En Verimli Koyun Irkı Hangisidir? Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Türkiye'de yetişen birçok yerli koyun ırkı bulunuyor. Çok fazla yetiştirilen yerli koyun türleri arasında şunlar yer alır: Dağlıç koyunu.
En lezzetli koyun eti hangisidir? Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor.
Türkiye'nin yerli ırkları arasında en çok süt veren cins, İvesi olarak kaydediliyor. Sarıbaş adı da verilen koyunların yanında sakız koyunu da verimli kabul ediliyor. Lacaune ise dünyada en çok tercih edilen koyun ırkı olarak biliniyor.
Genel olarak kasaplık kuzu üretiminde baba soyu olarak uygundurlar. Ramlıç (Çifteler), Dağlıç'ın yüksek yaşama gücü ile Rambouillet ırkının et ve yapağı verim özelliklerini birleştiren bir koyun tipidir. Ramlıç koyunu % 65–70 Rambouillet + %30-35 Dağlıç genotipi taşımaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi.
Küçükbaş hayvan ve kuzu eti olarak baktığımız zaman da, Balıkesir'in Gönen ilçesindeki Kıvırcık ırkına mensup kuzuların eti dünyaca ünlüdür. Manyas ilçesinin kuzuları da yine meşhurdur.
Süt verimi 550 lt. Anaç başına kuzu verimi 1.6 ad. Ergin canlı ağırlık; erkek 80-100 kg, dişi 70-80 kg.
Süt koyunu ırkları arasında sıralanan sakız koyunlarının günlük süt verimi 2-3 kilogram arasında değişiyor. Laktasyon başına 120 ile 272 kilogram süt üretebiliyor.
İVESİ KOYUNU
Yağlı kuyruklu koyunlardır. Erkekler boynuzlu, dişiler boynuzsuzdur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 44-48 kg. süt verimi 90-155 Litre, kirli yapağı verimi 2-3 kg.dır.
Keçi eti ile koyun eti arasındaki fark çok belirgindir. Koyun etinde deri altında örtü halinde bir yağ tabakası bulunur. Keçi etinde ise yağ miktarı çok daha azdır. Bu nedenle uzmanlar keçi etini çok daha sağlıklı bulmaktadır.
Ülkemizde, kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos tipi koyunlar yetişiyor. Bunların içinde eti en lezzetli ve makbul olanı, kıvırcık. Beyaz dağlıç etinin lezzeti kıvırcıktan sonra ikinci sırayı alıyor.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
"Romanov ırkı koyunların en bariz özelliği ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda her doğumdaki yavru sayısının artış göstermesi ve bir doğumda 6'ya varan yavru elde edilebilmesidir.
İskoçya'da Perşembe günü Lanark'ta yapılan satışta embriyodan üretilmiş bir kuzu olduğu ifade edilen Double Diamond isimli Texel kuzusu 368 bin sterline (Yaklaşık 3 milyon 603 bin TL) satıldı. Açık artırmanın 10 bin 500 sterlinden (Yaklaşık 103 bin TL) başladığı ve fiyatın hızlı bir şekilde yükseldiği ifade edildi.
KARAGÜL (KARAKUL) KOYUNU
Anavatanı orta Asya'daki güney Türkistan bölgesidir.
Koyunlar, yılda 1,5 ile 2,3 arasındaki kuzulama oranıyla ortalama her yıl 2 yavru doğurabilirler. Doğumda ortalama ağırlık 8,0 ile 8,5 lbdir (3,6 ile 3,9 kg). 45 günlükken ortalama ağırlıkları 32,5 ile 35,0 lbdir (14,7 ile 15,9 kg).
Burada önemli olan nokta koyunlar 2 yılda 3 kez doğum yapabilir. Yani bunu yıla vurduğumuzda 100 koyun yılda ortalama 150 doğum yapar, %50 ikizlik durumu ile bakıldığında 225 kuzu olarak hesaplayabiliriz.
Frikya adı verilen Batı Anadolu bölgesine yerleşen koyunlar, kaliteli yünleriyle ile nam salıyor. Yünlü kumaşlarıyla meşhur olan şehirlerde yoğun rağbet gören merinos koyunları, Yunanistan'dan İtalya'ya, İspanya'ya kadar dünyanın birçok farklı ülkesine götürülüyor.
Doğu Friz koyunlarının süt verimleri sağlanan koşullara bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 550-600 kg dır. Rekortmen hayvanlarda ise süt verimi 1200-1400 kg'a ulaşabilmektedir.
Laktasyon sut verimi 120-150kg'dır.
Kangal koyununda laktasyon süresi 140 ila 150 gün civarında olmaktadır. Damızlık bir kangal koyunun bir laktasyonda vereceği süt 55 lt. ortalamasında olmaktadır. İyi mera olursa artışlar görülebilir. Yapağı rengi kirli beyazdır.
Kuzunun sırtındaki arka bölüm, pirzolalığın devamıdır ve bu bölümde kaburga kemikleri olmadığı için fileto buradan çıkarılır. Bu bölümdeki etle kızartmalar ve rostolar yapılır. Fileto pirzoladan sonra kuzunun en değerli ve en lezzetli bölümüdür. Kuzunun sırtında pirzola ile but arasında kalan pirzolanın arka bölümüdür.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
Dağlıç, Türkiye'de, Anadolu'nun batı bölgelerinde bulunan bir koyun türüdür. Hem et hem de süt ürünleri imalatı için kullanılan koyun, aslında halı yününe sahip bir türdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri