Cevap:Çok çalışacarak milletime önemli hizmetler vereceğim büyük milletim için elimden geleni yapacağım demiş. Bu cümle belki de onu kurtarmış ve bu seviyeye gelmesine mani olmuş.
Nobel Kimya Ödülü alması
Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmalarından dolayı Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.
→Aziz Sancarın en en büyük ideali "Çok çalışacak milletine önemli hizmetler vereceğim büyük milletim için elimden geleni yapacağım demiş." dir.
Aziz Sancar, (D. 8 Eylül 1946, Savur), Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Aziz Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA 1 l ar ı nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Odülü1 nü kazandı.
İlgili 35 soru bulundu
Cevap:Aziz Sancar, büyük hücre, DNA onarımı gibi alanlarda çalışmalar yapmıştır. Bu alandaki çalışmalarıyla Nobel ödülü de kazanmıştır. Bilim dalında Nobel ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçmiştir. Öncü bir şahsiyet olmayı başararak gençlere de örnek olan bir öğretmen olmuştur.
Yılmama, özgüven ve en karanlık günde bile tünelin ucundaki ışığı görebilme Sancar'ı başarıya götüren örnek alınacak karakter özelliklerinden bazıları. DNA'daki harflerden birinin veya bir kaçının yer değiştirmesi ya da aradaki bağların kopması yazılımın tüm anlamını değiştirir.
TÜBİTAK bursuyla gittiği ABD'de birkaç yıl biyokimya eğitimi aldı, fakat bazı sosyal uyum sorunları nedeniyle yurda döndü ve memleketi olan Savur'da bir süre hekimlik yaptı. Ancak gönlü hâlâ bilimsel çalışmalardaydı. TÜBİTAK bursu ile önce Johns Hopkins Üniversitesi, ardından Dallas Teksas Üniversitesi'ne gitti.
Aziz Sancar, "Başarılı bir bilim insanında üç temel özelliğin bulunması gerektiğine inanıyorum. Bilgiye dayalı yaratıcılık, sıkı çalışmak ve başarısızlık karşısında direnmek. Bilim insanı bilgiden ve ilimden başka biat edecek yer tanımaz" dedi.
Aziz Sancar'ın Nobel Kimya ödülüne layık görülen 'DNA onarımı' buluşu, tıp dünyasında büyük heyecan yarattı. Onkolog Taner Demirer, buluş sayesinde bazı kanser türlerinin tamamen önlenebilmesinin, kemoterapinin de ortadan kalkmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Aziz Sancar'ın ülkemize ve dünyaya en önemli katkısı, hücreleri hasar görmüş olan DNA'ların onarıldığını bulması ve bu sayede Nobel Ödülü'nü almasıdır.Az önce de açıkladığımız gibi Nobel Ödülü'nü alan 3 Türk bilim insanından biri olarak hem biz ülkemizi,hemde kendini çok mutlu etmiştir.
Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, Mardin Savur doğumlu olan ve çalışmalarını ABD'de sürdüren Sancar'ın verdiği bir röportajda, "En büyük aşkım spordu. Kaleciydim ben. Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım. Turgay Şeren resimleri vardı bende hep.
NOBEL'İN SIRRI CEVİZLİ SUCUK!
Aziz Sancar'ın Türk yemeklerine özellikle Mardin mutfağına aşık birisi olduğunu söyleyen Gani Sancar “Özellikle Mardin'in cevizli sucuğunu çok sever. Biz de buradan ara ara ABD'ye cevizli sucuk göndeririz. Kendisi çok sever. Her yıl Mardin ve İstanbul'u görmek için gelir zaten.
Aziz Sancar'ın Nobel ödülü
Moleküler biyoloji alanında çalışmalarını yürüten, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Sancar, bakteri hücresi içindeki kromozomun UV ışınlarının etkisiyle yok edilip plazmidin sağlam bir şekilde hücre içinde bırakıldığı Maxicell yöntemini geliştirdi. Bu sayede, plazmide aktarılan genler ve bunların protein ürünleri bakterinin kendi genleri ve proteinleri araya karışmadan incelenebilir hale geldi.
Cevap. Sürekli deney yapıp, gözlemlemesi ve çalışması çalışkanlık; kendine güvenmesi özgüven; isteyerek yapması, zorunluluk hissetmemesi istek; yapmaktan korkmaması cesaret; geri adım atmaksızın o işi yapacağına inanmak kararlılık; kazanma ve yenme isteği azim.
Cevap: Aziz Sancar'ın tıp okumaya yönelmesinin sebebi, en yakın 5 arkadaşının tıp fakültesini kazanmış olmasıdır. Arkadaşları ile beraber üniversite hayatını geçirmek istediği için tıp fakültesine kayıt olmuştur.
⇒Aziz Sancar'ın Nobel ödülünü aldığı 2015 yılından sonra birçok seminere ve konferansa katılmıştır. ⇒Yapmış olduğu röportajlarda bilimin önemini ve yaptığı çalışmaları anlatmıştır. ⇒Türkiye'yi ziyaret etmiş ve ilk işi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrini yani Anıtkabir'i ziyaret etmiştir.
İlk ve orta eğitimini Savur'da, liseyi Mardin'de tamamlar. Lise yıllarında futbolla ilgilenir ancak son sınıfta futbolcu olmaktan vazgeçerek yükseköğrenimine devam etmek ister.
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı.
Kendisi gibi biyokimya profesörü ve öğretim üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir. Eşiyle birlikte ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türkiye-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurmuştur.
Tuğgeneral Kenan Sancar (90) bir gün arayla yaşamını yitirdi. Kenan Sancar, bir gün önce hayatını kaybeden. eşi Nezihe Sancar'ın yanına defnedildi.
"Çok hareketli, yaramaz ve çalışkan bir çocuktu"
Ben zaten onun vasıf ve kabiliyetini daha ilk okul birinci sınıftan itibaren keşfetmiş, onu Ankara'da yanıma almış, ona destek olmuş ve hayatım boyunca da Aziz Sancar'ın daima destek olmuşumdur.
Öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gecelerimi laboratuvarlarda geçirmişimdir. Çalışmaktan başka çare yoktur. Bu, vatan borcudur" dedi.
Sorun:Hangisi Aziz Sancar'ın üzerinde çalıştığı konuya yanıt aradığı yerlerden (kurumlardan) biri değildir? Cevap:Aziz sancar,üniversitede eğitim görmüş,lovabotuvarlarda icat yapmış,bilimsel araştirma kurumlarinda deney yapmıs fakat sağlık ocaklarında çalışmamış. Cevabımız D şıkkıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri