayakkabılarınız esneyecek bir daha ayaklarınızı rahatsız etmeyecektir.
Hindistan cevizi yağı, badem yağı, vizon yağı veya vazelin kullanarak yapılan yumuşatma işlemleri başarılı sonuçlar vermektedir. Beyaz sabun ile ıslatılan sert deri ayakkabılar kuruduktan sonra silindiğinde yine yumuşuma etkisi göstermektedir.
Vazelin sürüldükten sonra ayakkabının içerisien bolca bez sıkıştırılır. Ayakkabı istenen genişliğe gelene kadar uygulama tekrar edilir. İkinci olarak ise ayağınıza vazelin sürerek ayakkabıyı giymeniz. Dilerseniz bu yöntem sırasında ayağınıza ince bir çorap giyebilirsiniz.
kalın havlu çorapları giydikten sonra ayakkabıyı giyiyoruz (bu aşamada ayaklar ağlayacak) sonra orta sıcaklığa ayarladığımız fön makinesini çok fazla yaklaştırmadan ve sıkan yerlere yoğunlaşarak ayakkabıya 30-40 saniye kadar tutuyoruz. bu esnada ayaklarınızı hareket ettirerek deriyi esnetmeye yardımcı olmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri