Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
Tuzlu ılık su, -özellikle epsom tuzu- ayak bakımı ve sağlığı için bilinen en geleneksel ve etkili çözümlerden biridir. Üstelik çok da ekonomik! Ayaklarının sığabileceği bir kapta ılık suyla epsom tuzunu karıştırdıktan sonra ayaklarını 15-30 dakika kadar bu suda dinlendirmelisin.
Gece yatmadan önce ayaklarınıza yoğun bir nemlendirici sürerek çorap giyebilir, ayakların nemlendiriciyi iyice emmesini sağlayabilirsiniz. Sıcak bir duştan sonra ayaklara peeling yapmak ve ayak maskesi uygulamak da ayakların yumuşak kalması için önemlidir. El ve ayak bakımında tırnakları da ihmal etmemeniz gerekir.
Ayak bakımı yapmak için önce ayaklarımızı yumuşatmalı ve bakıma hazırlamalıyız. Öncelikle ayaklarımızdaki kalınlaşmış ölü deri katmanını kolayca temizlemek cilt döngüsünü sağlamaya yardımcı olmak ve tırnaklarımıza zarar vermeden bakım yapabilmek için ayaklarımızı sıcak suda bekleterek yumuşamasını sağlamalıyız.
İlgili 33 soru bulundu
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Topuk çatlağının hızlı bir şekilde geçmesi için düzenli olarak topukları nemlendirmek gerekir. Nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanarak cildi derinlemesine nemlendirin. Ardından, topuklardaki ölü deriyi nazikçe ovuşturarak çıkarmak için ponza taşı veya ayak törpüsü gibi pedikür araçları kullanabilirsiniz.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
Lavanta, sandal ağacı, portakal, jojoba, okaliptüs, zeytinyağı, kimyon yağı en bilindik yağlar arasındadır. Ayak sağlığı için önerdiğimiz bir diğer bakımımız parafin bakımlarıdır. Çatlamış kurumuş ayaklar için nemlendirme rahatlatma amacıyla yapılan bakım cildin daha taze yumuşak ve bakımlı gözükmesini sağlar.
Ayaklar İçin Su ve Karbonat
Yoğun bir günün akşamında evine döndüğünde ayaklarını rahatlatıcı bir banyo ile rahatlatmak hiç de uğraştırıcı değil. Tek yapman gereken geniş bir kovanın içerisine sıcak su doldurmak ve suya 3 ya da 4 yemek kaşığı karbonat ilave etmek.
A vitamini: A vitamini, cildin sağlıklı olmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda cilt kuruluğu artabilir ve topuk çatlakları oluşabilir. C vitamini: C vitamini, kolajen üretimi için gereklidir. Kolajen, cildin esnekliğini ve sağlamlığını sağlayan bir proteinidir.
Ayaklarınız sık sık terliyorsa ve kötü kokuyorsa, sirkeden yardım alabilirsiniz. Sirke hem bakterilere, hem de mantarlara iyi gelir. Ayrıca ayaklarda oluşan ter kokusunu da önler. Kuru ayaklar hem ağrılı, hem de tahriş edici olabilir.
Topuk çatlağı nasıl giderilir sorusunun cevaplarından biri, tabii ki topuk çatlağı kremi kullanmaktır. Bunun için özel üretilmiş ayak kremi ve losyonları kullanarak profesyonel topuk çatlağı bakımı yapabilirsiniz. Bu kremlerin dışında ayak maskesi kullanmak da kesin çözüme ulaşmanız için iyi bir seçenektir.
Kabartma tozu ayak mantarı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir kaba sıcak su ve kabartma tozu ekleyin, ayaklarınızı bu karışıma batırın ve yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Ardından ayaklarınızı kurulayın.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Bunun yanında karbonat da mantar tedavisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Yine bir miktar su ısıtılıp içerisine karbonat eklenip ayak su soğuyana kadar içinde bekletilebilir. Daha az sıcak su içerisine karbonat eklenip macun kıvamına gelene kadar karıştırılıp mantarlı bölgeye uygulanabilir.
Sıcak suda ayak bakımı için ayaklar ılık suda 15-20 dakika bekletilebilir. Ayak bakım suyuna tuz, lavanta yağı veya çay ağacı yağı eklenerek ayaklar rahatlatılabilir ve dezenfekte edilebilir.
Lavanta Yağı Ayak Altına Sürülür Mü? Evet, lavanta yağı ayak altına sürülebilir. Ayak masajı yağı olarak kullanıldığında, lavanta yağı ağrılı ayaklar için rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etki sağlayabilir. Ayrıca ayak kokusu ve ayak mantarı gibi ayak problemlerinin tedavisinde de kullanılabilir.
Ayçiçeği yağı da masaj için kullanılmakta ve içerisinde yer alan palmitik asit, stearik asit, linoleik asit sayesinde cildi arındırmaktadır. Badem yağı ise oldukça hoş bir kokuya sahiptir ve rahatlatıcı masaj yağları nelerdir diye merak edenlere ilk önerilen üründür denebilir.
Ayak Bakımı
Ayağımızda oluşan çatlak ya da nasır olan bölgeye düzenli olarak vazelin uygulandığında bu bölgeyi yumuşatır ve istenmeyen ölü hücrelerin vücuttan atılmasını sağlayarak çatlak ve nasır tedavisine destek olur.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Ayak banyosu suyunuza karbonat, limon suyu ya da sirke koyabilirsiniz. Suyun içine bir tane aspirin de atabilirsiniz. Aspirinli suda beklettikten sonra masaj yapacağınız ayağınız ağrılardan arınacaktır. Ayaklarınız dinlenip yumuşadıktan sonra sudan çıkarın ve ayak havlunuzla ayağınızı tamamen kurulayın.
En yüksek faydayı sağlamak için bu yağları, duştan sonra ya da gece yatmadan hemen önce ayağınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek bölgede kalmalarını sağlayın. Çok kısa bir süre sonra çatlakların kaybolduğunu göreceksiniz.
Düztabanlık, içe basma ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan basış problemleri, deri sertleşmesine neden olabileceği gibi; uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayağın fazla ısıya maruz kalması da deri tabanında sertleşmeye yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri