"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Ilık ve Tuzlu Suda Dinlendirme: Özellikle uzun sürelerde ayakta kalan kişiler akşamları eve döndüğünde ayaklarını ılık suda on dakika boyunca bekletebilir. Şiddetli ağrılarda ise suya tuz ilave edilebilir. Bu ayakların ağrılarını azalttığı gibi şişkinliği de alır. Ödem riskini azaltır.
Suyun içerisine 1 çorba kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karbonat eklemenizi öneririz. Ayaklarınızı suyun içerisinde tutmanız gereken süre yarım saat ve 25 dakika arasında değişebilir. Su ılındığında ayaklarınızı sudan çekip tekrar sıcak su ilave etmeniz gerekiyor.
Yapılması basit ve uygulanması çok kolay. Yakmayacak derecedeki sıcak suyun içerisinde ayaklarımızı 20-40 dk kadar tutmak gerekiyor. Bu suyun soğumaması için devamlı sıcak su ile takviye yapılması lazım. Sıcak suyun içinde ayaklarımızı bekletirken biraz da terlememiz gerekiyor.
Ayaklar İçin Su ve Karbonat
Yoğun bir günün akşamında evine döndüğünde ayaklarını rahatlatıcı bir banyo ile rahatlatmak hiç de uğraştırıcı değil. Tek yapman gereken geniş bir kovanın içerisine sıcak su doldurmak ve suya 3 ya da 4 yemek kaşığı karbonat ilave etmek.
İlgili 37 soru bulundu
Bir bardak deniz tuzu ve karbonatı su dolu bir leğenin içerisinde iyice eritin. Suyun ayağınızı sokabileceğiniz sıcaklıkta olmasına özen gösterin. Karbonat ve deniz tuzunu suda erittikten sonra ayaklarınızı bu suyun içerisinde 45 dk bekletin. Her gün bu karışım ile ayak detoksu yapabilirsiniz.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Ancak haftada 3 defa yapacağınız bu uygulama sayesinde dolaşım sistemini hareketlendirerek hastalıklara önlenebilir. Bunda da en etkili yöntem antibakteriyel bakımından zengin olan tuz ve sirkedir. Soğuk suyla yapacağınız bu arışımla vücuttaki kir kana karışmadan ayak tabanından atılır.
Sirkedeki asit, ayakların nemlenmesine yardımcı olur. Sirkeli ayak banyosu, ayaklarınızın daha rahat ve esnek olmasına yardımcı olur. Mantar enfeksiyonlarını azaltır. Ayaklardaki ağrıyı azaltır.
Ayrıca ayak ağrısına ne iyi gelir diye merak edenler doğru çözümler de üretebilirler. Yorgunluktan dolayı meydana gelen ayak ağrılarını gidermek için ayaklar tuzlu suda bekletilebilir. Ayrıca çeşitli egzersiz ve sporlar da yapılarak ayak dinlendirilir. Bu şekilde ayak sağlığına dikkat edilmelidir.
1 GRAM TUZ 200 ML SIVI BİRİKMESİNE NEDEN OLUR
Her iki bacakta oluşan ödem uzun süre ayakta kalmaya bağlı olabilir. Bunda fazla tuz tüketimi çok önemli, fazladan alınan 1 gr tuz vücutta 200 ml sıvı birikmesine yol açabilir.
Ayak banyosu
Yorgun ayakları rahatlatmanın en iyi ve basit yollarından biri ayak banyosudur. Ayaklarınızı 5 ila 10 dakika boyunca ılık su dolu bir kapta dinlendirin. Sakinleştirici bir etki için suya tuz ekleyebilirsiniz.
Tuzlu su hipertonik bir çözelti olduğu için çoğunlukla iltihaplanmayı gidermek için kullanılır.
Tuzlu su aynı zamanda antioksidan açısından zengindir ve potasyum, demir gibi mineralleri de içerir. Bu sayede ciltteki yaraları, sivilceleri, iltihapları ve kızarıkları iyileştirir. Ayrıca kurdeşen, egzama ve sedef gibi rahatsızlıkların tedavisinde de destek olur.
Ayak Tuzu Kullanımı
İki ayağın topuklarına gelecek miktarda su, ayağınızı yakmayacak şekilde ısıtılır. 2. Isıtılan suyun içine paketteki tuzun yarısı boşaltılır. 3. Önce ayaklar yıkanır. Sonra hazırlanan suyun içinde ayaklar sokularak su soğuyuncaya kadar beklenir.
Ayak banyosu suyunuza karbonat, limon suyu ya da sirke koyabilirsiniz. Suyun içine bir tane aspirin de atabilirsiniz. Aspirinli suda beklettikten sonra masaj yapacağınız ayağınız ağrılardan arınacaktır. Ayaklarınız dinlenip yumuşadıktan sonra sudan çıkarın ve ayak havlunuzla ayağınızı tamamen kurulayın.
Karbonat gün içinde kir, koku ve bakterilerin hapsolduğu ayakların bakımını sağlarken aynı zaman da ölü derileri atarak kolay yoldan pedikür yapmanıza yardımcı olur.
Ayak banyoları; ayak ve tırnak sağlığını korumak, tırnağın dayanıklılığını artırmak ve ayak hastalıklarını tedavi etmek amacı ile hayvanların yürütülerek içinden geçirildikleri veya bir süre içinde tutuldukları, içi ilaçlı su dolu havuzlardır.
Limonun ayak altına sürülmesi sanıldığı gibi ayaklarla ilgili bir probleme değil, gribal enfeksiyonlara ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Limonu ikiye bölerek kaya tuzu veya deniz tuzu üstüne sürülerek ayakların özellikle topuk bölgesine sürülmesi grip gibi hastalıklara iyi geldiği deneyimlenmiştir.
Kan dolaşımını hızlandırır, böbrekleri güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir, rahat uyumayı sağlar. Ayaktaki gözenekleri açmak, iltihap önleyici ve sıkılaştırıcı özelliğe sahip bu sıcak suyu her gün uygulamıyoruz. Haftada iki sefer olabilir.
Buzlu su ya da buz küpleri ayak altı yanması hissini de azaltacaktır. Buzun ve soğuğun etkisiyle ayaklarda yanma hissi kısa zamanda giderilebilir ve böylelikle gece ayak yanmasına ne iyi gelir sorusuna da cevap olacaktır.
Ayak ve bacak yorgunluğu için bir diğer yöntem, aromatik yağlarla masaj uygulamaktır. Düzenli egzersiz, ayak ve bacak kaslarını güçlendirir ve hem ağrıların azalmasına, hem de kan dolaşımınızın düzenlenmesine yardımcı olur. Diğer bir yöntem de ayak banyosudur.
Buzla bacağınıza günde 3-4 defa masaj yaparsanız ağrılar dinebilir. Özellikle kantaron yağıyla bacaklara masaj yapmak ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Masajdan sonra havlu bez ve streç filmle bacaklarınızı sarın ve dinlenmesine izin verin. Yağlı masaj da bacak ağrılarına iyi gelen yöntemlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri