Bu basit uygulama vücudunuzun daha iyi oksijen almasını sağlayacak ve böylece kaslarınız, kemikleriniz ve organlarınız ihtiyacı olan besinleri alabilecektir. Aynı zamanda bu yöntemle, her an havada var olan mikrop ve bakterilere karşı vücudunuzu savunmuş olursunuz.
Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Başka atletlerin de müsabaka sonrasında vücutlarını toparlamak için buz banyosu yaptığı biliniyor. Onların başarısı bu yöntemin işe yaradığının kanıtı olarak gösteriliyor. Buz banyosunun vücut ısısını düşürerek kas dokusunda iltihap ve yangıyı azalttığına inanılıyor.
Gün içinde yaklaşık 15 dakika kadar soğuk uygulama yaptığınız ayaklarınız, daha az ağrıyacak hatta düzenli şekilde uygulandığında ağrı ortadan kalkacaktır. Masaj için imkanınız yoksa gün içinde soğuk su ile birkaç defa yıkamanızı tavsiye ederiz.
İlgili 23 soru bulundu
Ayak Burkulması ve Şişlik
Bunun için şişliğin görüldüğü yere doğrudan temas etmeyecek şekilde soğuk su dolu torba ya da buz aküsü konulması, şişliğin gözle görülür şekilde geçmesine yardımcı olacaktır.
Bir buz banyosu için önerilen, 11-15 derece arasındaki su sıcaklığında 11-15 dakika arasında kalmak; yani su, vücudunuzu serinletecek kadar soğuk ancak donma noktasında olmamalı. Buz tedavisi teorisine göre buz banyosu, yapılan egzersizlerin neden olduğu ödemi engelleyerek ağrıları azaltıyor.
Soğuk suyun etkisiyle bölgedeki kan damarları daralır, ancak daha sonra kan akışı hızlanır. Bu, kaslara daha fazla oksijen ve besin maddesi sağlar ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca, soğuk su uygulamasıyla birlikte kan dolaşımının artması, vücudumuzdaki atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Bir inceleme buz banyosu yapmanın en iyi yolunun 11-15 derece suda 11-15 dakika durmak olduğunu söylüyor. Bu teoriye göre buzlu su, egzersizin neden olduğu inflamasyonu tıpkı ibuprofen gibi engelleyerek ağrıları azaltır.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Sıcak suyun en önemli faydalarından biri de vücuttaki kan akışını hızlandırarak ağrıları azaltması. Sıcak su özellikle eklem ağrılarına çok iyi geliyor. Soğuk su, kalp krizine karşı koruyor. Özellikle sıcak yaz aylarında soğuk su içmek vücudu rahatlatıyor, sıcak çarpmasına da iyi geliyor.
Yapılması basit ve uygulanması çok kolay. Yakmayacak derecedeki sıcak suyun içerisinde ayaklarımızı 20-40 dk kadar tutmak gerekiyor. Bu suyun soğumaması için devamlı sıcak su ile takviye yapılması lazım. Sıcak suyun içinde ayaklarımızı bekletirken biraz da terlememiz gerekiyor.
Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca, soğuk suyun anti-inflamatuar etkisi de vardır. -Mental sağlığı iyileştirir. Soğuk duş almak, depresyon ve kaygı belirtilerini hafifletebilir.
Soğuğa Maruz Kalmak Kan Şekerini Regüle Eder
Fare deneylerinde soğuğa maruz kalan bireylerde uzak dokularda glukoz alımı artar. Bu durum farelerde insülin direncini engellemiştir. Soğuğa maruz kalma vücudun insüline verdiği yanıtı değiştirir ve glikozun kandan daha hızlı arınmasını sağlar.
Yoğun ve tempolu günlerde yorgunluk için duş almak iyi gelir. Haftada en az iki kere duş almak ve bu rutini yaz aylarında günlük ya da gün aşırı şeklinde gerçekleştirmek cilt ve beden sağlığı için olumlu etki yaratır. Duş alırken yaygın olarak sıcak su tercih edilir.
Soğuk suda yüzme, östrojen ve testosteron üretimini artırarak doğurganlığa ve libidoya bir avantaj sağlar.
Spor yaralanmaları: Buz kompres, burkulma, çekişme ve kas spazmlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Yaralanma bölgesine uygulandığında, kan damarları daralır ve şişlik ve ağrı azalır.
Soğuk suyla temas kahverengi yağ hücrelerinin üretilmesini sağlar. Bu hücreler glikoz yakarak, daha fazla ısı enerjisi üretmeye çalışırlar. Daha fazla kahverengi yağ hücresi daha fazla enerjinin yakılmasına, böylece de daha hızlı kilo kaybına neden olur.
Buzu Yüze Sürmek Cildi Anında Canlandırır!
Soğuğun gençleştirici ve suyun canlandırıcı özelliğinin bir araya geldiği yüze buz uygulaması ile cildinizi kısa sürede yenileyebilirsiniz. Yorgun ya da uykulu olduğunuz zamanlarda cildinizin daha canlı ve aydınlık görünmesi için yüzünüze buz uygulayabilirsiniz.
Cildi Rahatlatır
Arkadaşlarının seni uykusuz veya hasta sanmasını önlemek için makyajla cilt kamuflajı yapmana da gerek yok. Sabahları cilde soğuk kompres uygulamak, cildini hem rahatlatır hem de görünümünü canlandırır. Soğuk etkisiyle cilt hafif renklenir. Buz uygulaması ciltteki kızarık görünümlerini de hafifletir.
İnsan bedeni soğuk suda rahat olabilir. Ancak soğuk su kan dolaşımını artırır. Bu durum organlara daha fazla oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur. Soğuk duş, vücut sıcaklığından daha düşük olduğu için canlandırıcı özelliğe sahiptir.
Bu şişliği azaltmak için yaralı olan ayak bileğinin üstüme basmamak, buz kompres uygulamak ve ayağı yukarda tutmak önemlidir. Ağrı şiddetli ve uzun süreler devam ediyorsa uzman doktora görünmek gerekir.
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri