Ayakta Deri Kalınlaşması Nasıl Oluşur? Ayakta oluşan nasırların neredeyse tek nedeni fazla baskı ve sürtünmedir. Baskı ve sürtünmenin en öncelikli kaynağı uygun olmayan ayakkabıların kullanımıdır.
Ayak derisini kalınlaşmasına yol açan keratin sert bir protein türüdür ve dış etkenlerden korumasına aracılık eder. Keratinin fazla oluşması deride kalınlaşmayı ortaya çıkarır. Ayakkabı veya terliğe genellikle ayak cildinin sürtünmesiyle ve tahrişe karşı oluşan tepkisi sonucunda da oluşur.
Ölü deriyi temizlemeye yardımcı olması için granül içeren bir tane arayın ya da iki yemek kaşığı deniz tuzunu eşit miktarda bebek yağı ve limon suyuyla seyrelterek kendiniz de yapabilirsiniz. Ayak fırçasını kullanırken fırçalamayı doğrudan ayağınıza uygulayın ve avucunuzla nazikçe ovalayın.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Düztabanlık, içe basma ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan basış problemleri, deri sertleşmesine neden olabileceği gibi; uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayağın fazla ısıya maruz kalması da deri tabanında sertleşmeye yol açabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır. Ciltte kalınlaşma ve sertleşmeyle; skar dokusu oluşumuyla giden kronik bir hastalıktır. Akciğer, kalp ve kan damarları, yemek borusu, mide ve böbrek, bağırsaklar gibi iç organlarda hasara neden olabilir.
Törpü ile köşeleri yumuşatabilirsiniz. Ayak Banyosu: Bir kova ya da derince bir kaba, ayak bilekleriniz kaplayacak kadar ılık su doldurup ayaklarınızı sokabilirsiniz. Suyun içine duş jeli, banyo tuzu ve seçtiğiniz uçucu bir yağ ekleyebilirsiniz. 15 - 20 dakika boyunca ayaklarınızı su içinde dinlendirebilirsiniz.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Ayak tabanında gözlemlenen ayak derisindeki kalınlaşmaya Hiperkeratoz(Deri Kalınlaşması) ismi verilir. Ayağın başparmak eklem birleşiminde, yine ayağın beşinci parmağının eklem seviyesinde ve ayaktaki topuk bölgesinde kalınlaşması, derideki sert ve kabarıkça oluşumlar deri kalınlaşmasıdır.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
Ayak peeling maskesi; papatya, lavanta, aloe vera, kenevir, gül veya başka bir özütü içerebilir. Lavantalı ayak maskesi de son derece arındırıcı bir seçenektir. Antifungal ve antiseptik özelliğe sahip olan lavanta esansının rahatlatıcı ve cilt derisini tazeleyici etkisi büyüktür.
Ayaktaki kasların ve kemiklerin zedelenmesine yol açan travmalar, yanlış beslenme düzeninden dolayı kilonun artması, ileri yaş ve eklem hastalıkları taban çökmesinin edinsel sebeplerindendir.
El ve ayakta içi su dolu şişlikler bir çok durumda görülebilmektedir. En sık görüldüğü durumlar dishidrotik egzema, alerjik kontakt dermatit, mantar enfeksiyonları, id reaksiyonu, palmoplantar püstüloz, psoriasis ve otoimmun büllöz hastalıklardır.
Vazelin, pek çok vitamin açısından zengin bir üründür. Deri soyulması için de kısa sürede hızlı sonuç verir. Derinin soyulduğu bölgeye günde birkaç defa vazelin sürmeniz önerilir. Soyulan derinin çok hızlı şekilde yenilenmesini sağlar ve soyulma sırasında oluşan kaşınmanın önüne geçer.
Ayaklar da herhangi bir sağlık sorunu yoksa ayaklar çorap ve ayakkabı içerisinde terlediğinden düzenli aralıklarla uygun sabunla yıkanmalı ve parmak araları unutulmadan iyice kurulanmalı.
Ayaklarınızı Temiz ve Kuru Tutun
Bu, ayaklarınızı her gün sabun ve ılık suyla yıkamak ve ardından iyice kurutmak anlamına gelir. Özellikle terliyorsanız veya ayaklarınız ıslaksa, çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı da düzenli olarak değiştirmelisiniz.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
A vitamini: A vitamini, cildin sağlıklı olmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda cilt kuruluğu artabilir ve topuk çatlakları oluşabilir. C vitamini: C vitamini, kolajen üretimi için gereklidir. Kolajen, cildin esnekliğini ve sağlamlığını sağlayan bir proteinidir.
Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Deri kalınlığı, vücudun farklı bölgelerinde değişen cildin kalınlığını ifade eder. Deri kalınlığını etkileyen faktörler arasında genetik, yaş ve UV ışığına maruz kalmak sayılabilir. Genel olarak, ellerin iç yüzü ve ayakların alt yüzü diğer vücut bölgelerinden daha kalın, yüz ise daha ince olan bir cilt tipidir.
Dokunarak anlayabileceğimiz gibi, deri ince bir yapı olup, deri altı dokusu hariç derimizin ortalama kalınlığı yaklaşık 2mm civarındadır ve insandan insana, vücut bölgesine göre değişerek, derimizin en ince olduğu göz kapaklarımızda ancak 0.6 mm' iken, en kalın olduğu başımızın üst kısmında ise 2.4mm'e kadar ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri